POLITICA 15 iulie 2024

Eșecul partidelor românești în Covasna: cazul CL Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 2735 vizualizări

Modificările care vor intra în vigoare din toamnă, în urma alegerilor locale, aduc o situație fără precedent în Consiliul Local Sfântu Gheorghe: partidele reprezentative pentru comunitatea românească nu au obținut niciun mandat de consilier local. Rezultatele alegerilor nu mai sunt o noutate, însă discuțiile de până acum din spațiul public pe subiect au fost destul de superficiale. Noi am vrut să aflăm de ce nu vor fi consilieri de etnie română în CL Sfântu. Sau ce trebuie făcut pentru ca aceeași situație să nu se repete la viitoarele alegeri, de peste patru ani. Și am întrebat liderii politici din județ, care ne-au oferit diverse perspective. 

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád (UDMR), a explicat absența consilierilor români din Consiliul Local prin două motive. 

Primul se referă la comportamentul electoral al românilor din Sfântu Gheorghe. Mai exact, el spune că UDMR a atras voturi pentru că este perceput ca un partid care adresează problemele locale și atrage fonduri pentru comunitate, fonduri care nu sunt destinate unei anumite etnii, ci întregii populații.

„Pe deoparte, atât din ceea ce privește procentul de participare, este evident că au fost români care au votat cu UDMR și la Consiliul Local. Foarte mulți au votat cu mine, 47%, iar asta înseamnă că oamenii care trăiesc în acest oraș simt faptul că UDMR este cel care încearcă să rezolve probleme și încearcă să aducă fonduri. Întotdeauna am spus că aceste fonduri nu sunt etnice. Dacă faci o centură, pe centura aia circulă toată lumea”, ne-a spus primarul. 

Al doilea motiv este legat de dispersarea voturilor. Antal Árpád a explicat că mai multe partide românești au obținut procente între 4 și 5%, ceea ce, la o prezență destul de mare la vot, nu a fost suficient pentru a depăși pragul electoral. 

„Eu nu vreau să comentez ce fac alții, dar eu cred că în timpul mandatului trebuie să lucrezi, iar în timpul campaniei electorale trebuie să faci campanie electorală. Cel care este în opoziție întotdeauna are mai multe pârghii decât cel care este la putere, pentru că poate să critice, poate să comenteze”, a mai adăugat primarul. 

PNL Covasna dă vina pe ambiții și nepricepere 

Pentru ca partidele românești să obțină mandate în Consiliul Local, este important ca toți cetățenii români să fie corect informați despre rolul consilierilor și despre modul în care aceștia pot ajuta comunitatea, spune președintele PNL Covasna, Olimpiu Floroian. 

El ne-a declarat că a atras atenția în mod repetat asupra riscului ca românii să rămână fără reprezentare, dar niciunul dintre partidele românești nu a răspuns propunerilor făcute de PNL. 

„Ambiția sau nepriceperea unor lideri locali sau înțelegerile unora cu partea maghiară de a primi voturi prin negociere și nu din convingerile cetățenilor, nu au adus până acum și nu vor aduce nici în viitor ceva bun pentru comunitatea românească din orașul Sfântu Gheorghe. Nu la fel stau lucrurile când discutăm despre implicarea la nivel județean, pentru că, iată, în Consiliul Județean s-au obținut 8 mandate de consilieri, ceea ce demonstrează că totuși românii din județ și în special din zona românească, sunt interesați de ceea ce înseamnă dezvoltarea și bunul mers al lucrurilor”, ne-a spus Olimpiu Floroian. 

Președintele PNL Covasna a adăugat că dacă ar fi existat o viziune comună la nivelul orașului Sfântu Gheorghe în ceea ce privește proiectele locale, comunitatea românească ar fi putut obține cel puțin patru mandate. Olimpiu Floroian a anunțat că va relua discuțiile cu politicieni, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile pentru a aduna interesele românilor într-o structură unitară pentru alegerile locale, indiferent de preferințele politice.

„Cred că acesta este primul pas care trebuie făcut: convingerea electoratului român din Sfântu Gheorghe de interesul comun pe care ar trebui să-l aibă aici”, ne-a mai spus președintele PNL. 

USR Covasna dă vina pe comunicarea deficitară 

O altă perspectivă vine de la USR Covasna. Președintele partidului, Dulányi-Balogh Szilárd, spune că s-a ajuns aici din cauză că toate partidele au încercat să intre în Consiliul Local pe cont propriu, fără a forma alianțe eficiente. Totodată, contextul politic național a limitat opțiunile de alianțe locale, mai afirmă politicianul. De exemplu, alianța PNL cu PSD la nivel național nu a permis o abordare alternativă la nivel municipal. În plus, USR Covasna a avut de asemenea concurenți în alegerile locale, cum ar fi AMT (Alianța Maghiară din Transilvania) și FCM (Forța Civică Maghiară), ceea ce a fragmentat și mai mult voturile. 

„Cred că noi am demonstrat că nu facem politică etnică, ne concentrăm pe toată comunitatea covăsneană, indiferent de etnie. Plus că evident nu a fost apreciată campania constructivă, bazată pe idei şi proiecte, cred că încă societatea noastră așteaptă „caft politic” (n.red. bătălie politică) în loc de dezbateri decente pe idei, proiecte. Eu consider că suntem un partid pro-european şi la nivel de județ, gândim să îi reprezentăm pe toți covăsnenii indiferent de etnicitate, bazându-ne pe programe solide pentru comunitate. Din păcate, prea rar ajunge mesajul nostru la oameni, aici văd principala noastră problemă, pe care încercăm să o rezolvăm în viitorul apropiat. Adică, mă refer la lucrurile care depind de noi, că noi nu avem putere de a schimba sau a impacta asupra politicilor editoriale ale mass-media. Încercăm să fim mai buni în comunicarea noastră”, a punctat Dulányi-Balogh Szilárd. 

Președintele USR Covasna susține că în democrație voința electoratului este supremă și trebuie respectată. 

„Electorul are întotdeauna dreptate, electorul a spus, cu ocazia alegerilor locale, că linia de dezvoltare a municipiului este bună şi a dat credit primarului și UDMR să continue în formula de 100% dezvoltare a orașului. Asta e democrația. Ne supunem rigorilor democrației și acceptăm rezultatul dorit de locuitorii din Sfantu Gheorghe”, a mai spus Dulányi-Balogh Szilárd. 

PSD Covasna dă vina fragmentarea politică 

Și PSD Covasna, partid reprezentat de Bogdan Barbu, a adus în discuție două aspecte care au contribuit la absența consilierilor români în Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Este vorba despre fragmentarea voturilor, dar și influența demografică și etnică a municipiului Sfântu Gheorghe, care are o populație majoritar maghiară.

„În primul rând, putem discuta despre fragmentarea politică. Voturile românilor s-au împărțit între mai multe partide, ceea ce a dus la slăbirea șanselor ca un candidat român să obțină suficiente voturi pentru a câștiga un loc în Consiliul Local. În al doilea rând, putem vorbi și despre influența demografică și etnică. Municipiul Sfântu Gheorghe are o populație majoritar maghiară, ceea ce poate afecta dinamica electorală și percepția că românii au șanse reduse de a influența rezultatele alegerilor locale. Din punctul meu de vedere, acestea sunt principalele motive”, a spus Bogdan Barbu.

În ceea ce privește schimbarea necesară pentru a asigura o reprezentare mai echitabilă în Consiliul Local, Bogdan Barbu propune o campanie de informare extinsă și o „educație politică a electoratului”. 

AUR dă vina pe lipsa strategiilor politice 

Senatorul Ionuț Neagu, din partea partidului AUR, consideră că absența consilierilor români este o premieră nefastă pentru comunitatea românească din Sfântu Gheorghe, nemaiîntâlnită în ultimii 100 de ani.

„Consider că acest lucru este rezultatul unor competențe politico-strategice slab dezvoltate ale liderilor politici locali. Știm cu toții că pentru comunitatea maghiară votul are caracter etnic și singura lor opțiune, constantă de-a lungul timpului, a fost UDMR-ul. Remarc o solidaritate demnă de apreciat în rândul acestei comunități, din acest punct de vedere. Este regretabil că noi nu avem capacitatea de a ne coaliza, iar rezultatele, după cum vedeți, nu întârzie să apară. Așadar, lipsa consilierilor români din Consiliul Local este (și) rezultatul multiplicării opțiunilor de vot, rezultată din slaba noastră capacitate de a servi un scop comun”, ne-a spus Ionuț Neagu pe acest subiect.

Senatorul subliniază că unul dintre dezavantaje este și multitudinea de opțiuni politice, într-un context în care numărul posibililor votanți români este considerabil mai mic.

„O altă dificultate o reprezintă slaba capacitate de a inspira încredere românilor, care trăiesc un acut sentiment de abandon. Este vitală regândirea mecanismelor de recâștigare a încrederii pentru o viitoare reușită. (...) Creșterea organică a numărului de români în județ ar fi iată o schimbare necesară. O altă schimbare imperativă ar fi unificarea partidelor românești într-unul singur pentru a nu mai fărâmița votul alegătorilor. Nu în ultimul rând, o a treia schimbare deosebit de importantă, ar fi actualizarea strategiilor politice în raport cu urgențele locului, altfel încât alegătorii să perceapă în liderii politici oameni capabili să producă schimbarea atât de necesară”, a mai punctat politicianul. 

Ce spune reprezentantul guvernului în teritoriu

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, a spus că, în esență, această situație este o consecință a procesului electoral și a voinței exprimate de alegători prin vot.

„Din punct de vedere tehnic, ține de numărul cetățenilor care s-au prezentat la urne și procentul partidelor cărora aceștia le-au acordat încrederea. Dorința mea este să nu o să fie nicio consecință, nici pozitivă, nici negativă, pentru nimeni”, ne-a spus Ráduly István.

Dar până peste patru ani, cine știe ce o să mai fie? 

Este de precizat și că primarul Antal Árpád a propus, imediat după anunțarea rezultatelor alegerilor, înființarea unui consiliu consultativ care să includă reprezentanți ai formațiunilor politice PSD, USR și PNL. Această inițiativă a provocat, însă, diverse opinii și reacții.

Citește aici toate declarațiile:  „Consiliul consultativ Sfântu Gheorghe: deschidere sau manipulare”.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad , 15 iulie 2024
setea de putere, diviziunea si pt ca altii sint uniti.
PS: 47% din 50,74% prezenta la vot este 23,85% din electorat
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.