POLITICA 1 februarie 2021

„Cu orgolii nu putem progresa”

de Iulia Drăghici - Taraș | 8423 vizualizări

Interviu cu Nicolae Pastor, primarul comunei Barcani 

Una dintre cele mai discutate schimbări făcute din voința cetățenilor după alegerile locale de la sfârșitul lunii septembrie, anul trecut, a fost cea din vârful Primăriei Barcani. Atunci 895 de votanți, 52,12% dintre cei care au fost la urne, după o luptă strânsă cu principalul contracandidat, acum fostul primar Gheorghe Marin, au decis că e timpul unei revoluții și că vechea conducere trebuie să plece. Așa că l-au ales pe independentul Nicolae Pastor, fiu al comunei, cum se zice, având în vedere că e și el om al locului, născut și crescut aici. La aproape patru luni de atunci, tânărul edil, în vârstă de 32 de ani, spune că viața de primar e aproape cum și-a imaginat-o dintotdeauna. Un aspect interesant pe care l-am aflat în urma interviului realizat cu acesta, pe care îl puteți citi în rândurile următoare, este că acest gând de a fi primar nu a fost luat de pe azi pe mâine, nici de câțiva ani, ci este un vis de-al lui Nicolae Pastor născut încă de pe la majorat. Doar că visurile, ca să fie duse până la capăt, să fie împlinite așa cum trebuie, au nevoie de multă muncă, disciplină, chibzuință, respect, determinare. Despre toate acestea, dar și despre provocările care au venit pentru el de când a preluat funcția de primar, despre relația cu angajații din primărie, asemănarea între viața de la fermă și cea de la primărie și alte aspecte, puteți citi în continuare.  

Cum arată o zi din viața ta acum, după ce ai intrat în „pâine”, în funcția de primar? 

O zi la primărie pentru mine e o zi în care timpul se scurge foarte rapid, deoarece când arunc o privire spre ceas, e deja ora 13...Începând cu ora 8, deleg sarcini angajaților, (în primul rând celor de la gospodărire, dar și persoanelor care au aplicat pentru ajutor social și sunt apte de muncă). În principiu, urmăresc să fac curățenie, tăieri de sălcii, dar și reparații pe străzi. Țin foarte mult la aspectul comunei, să nu pară o localitate „părăsită”. Avem oameni gospodari, așa că domeniul public trebuie să arate și el exemplar. După ce se mai liniștesc lucrurile în primărie, ies mereu să văd stadiul lucrărilor, iar dacă apar probleme pe anumite străzi sau la canalizare încerc să intervin. Nu reușesc mereu să fiu prompt, însă, îmi dau toată silința. Programul meu se termină în medie pe la 17/18 după-masă.

Știu că erai nu numai pasionat, dar și un adevărat profesionist în ceea ce privește munca de la fermă, unde ai avut rezultate recunoscute la nivel național. Îți lipsește viața de atunci? Sau reușești să le îmbini? 

Acum munca la primărie a devenit cea principală. Reușesc să mai muncesc doar câteva ore seara în fermă, urmând ca în weekend să rezolv lucrurile rămase nerezolvate din timpul săptămânii.

Când ai candidat, care ți-ai imaginat că va fi cea mai mare provocare după preluarea funcției? 

Cea mai mare provocare pe care am văzut-o a fost echipa cu care o să muncesc, deoarece la fiecare schimbare, gradul de adaptabilitate poate fi diferit pentru fiecare angajat. În general, respectul pentru comunitate, muncă și program fac echipă bună cu mine. 

Care este, în realitate, acum, după câte ai văzut la fața locului, cea mai mare provocare? S-au intersectat undeva cele două viziuni? 

Cam 90% lucrurile au fost așa cum mă așteptăm. Nu spun că e ușor în administrația publică, dar nici imposibil. Țin să cred că ambiția și perseverența pot face casă bună. Am un principiu de bază: dacă în fiecare zi reușesc să fac câte ceva, să mai șterg două, trei lucruri de pe lista de probleme alcătuită în cele trei luni, la sfârșitul săptămânii cu siguranță se vede ceva.

Ai găsit aspecte comune între ceea ce înseamnă administrarea unei ferme și administrarea unei localități? 

Cu siguranță! În special partea financiară! Chibzuința privind cheltuielile te poate ajuta în a redirecționa bani pentru alte probleme sau pentru a investi! Țin foarte mult la negociere, deoarece îmi doresc să obțin mereu prețuri reale și de „bun simț”.

Sunt aproape 4 luni de când ai preluat frâiele comunei. Ai regretat vreodată până acum că ai decis să candidezi? 

Nu, nu regret! Mi-am propus asta de când aveam 17-18 ani. O privesc ca pe o provocare pentru următorii patru ani, iar la sfârșit, dacă voi mai decide să candidez iarăși, vreau ca oamenii să decidă dacă mai au sau nu încredere în mine.

Privind puțin în urmă, crezi că a fost o decizie bună cea de a candida ca independent? 

Am candidat independent deoarece țin să cred că politica, pe alocuri, se îmbină cu compromisurile... și nu agreez asta. 

Cu siguranță vor fi oferte, dacă nu au și fost deja, de a intra într-un partid sau altul. Cu ce ar trebui să meargă la negocieri o formațiune politică să te convingă să devii membru de partid? 

Eu relaționez cu toată lumea! Nu e vorba de „oferte”. Cred că fiecare partid are și oameni competenți, oameni cu care poți „asezona” și învăța, oameni care își doresc la rândul lor binele comunității, corectitudine și dezvoltare.

Poți să ne spui, sincer, care este relația ta ca primar nou cu angajații/ funcționarii din Primăria Barcani? 

E loc și de mai bine! Sunt persoane care mi-au înțeles principiile și fac echipă bună cu mine. O bună parte dintre ei stau peste program din proprie inițiativă pentru a rezolva din probleme. În primul rând, partea de asistență socială, partea de contabilitate a proiectelor, dar și o parte din serviciul de gospodărire/șoferi își dau interesul ca lucrurile să funcționeze în favoarea comunității.

De regulă există preconcepția că instituțiile publice sunt spații unde relațiile și nepotismul sunt în floare, că organigramele au prea multe funcții pentru munca necesară a fi prestată, că salariile sunt mari și eficiența mică. La primăria Barcani cum se vede situația din interior? 

La această întrebare prefer să fiu imparțial! Nu sunt în măsură să judec principiile de angajare ale fostei conduceri. Situația din primăria Barcani o știe toată lumea, iar fiecare are dreptul  să o perceapă cum dorește.

Am văzut că se vor face și angajări, pentru că în cele mai recente ședințe s-au făcut modificări la nivelul organigramei. Pe ce funcții și ce fel de oameni cauți? 

Fiind tânăr, îmi doresc oameni tineri, cu ambiție și forță de muncă. Faptul că am modificat organigrama, a fost o alegere strict din punct de vedere al competenței. Vor fi angajări pentru postul de urbanism, resurse umane, șef contabil și consilier juridic. Caut oameni tineri cu experiență și cu dorința de a munci și cu multă ambiție!

În anumite cercuri din spațiul public bărcănean se discută ideea de alegeri anticipate din cauza imposibilității de a alege un viceprimar. În ce măsură se confirmă sau infirmă aceste zvonuri? Este posibil acest lucru? Ai fi de acord cu această idee, dacă ea s-ar putea pune în practică? 

Am tot auzit aceste zvonuri. Prefer să fiu imparțial! La fel cum și eu am fost ales de oameni, așa a fost și consiliul local! Eu o să-mi expun mereu ideile și acțiunile în mod transparent, atât față de consiliu, cât și față de comunitate. Dacă majoritatea decide că e nevoie de o schimbare în consiliu, sunt de acord! În fond, cu orgolii nu putem progresa! 

PSD are acum o majoritate largă, indiscutabilă, în Consiliul Local. Și din partea acestei formațiuni a venit o propunere pentru viceprimar. A fost evident că nu ești de acord cu aceasta. Care este motivul? 

Atât timp cât simt că există subiectivitate și orgolii, nu pot avea încredere că vor exista bune intenții! Pentru a nu mai da curs discuțiilor cu iz politic, prefer să mă descurc singur.

Revenind la munca din primărie, poți să ne spui care sunt principalele obiective pe care se va axa atenția administrației locale Barcani în 2021?

În perioada următoare, doresc să duc la bun sfârșit proiectele începute, care au nenumărate probleme (prevăzute sau neprevăzute), apoi, tot ce îmi doresc e să vin cu proiecte pentru infrastructură și educație. Pe lângă acestea, vreau să ajut fermierii și să impulsionez turismul, deoarece avem potențial!

Sursa foto: Facebook și Observatorul de Covasna.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.