POLITICA 14 ianuarie 2022

Cum propune deputatul Miklós Zoltán să fie ajutate primăriile să scape de datoriile create prin amenzile neîncasate

de Iulia Drăghici - Taraș | 2602 vizualizări

O idee prin care primăriile ar putea scăpa de golurile din bugete cu care se aleg pentru că cetățenii nu își plătesc amenzile, fie de circulație, fie de ordine publică și altele, vine de la deputatul UDMR de Covasna, Miklós Zoltán, care spune că pregătește o inițiativă legislativă în acest sens. Aceasta va propune să existe posibilitatea ca autoritățile locale să apeleze la ANAF, care, potrivit acestuia, are alte pârghii de a-i face pe datornici să plătească.  

Primăriile, mai ales cele de comune, nu prea au personal de specialitate să facă executări silite.(...) Doar la nivelul comunei Bodoc, de exemplu, avem peste 400.000 de lei creanțe neîncasate. Suma provine din peste 100 de amenzi. Practic, executarea silită este foarte greoaie, pentru că, pe de o parte, se transformă în muncă în folosul comunității, iar oamenii nu vin să presteze aceste munci și e foarte greu să îi obligi. Ideea mea ar fi ca după o perioadă în care primăria va încerca să încaseze aceste sume, dacă nu reușește, atunci să creăm posibilitatea ca, printr-o hotărâre a Consiliului Local, să se cesioneze aceste creanțe către ANAF. ANAF-ul are și personal de specialitate și logistica necesară și poate să facă executarea silită propriu-zisă. Poate să fie mai eficient. Este o inițiativă pe care în lunile care urmează vreau să o elaborez și să o depun”, a spus deputatul Miklós Zoltán joi, într-o conferință de presă. 

Inițiativa va specifica și faptul că banii astfel recuperați vor ajunge în bugetul statului, nu vor rămâne la primării, dar măcar autoritățile locale vor scăpa de responsabilitatea de a recupera banii de la datornici.  

Deputatul a spus că săptămâna aceasta a început un tur al comunelor din județul Covasna, în cadrul căruia se întâlnește cu primarii și discută despre problemele cu care se confruntă. Soluțiile astfel identificate la problemele comunelor vor fi transformate în inițiative legislative. Turul va continua și săptămâna viitoare. 

Sursa foto: Facebook/ Miklós Zoltán. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.