POLITICA 5 martie 2009

Fără alegeri la Congresul PCM

de Covasna Media | 644 vizualizări
Preşedintele PCM, Szasz Jeno, susţine varianta unui vot de încredere şi consideră că nu este momentul pentru alegerea preşedinţiei partidului

Preşedintele PCM, Szasz Jeno, nu crede că vor avea loc alegeri pentru preşedinţia partidului la Congresul din data de 14 martie de la Gheorghieni, ci probabil va avea loc un vot de încredere.

„Probabil nu vor fi alegeri, dacă o să aibă un consens cât mai larg varianta propusă de mine atunci probabil va fi un vot de încredere, dar nu vor fi alegeri, datorită faptului că eu am o filosofie de a construi un partid politic (...), aşa trebuie să pregătim

Preşedintele PCM, Szasz Jeno, susţine varianta unui vot de încredere şi consideră că nu este momentul pentru alegerea preşedinţiei partidului

Preşedintele PCM, Szasz Jeno, nu crede că vor avea loc alegeri pentru preşedinţia partidului la Congresul din data de 14 martie de la Gheorghieni, ci probabil va avea loc un vot de încredere.

„Probabil nu vor fi alegeri, dacă o să aibă un consens cât mai larg varianta propusă de mine atunci probabil va fi un vot de încredere, dar nu vor fi alegeri, datorită faptului că eu am o filosofie de a construi un partid politic (...), aşa trebuie să pregătim Congresul dinainte ca să avem acest consens cât mai larg vis-a-vis de toate deciziile importante ale partidului, şi de statut, şi de program politic şi de probleme personale”, a declarat preşedintele PCM Szasz Jeno, marţi, cu ocazia Adu nării Delegaţilor Judeţeani ai PCM Covasna. În opinia acestuia, probleme de consens din partid au existat şi din cauza unor tendinţe din partea UDMR de a influenţa din exterior unele personalităţi sau personaje din cadrul PCM, probabil au fost şi ambiţii personale care sunt de înţeles şi uneori opinii diferite, având în vedere că este vorba de politică. „...Aceste probleme pot fi rezolvate. Dacă vorbim de politică putem sta la discuţii şi să ajungem la înţelegere, dacă de ambiţii personale să numim pe nume sau să formulăm concret ca să înţeleagă şi celălalt, şi dacă sunt nişte încercări din exteriorul partidului, atunci cred că trebuie să facem front comun şi să nu lăsăm ca alţii să decidă în locul nostru”, a afirmat Szasz Jeno.

Întrebat dacă există în rândul partidului persoane care ar vrea să-i ia locul, Szasz a spus că persoane sunt şi ar fi cel mai nefericit om dacă din 6.300 de membri n-ar fi niciunul care să vrea să ajungă preşedinte, dar nu crede că a sosit momentul şi nu va fi cazul anul acesta. Congresul PCM va avea loc în data de 14 martie, la Gheorghieni, şi va marca inclusiv un an de existenţă pe scena politică a acestei formaţiuni maghiare.

Szasz Jeno îl vrea pe Tokes Laszlo preşedinte al UDMR

În altă ordine de idei, vorbin despre prezenţa episcopului Tokes Laszlo în fruntea liste UDMR la alegerile europarlamentare, Szasz Jeno apreciază că prezenţa acestuia în fruntea UDMR, la un moment dat, ar reprezenta o rezolvare pentru conflictul dintre UDMR – PCM.

„Cred că foarte mulţi din Ardeal ar dori acest lucru (ca Tokes să conducă UDMR, n.r.), eu sunt unul din acei oameni care am această doleanţă. Dacă a făcut acest pas dl Tokes Laszlo să conducă lista UDMR, ar fi acum chiar o rezolvare pentru conflictul UDMR - PCM dacă dl episcop ar conduce şi UDMR, şi atunci vă asigur că va fi coaliţie între UDMR şi PCM”, a spus Szasz Jeno.

Preşedintele Partidului Civic Maghiar a afirmat că episcopul Tokes Laszlo a fost preşedinte de onoare al UDMR timp de 13 ani şi este în continuare membru al Uniunii, iar el a avut posibilitatea de a lua această decizie să facă parte din lista UDMR la alegerile europarlamentare, însă PCM, care reprezintă un cadru juridic şi organizatoric pentru alternativa UDMR, nu îl poate urma în această înţelegere pe Tokes Laszlo.

„(...)nu putem urma în această înţelegere cu UDMR pe dl episcop Tokes, ca şi PCM, dar dacă vrea un membru al nostru să meargă la un forum organizat de Tokes, atunci poate, nu e nicio decizie contrară din partea noastră”, a mai declarat Szasz Jeno.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), episcopul Tokes Laszlo, a încheiat o înţelegere cu UDMR şi va fi primul pe lista Uniunii la alegerile pentru Parlamentul European.

Preşedintele PCM a participat marţi seara, la Sfântu-Gheorghe, la Adunarea judeţeană a Delegaţilor PCM Covasna, ocazie cu care au fost aleşi delegaţii care să participe la Congresul PCM din data de 14 martie şi au fost prezentate unele propuneri de modificări ale statutului partidului. Din Adunare fac parte 89 de delegaţi cu drept de vot, dintre care o treime sunt aleşi să participe la Congres.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.