POLITICA 7 iulie 2020

Cum și-a propus Primăria Ozun să scurteze lista cu datornici

de Daniela Luca | 1037 vizualizări

Autoritățile locale au luat două măsuri importante

Persoanele fizice cu obligații fiscale restante la bugetul local al Primăriei Ozun pot beneficia de anularea penalităților acumulate, însă cu anumite condiții. Această decizie a fost adoptată în Consiliul Local Ozun. De asemenea, la cerere, orice persoană fizică sau juridică poate primi  o reducere de 20% din impozitul anual pe clădiri nerezidențiale. 

Locuitorii din Ozun care au acumulat datorii la bugetul local al Primăriei Ozun până la data de 31 martie a.c., nu vor trebui să mai plătească penalități, anunță autoritățile locale din comună pe pagina de Facebook.  

Pentru ca acestea să fie anulate, debitorii trebuie achite până pe 30 septembrie a.c. obligațiile bugetare față de Primăria Ozun, fie că e vorba de impozite, taxe, amenzi sau de impozitul aferent anului curent. 

Este de menționat că această facilitate fiscală se acordă la cererea scrisă a contribuabilului.

„M-am gândit foarte mult înainte să propun acest proiect de hotărâre către consilierii locali, pentru că nu am vrea să se ajungă în situația în care să spună unii care au plătit impozitul în mod corect, că cei care nu au plătit pot plăti ulterior fără penalizări. Cei care nu au plătit nici nu au de gând să plătească pentru că așa sunt obișnuiți și atunci noi ne chinuim tot timpul să facem popriri la bănci și vine el și plătește un leu sau doi lei și toată procedura trebuie luată de la început, iar astfel pierdem foarte multă energie și timp cu acest lucru. Atunci am luat această decizie și am propus Consiliului Local proiectul de hotărâre întrucât dacă reușim să îi convingem pe acești oameni, poate putem să îi punem pe un drum corect și pe un drum bun și poate pe viitor n-o să mai fie cazul să se aplice penalizări. Am dat o șansă și acestei categorii de oameni. Și credeți-mă că nu e vorba numai de locuitori de etnie romă sunt foarte mulți care sunt bogați, dar care uită, în ghilimele, să plătească această datorie către primărie. Poate că astfel putem să îi convingem și să îi punem pe drumul cel bun”, ne-a spus primarul comunei, Ráduly István.

Reducere de 20% din impozitul pe clădiri nerezidențiale 

Pentru diminuarea efectelor fiscale negative pe care le-a produs noul coronavirus, CL Ozun a decis că orice persoană fizică sau juridică din comună, printr-o solicitare scrisă și cu o declarație scrisă de mână, înaintată la Primăria Ozun până la data de 15 septembrie a.c., poate obține o  reducere de 20% din impozitul anual pe clădiri nerezidențiale.  

Această hotărâre este valabilă și pentru persoanele care deja au plătit impozitul, cu specificația ca această facilitate să fie solicitată în scris, în termen legal, precizează autoritățile locale. 

„Am venit cu propunerea întrucât am constatat că în UAT Ozun sunt mulți care se ocupă de comercializarea produselor de panificație pe marginea drumului, kürtőskalács și pâine, și care într-adevăr n-au putut să aibă o activitate economică în această perioadă. E binevenită decizia chiar dacă vor avea o economie de 20 de lei sau de 200 de lei. Suma totală este de 300.000 de mii de lei pe care trebuiau să îi plătească, din care am scăzut 20%. Avem un singur scop: ca să menținem tot timpul acea dorință de a colabora cu noi, mă refer la contribuabili, atât persoane fizice, cât și persoane juridice și să simtă și ei că în aceste momente grele de pandemie suntem alături de ei”, ne-a mai spus Ráduly István. 

Aceste măsuri sunt valabile pentru tot anul 2020, mai precizează autoritățile locale, iar ambele hotărâri ale Consiliului Local au fost luate în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 69 din 14 mai 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru instituirea unor măsuri fiscale. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.