POLITICA 1 august 2017

EDITORIAL. „Desfrâul” politic al inginerului Bădălău

de Covasna Media | 468 vizualizări

Nicolae Bădălău, absolvent al studiilor inginerești ale impunătoarei Universități Bioterra, vrea să devină șef la Curtea de Conturi

Nicolae Bădălău nu s-a remarcat în viața politică prin fapte pentru care națiunea ar trebui să-i fie recunoscătoare. Cu toate acestea, inginerul Bădălău crede că are dreptul la un tratament preferențial. Mai exact, vrea să devină șef la Curtea de Conturi.

Omul, spuneam, e inginer. Unul făcut la maturitate, avea 48 de ani când a absolvit studiile inginerești ale impunătoarei Universități Bioterra. Normal, și-a luat și doctoratul peste doar 5 ani, ăsta e un obicei al politicienilor români, după modelul proverbial: „Omul nu e prost destul dacă nu e și... doctor”. Sunt o groază de Academii și îndrumători care te obligă, te somează, te trag de mânecă până-ți bagă doctoratul pe gât.

Bun, acest senator PSD vrea la Curtea de Conturi. Putem bănui și de ce, i-o fi plâns pe umăr actualul șef, Nicolae Văcăroiu, că are nevoie de un înlocuitor cu studii inginerești, pe principiul „ingineria salvează România”. Și ce face omul-senator PSD când vrea o funcție care, conform Legii, nu i se cuvine? Schimbă Legea, normal. Adaugă cuvântul „inginerești” la alte două, „studii economice, juridice” și rezolvă problema. Senatul votează „pentru” cu majoritatea pesedistă, Iohannis nu-i atent la nuanțe, promulgă Legea și treaba-i gata! E bun și inginerul la Curtea de Conturi!

De-om mai duce-o până-n toamnă, om vedea și ce va zice șeful suprem, Liviu Dragnea. Până atunci s-ar putea să-l schimbe și pe el cineva și postul lui Bădălău să nu mai depindă de pixul unui condamnat penal. Ce va fi, din toamnă-ncolo, cu Bădălău la Curtea de Conturi nu-i greu de închipuit. Înfocatul și activul pesedist Bădălău îl va găsi la Curte pe socrul lui Ponta, onorabilul Ilie Sârbu, vor mai strânge o ceată de pesediști și aldiști pe lângă și dă-i bătaie pe conturi! O singură problemă vor avea: dacă PSD-ALDE continuă acțiunile de politizare forțată a tuturor instituțiilor statului, e posibil ca în anii viitori Curtea de Conturi să fie desființată pentru lipsă de activitate, că doar nu te duci să-ți controlezi supușii șefi pesediști! Iar alții nu vor mai exista, pentru că între timp toată suflarea bugetară va trece cu acte-n regulă în tabăra pesedistă. „Pohta ce-au pohtit” Iliescu, Năstase, Ponta și alți socialiști patrioți o vor împlini, iată, trei milioane de voturi de români abulici care au votat PSD-ALDE, în vreme ce alte 12 milioane au suferit de depresie și-au preferat să nu voteze.

La primele alegeri oarecum libere de după 1990 remarcam strădania interesată a lipitorilor de afișe din campaniile electorale, respectivii făceau munca asta ingrată cu gândul la un post călduț în vreo instituție publică oferit de partidul pe care-l lipeau pe ziduri. Ceea ce, de cele mai multe ori, se și întâmpla. Între timp ne-am dat dracului, ne-am educat, ne-am sofisticat, acum vorbim de interese mult mai mari, de bani mult mai mulți băgați în campanii, de „mafii” electorale cu condiționări precise: dau banul, lipesc afișe, fac orice dar vreau următoarele: 1,2,3,4... O listă întreagă. Și, vă dați seama, sunt vreo 300 de senatori și deputați PSD-ALDE, nu mai vorbesc de funcțiile din teritoriu, de prin ministere...

Cum dracu’ să funcționeze eficient statul român în aceste condiții? Asta e o întrebare pe care Nicolae Bădălău și cei ca el nu și-o vor pune niciodată. Pentru el și-ai lui importantă e funcția pentru care s-au pregătit și-au suferit atâția ani de zile.

Citeam pe un site de știri un comentariu războinic al unui anonim: „Dacă ăsta va ajunge la Curtea de Conturi, în toamnă ieșim în stradă”. Păi, nenicule, aici ar fi două probleme: nu vă lasă Firea să vă adunați în Capitală și, doi, nu putem sta mereu în stradă, să protestăm. N-ar fi mai bine, mai înțelept chiar să mergeți voi, frumușel, încolonați civilizat la vot atunci când trebuie?!

(Dumitru Manolăchescu)

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.