POLITICA 17 ianuarie 2020

Horia Grama: Al doilea tur în alegeri este prilej de jocuri politice

de Iulia Drăghici - Taraș | 2429 vizualizări

„Vă spun eu, se creează posibilitatea de tot felul de aranjamente, negocieri, vânzări”

Președintele PSD Covasna spune că întoarcerea la sistemul de vot în două tururi de scrutin ar fi o greșeală și că va susține până la capăt punctul de vedere al partidului pe care îl reprezintă. 

„Părerea noastră este foarte clară. Noi nu suntem de acord cu alegerea în două tururi și considerăm că primarii și președinții de Consilii Județene trebuie aleși direct, cu vot direct, într-un singur tur. Sunt, într-un fel, argumente și pro și contra. (...) Dar noi zicem că cel care are cele mai multe voturi din primul tur este îndreptățit să meargă pentru că, la vot se duc cei interesați de soartă și de cine îi conduce. Păi dacă se duc ăia care sunt interesați, înseamnă că cel care strânge cele mai multe sufragii e preferatul. De multe ori se face teoria asta: au fost 40% numai la vot și practic nu are decât 15% din voturi. Păi dacă ăialalți nu au fost interesați, nu îi interesează cine va fi primar, nu e vinovat ăla care candidează, că de ce are atâtea voturi”, a spus joi, într-o conferință de presă, președintele PSD Covasna, Horia Grama. 

Totodată, acesta a spus că al doilea tur este întotdeauna un prilej de jocuri politice, axate pe aranjamente și negocieri și că liderii PNL propun soluția nu pentru că ar fi cea mai bună, ci pentru că ar fi cea care îi avantajează cel mai bine. 

„Dup-aia, practic în turul doi sunt jocuri politicianiste. Vă spun eu, se creează posibilitatea de tot felul de aranjamente, negocieri, vânzări – chestiuni de care noi am vrut să ne debarasăm în politică, de treburile astea și uitați că ele revin. Eu vreau să vă spun că legea, când a fost în două tururi și votată, a fost propusă de liberali și că actualii mari liberali o susțineau de ceasul morții când a apărut prima dată. Acum nu mai sunt. E de conjunctură. „Avem niște pârghii prin care îi forțăm pe unii și alții să vină cu noi”. Deci noi rămânem consecvenți. Vom face orice să rămână legea așa cum este. Eu vă spun că sunt semnale foarte multe din rândul primarilor PNL-iști prin care își doresc același lucru, adică un singur tur. Numai că, probabil la nivel global, de conjunctură, interesele sunt altele și asta este. Sper că nu vor modifica această lege acum în pragul alegerilor locale”, a explicat Horia Grama. 

Între timp, Guvernul a anunțat joi că își angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi.

Sigur că mulți primari își doresc alegerea într-un singur tur. Pentru a îmbunătăți performanța administrațiilor locale este vital ca primarii să fie aleși în două tururi. E vremea să facem ce vor oamenii. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului, dar trebuie să ne asumăm acest risc pentru că Guvernul are obligația de a interveni”, a spus joi premierul Ludovic Orban, potrivit Digi24. 

De cealaltă parte, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus tot joi că social-democrații vor depune o moțiune de cenzură, alături de UDMR. Ciolacu susține că PSD este pregătit să formeze o nouă majoritate care să propună un premier din afara partidului, după demiterea actualului Guvern, conform Digi24. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.