POLITICA 27 iulie 2022

Guvernul și-a dat „autogol” cu Ordonanța sistării angajărilor la stat: „Vor fi mai multe angajări decât erau în mod normal”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1460 vizualizări

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune că Ordonanța care a sistat angajările la stat, care a intrat în vigoare de la 1 iulie, a avut efectul invers decât cel scontat, pentru că înainte de această dată au fost organizate mai multe angajări decât ar fi fost în mod normal. 

Guvernul și-a dat un pic de autogol cu această Ordonanță. Noi, Asociația Municipiilor din România, am solicitat să nu fie valabile și pentru zona administrației publice. Până la urmă ne finanțăm singuri, nu văd de ce ar trebui limitate și în cazul nostru angajările. Ieșind cu această Ordonanță și spunând că intră în vigoare de la 1 iulie, practic fiecare UAT și-a scos la concurs toate posturile care erau vacante. Practic, vor fi mai multe angajări decât erau în mod normal pentru că erau unele posturi care nu ar fi fost scoase la concurs acum, ci peste șase luni sau trei luni. Dar acum fiecare și-a scos la concurs toate posturile, pentru că, spune Ordonanța, că toate concursurile care au fost deja pornite înainte de 1 iulie pot merge mai departe. Practic, vor fi mai multe angajări decât dacă erau dacă nu se scotea această Ordonanță, cel puțin la nivelul administrației locale”, a spus Antal Árpád săptămâna trecută, într-o conferință de presă, ca răspuns la întrebarea redacției de la CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna. 

La mijlocul lunii iunie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care prevede suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice, începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022. 

Și luna trecută, într-un comentariu legat de același subiect, edilul din Sfântu Gheorghe a catalogat mișcarea guvernului ca fiind o greșeală, mai ales în contextul actual, în care este nevoie de oameni pregătiți, care pot să acceseze și să profite de multiplele surse de finanțare pentru dezvoltare.

Această decizie care s-a luat în ceea ce privește angajările în administrația publică locală și centrală este un fault. Practic ne faultăm singuri, în condițiile în care avem nevoie de oameni pentru multitudinea de proiecte care sunt în derulare. Vorbim de foarte multe fonduri europene care ar trebui atrase de România și, în loc să încurajăm acum angajările, să existe personal calificat și motivat să facă aceste proceduri, noi oprim. Pe mine nu mă mai surprinde nimic în țara asta, dar vă spun, este de predat la universitate cum nu e bine să faci și să iei anumite decizii în administrație, cum este acum această blocare a posturilor”, ne-a spus și atunci primarul. 

Sursa foto: Primăria Sfântu Gheorghe/Arhivă

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.