POLITICA 30 iulie 2020

VIDEO E oficial: Alianța Maghiarilor din Transilvania are candidat pentru președinția Consiliului Județean Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 2381 vizualizări

Alianța Maghiarilor din Transilvania și-a prezentat miercuri, într-o conferință de presă, candidatul pentru funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Covasna, susținut de cele două formațiuni politice: Partidul Popular Maghiar din Transilvania și Partidul Civic Maghiar. Este vorba despre consilierul local din Sfântu Gheorghe, fost viceprimar, Bálint József. 

În luarea sa de cuvânt, Bálint József a spus miercuri că a remarcat de-a lungul timpului o mulțime de probleme de rezolvat în județul Covasna, începând de la infrastructura deficitară, imobile de patrimoniu lăsate în paragină, probleme sociale sau chiar legate de autonomie. 

Vrem să prezentăm o altă posibilitate, o altă variantă pentru alegători, nu numai cei maghiari, ci și pentru cei care locuiesc cu noi, împreună. Noi, în acest context trebuie să ne așezăm rândurile, programul și realizările. (...) Eficiența, ordinea de importanță a treburilor, păstrarea valorilor, sunt unele puncte de care eu mă leg în programul meu în această candidatură. Aici trebuie să mă refer la neajunsurile care sunt în momentul actual în viața județului. Este o mare rușine că avem anumite situații, lucrări, anumite posibilități, care sunt mult mai negative decât acum 30 de ani. Avem porțiuni de drumuri unde acum 30 de ani era asfalt și acum nu este. Avem drumuri neterminate de ani de zile, lucrări îndelungate, aici în oraș și în tot județul. Marginile drumurilor sunt necosite. Cine intră la noi în județ, că sunt destule intrări, imediat își dă seama, fără să se uite la tăblița de graniță că a ajuns în alt județ, pentru că se cutremură mașina și nu mai știe unde a ajuns, dacă a ajuns pe câmp arat sau rămășițele de asfalt sunt în această stare. (...) În privința imobilelor și mai ales cele de patrimoniul Consiliului sunt foarte multe neajunsuri. Avem clădiri de spitale care arată de parcă am fi în Kosovo, după război. Nu ajunge ca după 30 de ani să se pună tăblița „Atenție, cade moloz” și cu asta am rezolvat toată problema”, a declarat miercuri Bálint József, care a mai adus în discuție și Galeria de Artă din Sfântu Gheorghe, pentru care lucrările au început cu ani în urmă și nu s-au încheiat nici în prezent. 

Candidatul Alianței a vorbit și despre probleme sociale, ca cele ale copiilor dați în plasament, care au creat nemulțumiri, sau despre echilibrarea veniturilor covăsnenilor la nivelul altor regiuni, pentru că, spune acesta, nu se poate ca în zonă să fie cele mai mici salarii din țară. 

Totodată, acesta a afirmat că administrațiile de până acum nu au dat dovadă de chibzuință în folosirea banilor publici, mai ales că s-au atras multe fonduri. 

Candidatul Alianței Maghiarilor a vorbit și despre autonomia teritorială, precizând că legislația actuală permite mult mai multe facilități pentru etnici, dar că autoritățile locale și județene nu au știut să se folosească de acestea.

Totuși, acesta a punctat că administrația publică nu ar trebui să fie un spațiu de dispută al rivalităților politice, ba ar trebui să fie un spațiu pentru dezbatere și colaborare în folosul cetățenilor. 

Bálint József, de profesie inginer constructor și antreprenor, locuiește în Sfântu Gheorghe de 35 de ani. Acesta și-a început cariera politică cu ani în urmă. În 2008 a fost candidatul PCM pentru Primăria Sfântu Gheorghe, iar vreme de 8 ani a ocupat funcția de președinte al formațiunii PCM Sfântu Gheorghe, după care a candidat din nou, ca independent în primă fază și ulterior, la scurt timp, drept candidat al PPMT. A fost trei mandate consilier local, dintre care unul viceprimar al municipiului reședință de județ. 

Alianța Maghiarilor din Transilvania din județul Covasna a început din martie prezentarea candidaților pentru alegerile locale din 2020. Prima pe lista candidaților comuni ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania și Partidului Civic Maghiar a fost Tatár Imola, tânăra în vârstă de 28 de ani, care candidează pentru funcția de primar al municipiului Sfântu Gheorghe. 

Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Csomortányi István, a ținut să puncteze că marți s-a emis hotărârea oficială definitivă de înființare a alianței politice dintre PCM și PPMT. 

La conferința de presă de miercuri a fost prezent și președintele PCM, Mezei János, candidat al Alianței pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Harghita. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.