POLITICA 31 mai 2009

Interviu cu preşedintele PSD, Mircea Geoană: „Autonomia teritorială este un slogan în care nici liderii UDMR nu cred“

de Covasna Media | 3250 vizualizări
- Cum comentaţi protestele în stradă organizate de reprezentanţi ai comunităţii maghiare, inclusiv UDMR, împotriva schimbărilor din fruntea deconcentratelor?

- A fost o acţiune pur politică, nejustificată şi neîntemeiată. UDMR încearcă să speculeze electoral momentul şi acesta cred că a fost singurul rost al protestelor. Însă dincolo de aceste acţiuni, rămâne problema de fond: PSD şi PD-L şi-au asumat un program de guvernare, într-o

- Cum comentaţi protestele în stradă organizate de reprezentanţi ai comunităţii maghiare, inclusiv UDMR, împotriva schimbărilor din fruntea deconcentratelor?

- A fost o acţiune pur politică, nejustificată şi neîntemeiată. UDMR încearcă să speculeze electoral momentul şi acesta cred că a fost singurul rost al protestelor. Însă dincolo de aceste acţiuni, rămâne problema de fond: PSD şi PD-L şi-au asumat un program de guvernare, într-o perioadă critică pentru România. În aceste condiţii, trebuie ca structurile deconcentrate să funcţioneze la capacitate maximă şi, mai mult, este important să vâslească în aceeaşi direcţie cu Guvernul. UDMR nu poate să fie în opoziţie la centru şi la putere în teritoriu.

- Ce efect credeţi că poate avea ordonanţa deconcentratelor asupra relaţiilor interetnice?

- Absolut niciunul. România a depăşit demult perioada tensiunilor şi este chiar un exemplu la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte relaţiile interetnice. Inamicul nos tru comun este criza economică, din cauza căreia suferă în mod egal, şi românii şi maghiarii. Faptul că UDMR este acum în Opoziţie, după ce a fost foarte mult timp la Putere, nu are de ce să provoace tensiuni.

- Ce negocieri/discuţii aţi purtat cu UDMR privind posturile de conducere din deconcentratele din Harghita şi Covasna? Au venit din partea UDMR propuneri pentru nişte „trocuri“ politice?

- Nu au existat trocuri sau negocieri de culise. Organizaţia locală propune oameni care au experienţa şi capacitatea de a răspunde cerinţelor postului şi, mai important, care îşi asumă programul de guvernare şi angajamentele Executivului.

- Autonomia teritorială este pentru UDMR un deziderat sau slogan electoral? Cum vedeţi poziţia comunităţii româneşti în acest „joc“ politic?

- Este un slogan în care nici liderii Uniunii nu cred. Nu putem vorbi despre autonomie teritorială în România anului 2009, iar cei ce folosesc acest discurs ştiu foarte bine că autonomia este imposibilă. Se întâmplă însă altceva. În campania electorală se încearcă stimularea unui conflict artificial, care nu are suport în realitatea locală. UDMR este o formaţiune politică parlamentară care trebuie să respecte Constituţia României, indiferent dacă poziţia sa electorală este ameninţată de un alt partid şi indiferent dacă este în Opoziţie sau la Putere.

- Cum se vede „secuimea” de la Bucureşti?

- Apreciez modul în care secuii au ştiut să îşi continue valorile şi tradiţiile. Din păcate, se politizează foarte mult, iar ceea ce pe teren poate fi descris ca relaţie normală şi corectă, este transformat în armă de campanie de către anumiţi politicieni.

- Ce ţintă electorală îşi propune PSD în judeţul Covasna, cu ocazia europarlamentarelor?

- PSD poate să obţină în Covasna rezultate mai bune decât a obţinut la ultimele alegeri. Ne propunem să depăşim rezultatele de la alegerile parlamentare şi să atragem mai mulţi oameni alături de PSD. Votul pentru Parlamentul European trebuie să fie un vot pentru viitorul României în Europa. Partidele de dreapta au încurajat discriminarea românilor în Europa, partidele de stânga au fost în permanenţă un partener şi un sprijin. Un vot pentru politicile stângii, pentru PSD, este singurul care poate fi cu adevărat util pentru România.

- Mai mulţi lideri politici din zonă, dar nu numai, au vorbit despre un viitor al partidelor în care înscrierea se va face pe bază de doctrine, de ideologii, nu etnic, şi în care UDMR nu prea şi-ar mai avea rostul. Pe de altă parte, din partea UDMR se susţine că partidele româneşti nu au o ofertă pentru maghiari, cu referire şi schimbările din funcţie prin ordonanţa 37. Cum vedeţi această chestiune şi ce ofertă are PSD pentru comunitatea maghiară?

- Mă interesează mult mai mult competenţa unui membru al PSD şi nu etnia. Sunt sigur că vom ajunge la o scenă politică structurată ideologic şi că foarte mulţi etnici maghiari, care cred în valorile de stânga, vor înţelege că interesul lor pentru o viaţă mai bună poate fi apărat de un partid de stânga, adică de PSD.

- Cum aţi caracteriza în prezent relaţia cu UDMR?

- Este o relaţie între un partid aflat la Putere şi unul aflat în Opoziţie.

- Ce soluţii credeţi că ar putea exista pentru relansarea economică a judeţului Covasna şi de ce credeţi că acesta a rămas în urmă? Este UDMR vinovată pentru această stare de fapt?

Nu cred că ajută acum să căutăm vinovaţi şi vinovăţii. Sunt judeţe care s-au dezvoltat mai mult, care au avut anumite avantaje, la fel cum sunt şi regiuni care au avut mult de suferit în ultimii 20 de ani. Iar aici este important să venim cu soluţii, nu să căutăm ţapi ispăşitori. Covasna are nevoie de investiţii masive în infrastructură, iar aici rolul Guvernului este extrem de important. Atât Ministerul Transporturilor, cât şi Ministerul Dezvoltării trebuie să îşi asume responsabilităţile care le revin şi să dea drumul la proiectele de investiţii restante. Pentru a crea condiţiile necesare pentru investiţii şi pentru a valorifica potenţialul turistic al zonei, Covasna are nevoie de infrastructură. Acesta trebuie să fie motorul dezvoltării zonei.

- Care sunt problemele comunităţii româneşti din această zonă care vi se prezintă cel mai des şi cum puteţi veni în întâmpinarea lor?

- Sărăcia este principala problemă, indiferent dacă vorbim despre maghiari sau despre români. Mai ales în contextul crizei economice, acest fenomen este un risc pentru o categorie foarte extinsă, iar soluţiile anticriză trebuie să aibă în vedere în primul rând protejarea puterii de cumpărare a celor cu venituri reduse. Obiectivele PSD la guvernare sunt protejarea celor cu venituri reduse şi relansarea economiei româneşti pe baze mai solide şi mai echitabile, adică pe bazele principiilor stângii.

- Există voci care acuză o serie de privatizări defectuoase realizate în Covasna pe vremea PSD? Cum comentaţi...

- Suntem un stat de drept. Dacă ceva este ilegal, atunci justiţia trebuie să-şi spună cuvântul. Dacă nu, atunci vocile despre care vorbiţi sunt voci care apar în fiecare campanie electorală.

- PSD-ul a fost marele câştigător al ultimelor alegeri locale în judeţul Covasna, obţinând numeroase posturi de primari, precum şi unicul deputat român din zonă. Care credeţi că este motivul pentru care electoratul român din Covasna s-a orientat spre PSD?

- Am obţinut un rezultat relativ bun, dar este loc de mai bine. Oamenii din Covasna au ales PSD datorită competenţiei primarilor noştri, datorită eforturilor consilierilor locali şi, mai ales, pentru că am propus în permanenţă oameni serioşi, care ştiu nevoile comunităţii şi pot să rezolve problemele. Sunt convins că aceste motive, plus rezultatele PSD la guvernare, vor aduce o dublă victorie în 2009, în europarlamentare şi la prezidenţiale.

Teme articol: UDMR PSD Mircea Geoana
Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
pita-gora, 1 iunie 2009
Cum adica sa nu cautam vinovatii de saracia lucie a acestui fund de Europa? Ba din contra,sa-i aratam cu degetul,sa le spunem pe nume ca lumea sa stie de cine sa se fereasca. Nu ca stau la conducere citeste integral
bobo, 1 iunie 2009
Autonomia (sau orice solutie asemanatoare) este singura posibilitate aceste zone. Autonomi = un acord intre Maghiari si Romani.
ion, 1 iunie 2009
Binenteles ca nu cred, este o momeala pentru unguri, secui sau ce naiba or fi, ca sa-i voteze de fiecare data.
liliana, 1 iunie 2009
Domnule Geoana vă doresc sa traiti în Sf. Gheorghe printre cei pe care îi comentaţi să vedeţi ce placut este când esti doar un simplu om şi mai ales român în Sf. Gheorghe
Arpi, 1 iunie 2009
este articol platit de PSD, ca doar suntem in campanie.
Ariel, 1 iunie 2009
interviul a fost facut de? horica, cumva? =))
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.