POLITICA 1 noiembrie 2012

Deputat român la Sfântu Gheorghe?

de Agerpres | 381 vizualizări

Primarul Antal Árpád spune că mandatul de deputat în colegiul Sfântu Gheorghe ar putea fi câştigat de un candidat român.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe Antal Árpád a declarat miercuri că nu este exclus ca mandatul de deputat în Colegiul I Sfântu Gheorghe să fie câştigat de un român, în condiţiile în care în competiţie au intrat doi candidaţi maghiari.

Antal Árpád a arătat în cadrul unei conferinţe de presă că, în mod paradoxal, pentru Colegiul I Sfântu Gheorghe lupta se va da între fostul secretar de stat Markó Atilla care candidează pe listele UDMR şi preotul reformat Santa Imre susţinut de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), doi oameni care în această vară au fost alături şi au susţinut o cauză comună ce a vizat retrocedarea Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe.

Antal Arpad consideră că PPMT a comis o mare greşeală aruncându-l în această luptă pe Santa Imre, deoarece din confruntarea celor doi ar putea câştiga pentru prima dată în ultimii 23 de ani un candidat român.

„Consider că PPMT nu a făcut o alegere corectă pentru colegiul din Sfântu Gheorghe. Putea să-l nominalizeze pe Santa Imre în altă parte, dar nu la Sfântu Gheorghe pentru că acum s-a creat o situaţie schizofrenică, aş putea spune. Practic, un om care a protestat, care s-a solidarizat cu Markó Attila acum candidează împotriva lui. E o situaţie bizară. Sigur, e dreptul lui Santa Imre să candideze, dar putea să o facă în altă circumscripţie. Din lupta maghiaro-maghiară ar putea să iasă câştigător un român”, a declarat Antal Árpád.

Candidatul UDMR pentru Camera Deputaţilor, Markó Attila, fost secretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu contra interesului public împreună cu alte două persoane pe motiv că ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe către Eparhia reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile. În luna iunie a.c. Judecătoria Buzău l-a condamnat în prima instanţă la trei ani de închisoare cu executare.

La scurt timp după pronunţarea sentinţei, preotul reformat Santa Imre a început să protesteze în faţa Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe atât împotriva „renaţionalizării” imobilului, cât şi împotriva condamnării la închisoare a inculpaţilor. A protestat aproape două luni timp de câteva ore zilnic, iar pe parcurs i s-au mai alăturat şi alţi localnici. La începutul lunii septembrie, UDMR şi Biserica reformată au organizat la Sfântu Gheorghe o mare adunare populară pentru susţinerea cauzei „Mikó” la care au participat mii de oameni, printre care şi Markó Attila şi Santa Imre.

Pentru colegiul uninominal I Sfântu Gheorghe mai candidează pentru Camera Deputaţilor Emil Pantelimon (USL), Viorel Radu (ARD), Vasile Antonie Tămaş (Partidul Ecologist Român), Mircea Măgheruşanu (PRM) şi Radu Doru Ştefan (PP-DD).

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.