POLITICA 6 septembrie 2012

Horia Grama mai vrea un mandat în Parlament

de Covasna Media | 346 vizualizări

Preşedintele PSD Covasna a anunţat că va candida pentru un nou mandat de deputat

În conferinţa de presă de ieri, președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a vorbit despre mitingul de sâmbătă de la Sfântu Gheorghe, despre alegerile parlamentare din 9 decembrie, unde va candida pentru un nou mandat, dar şi despre întoarcerea preşedintelui Traian Băsescu la Cotroceni.

UDMR poate fi în pericol să nu intre în Parlament

Referindu-se la declarațiile liderului UDMR Covasna, Tamás Sándor, care afirma recent că UDMR ar putea câștiga și Colegiul 4 la alegerile parlamentare, tocmai pe fondul neînțelegerilor dintre partidele românești, Horia Grama a arătat că situația actuală nu e mult schimbată față de cea de la alegerile de acum patru ani.

„Cred că acum e și mai simplu decât acum patru ani – PSD, PNL, PC și UNPR merg împreună, deci în Covasna vor avea un singur candidat. Mai rămâne PDL care sigur va avea candidat și alte partide, care după cum știm adună câte 50-100 de voturi. Eu îmi voi menține candidatura pentru încă un mandat și mă voi lupta pentru ca cei din comunitatea românească să aibă reprezentant în Parlament. Nu văd șanse pentru UDMR să ia mandatul din Colegiul 4, mai ales că există un coeficient electoral prin care UDMR nu poate lua mai mult de trei mandate în județul Covasna. Ba mai mult, dacă între formațiunile politice maghiare nu se vor face alianțe politice, UDMR s-ar putea să aibă o problemă, ba chiar să nu treacă pragul și să nu intre în Parlament”, a declarat Grama, arătând că nu ar fi exclus ca electorarul maghiar să taxeze UDMR pentru guvernarea alături de PDL, prin care Uniunea și-a asumat austeritatea.

Ziua Dreptăţii – acţiune de capital politic pentru UDMR

Horia Grama a ținut să se refere şi la manifestarea de sâmbătă, 1 septembrie, organizată de către UDMR şi Biserica Reformată, și intitulată Ziua Dreptății, pentru cazul clădirii Mikó. Grama a punctat faptul că amploarea evenimentului nu a fost nicidecum atât de mare pe cât au vrut organizatorii să lase să se creadă, astfel că participarea a peste 25.000 de oameni este infirmată de datele oficiale, care arată că la Ziua Dreptății n-au participat mai mult de 8.500 de persoane. Grama s-a referit și la tinerii reținuți pentru portul unor lanțuri și alte unelte periculoase, arătându-se surprins de faptul că aceștia protestează împotriva faptului că Poliția și-a făcut datoria.

„Eu cred că tinerii respectivi au scăpat foarte ieftin și consider că Poliția ar trebui să ia măsuri mai drastice. La Poliție există obiectele pe care le aveau cu ei, nimeni nu poate contesta realitatea”, a spous Grama.

În ceea ce privește manifestarea în sine, deputatul este de părere că protestul a fost prost gândit și a manipulat populația maghiară, fără a avea însă vreun efect prea mare ci doar o repunere pe tapet a chestiunii autonomiei teritoriale. Horia Grama consideră că Jutiția trebuie lăsată să-și facă treaba în acest caz, fără presiuni de niciun fel, iar liderii UDMR ar trebui să meargă la recurs cu argumente juridice și nicidecum cu acțiuni publice în stradă.

„Având în vedere argumentele legale referitoare la naționalizare, ipoteza unei astfel de intenții cade. Este vorba despre o revenire în partimoniul municipiului, al comunității din Sfântu Gheorghe – majoritar maghiară, a unei clădiri. Ceea ce e benefic, căci din taxele și impozitele populației nu se vor mai duce anual bani pentru chiria plătită către Biserica Reformată, în vreme ce Colegiul Mikó și Liceul Reformat își vor putea desfășura în continuare activitățile acolo”, a argumentat Horia Grama, arătând că nu crede că alte țări s-ar putea implica în acest caz, așa cum au dat de înțeles organizatorii manifestării de sâmbătă.

„Consider că liderii maghiari și-au ales prost subiectul, acesta fiind legat de o problemă maghiaro-maghiară, nicidecum de un conflict între maghiari și statul român”, a mai spus Grama, subliniind că totul nu este decât o acțiune de capital politic pentru UDMR, mai ales că se apropie campania electorală și alegerile parlamentare.

Vacanţă la mare pentru 800 de copii

Deputatul PSD de Covasna a mai arătat că 800 de copii din județul nostru au ajuns și anul acesta la mare, la Năvodari, printr-un proiect alături de PSD Covasna și președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Astfel, cei 800 de copii din Sfântu-Gheorghe, Întorsura Buzăului, Covasna, Hăghig, Vâlcele, Barcani, Sita Buzăului, Dobârlău și Valea Mare au beneficiat de câte o săptămână de vacanță la mare, cu cazare și activități asigurate.

„O foarte democratică lovitură de stat”

În ceea ce priveşte revenirea la Cotroceni a lui Traian Băsescu, deputatul Horia Grama s-a arătat stupefiat de declarațiile președintelui, făcute în prima sa ieșire oficială după revenirea în funcţie, în contextul în care șeful Statului a vorbit încă o dată despre o lovitură de stat referindu-se la Referendumul din 29 iulie.

Horia Grama consideră ca fiind „aberantă” teza lui Traian Băsescu atunci când acesta din urmă vorbește despre o lovitură de stat prin Referendum, deputatul PSD argumentând ironic că vorbim totuși despre „o foarte democratică lovitură de stat, din moment ce Parlamentul reprezintă voința alegătorilor”.

„Traian Băsescu ne-a explicat că deși a fost o lovitură de stat democratică, unele instituții ale statului au reușit să-l susțină și să-l aducă înapoi la Cotroceni foarte democratic”, a punctat Grama cu ironie, amintind că președintele nu a pomenit nimic despre cele 7,4 milioane de voturi din 29 iulie.

Horia Grama a descris ca „lamentabilă” revenirea la Cotroceni a lui Traian Băsescu, „pe ușa din spate a Curții Constituționale”.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.