POLITICA 24 noiembrie 2017

Consilierii locali din Sfântu Gheorghe care refuză să voteze nu vor mai primi indemnizație

de Covasna Media | 1527 vizualizări

Aleşii locali din Sfântu Gheorghe care participă la şedinţe, dar refuză să voteze proiectele de hotărâri nu vor mai primi indemnizaţie, a decis joi Consiliul Local Municipal (CLM).

Propunerea de modificare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a CLM a venit din partea fracţiunii UDMR, care deţine majoritatea covârşitoare în forul aleşilor locali, după ce mai mulţi consilieri au refuzat, de-a lungul timpului, din diverse motive, să îşi exprime votul.

„Consilierii, consideră iniţiatorii proiectului, au fost trimişi aici pentru a avea o atitudine, pentru a vota cu da, sau nu, sau a se abţine, deci nu doar pentru a sta şi a asista pasiv la şedinţele Consiliului local. S-a ajuns la această iniţiativă pentru că până acum trei consilieri, din varii motive, au refuzat să voteze. Propunerea grupului UDMR a fost să se facă modificarea regulamentului, astfel încât cei care nu participă la vot să nu ia indemnizaţia de consilier”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Antal Árpád.

Liderul fracţiunii UDMR din cadrul CLM, Miklós Zoltán, a menţionat că refuzul de exprimare a votului într-una dintre modalităţile prevăzute de lege, cu excepţia existenţei unui conflict de interese, se consideră „refuz de exercitare a mandatului”, prin urmare se va „penaliza” prin neacordarea indemnizaţiei în luna respectivă.

Consilierul PSD Rodica Părvan a protestat, apreciind că este o încălcare a principiilor democraţiei şi a propus, la rândul ei, ca şi consilierii care părăsesc şedinţele înainte de încheierea lor, fără un motiv întemeiat, să fie sancţionaţi în acelaşi fel.

„Eu am decis să protestez timp de trei luni pentru că nu am fost de acord cu modul în care se acordă premiile Pro Urbe. Cine şi de ce să îmi limiteze dreptul de a protesta? Am fost aici, am luat cuvântul, dar nu am votat, e o formă de protest. Ceea ce propuneţi dvs. este o limitare a drepturilor. Este forma mea de a protesta, pe care mi-o îngrădiţi. (...) Propun şi eu un amendament: ca aceia care părăsesc sala înainte de terminarea şedinţei să fie sancţionaţi prin neacordarea indemnizaţiei, pentru că foarte mulţi procedează aşa”, a declarat Rodica Părvan.

Consilierul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) Covasna, Balint Jozsef, a pus sub semnul întrebării legalitatea propunerii UDMR, apreciind, de asemenea, că această „constrângere” este o „lezare a dreptului democratic”.

În ciuda acestor luări de poziţie, propunerea a fost adoptată cu majoritatea voturilor asigurată de consilierii UDMR.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 27 noiembrie 2017
ar fi bine ca electoratul sa-si aduca aminte la urmatoarele alegeri parlamentare ca UDMR-ul a sustinut PSD-ul prin abtinerea de la votarea motiunii de cenzura si apropo: PSD-ul a parasit sala
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.