POLITICA 25 martie 2021

CJ a repartizat peste 27 de milioane de lei UAT-urilor din județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 785 vizualizări

Fondul provine din cota de 6% a impozitului pe venit estimat 

Consiliul Județean (CJ) Covasna a repartizat peste 27 de milioane de lei, cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat, către UAT-urile din județ. Cea mai mare sumă, de peste 10 milioane de lei, merge către reședința de județ, municipiul Târgu Secuiesc primește 5 milioane de lei în plus la buget, iar orașele Covasna, Baraolt, dar și comuna Ozun câte un milion de lei. La Întorsura Buzăului vor ajunge, din această sursă, 730.000 de lei. Restul comunelor primesc între 100.000 și 500.000 de lei. 

Este vorba despre 27.134.000 de lei, un fond care stă la dispoziția Consiliului Județean Covasna. (...) Aș vrea să vă informez că în zilele care au trecut am discutat cu primarii din fiecare regiune, primarii orașelor, municipiilor și comunelor despre aceste sume, suma fiind una mai mare la nivel județean, dar nu chiar așa de mare la nivel local. Asta înseamnă la comune între 5 și 10% din bugetul lor, pentru că această echilibrare pe care o votăm se completează cu suma primită din urma bugetului național și suma care se încasează de fiecare UAT. Deci aceste sume au fost discutate cu primarii. Față de cele prezentate aș vrea să cer o modificare la următoarele UAT-uri unde primarii între ei s-au înțeles: diminuarea sumei de 10.450.000 de lei de la Sfântu Gheorghe la suma de 10.410.000 de lei, deci cu 40.000 de lei mai puțin și acele 40.000 de lei să fie împărțite în mod egal câte 10.000 de lei pentru comunele Arcuș, Reci, Moacșa și Bodoc. Pe aceste sume s-au înțeles cei cinci primari între ei și m-au rugat pe mine să prezint în fața plenului modificarea la anexa respectivă”, a spus miercuri, în ședința de CJ, președintele Tamás Sándor. 

Legat de suma care a fost repartizată municipiului Târgu Secuiesc, de 5 milioane de lei, președintele CJ a spus miercuri, într-o conferință de tip Info Județean, că banii vor merge îndeosebi spre achiziționarea de aparatură pentru Spitalul Municipal. 

La Baraolt, fondurile vor fi utilizate în demersurile pentru acreditarea unității spitalicești într-o etapă superioară. 

Banii alocați orașului Întorsura Buzăului vor fi utilizați pentru finalizarea lucrărilor de apă și canal.  

Comuna Ozun a primit cea mai mare sumă dintre comune, „datorită faptului că are 39 de proiecte câștigate, dintre care cel mai important este implementarea sistemului de gaz”, a spus Tamás Sándor.

Potrivit raportului care însoțește hotărârea adoptată miercuri, „în cadrul fiecărui județ, fondul la dispoziția consiliului județean se repartizează integral în anul 2021 comunelor, orașelor și municipiilor, prin hotărârea consiliului județean, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii, astfel cum sunt definite la art. 5 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

Consiliul Județean Covasna a solicitat în scris tuturor unităților administrativ-teritoriale din cadrul județului prezentarea de cereri pentru acordarea de sume pentru destinațiile prevăzute.

La repartizarea sumelor pe localități din fondul constituit la dispoziția consiliului județean s-au avut în vedere următoarele criterii:

- solicitările unităților administrativ-teritoriale;

- UAT-urile care au proiecte cu finanțări din fonduri externe nerambursabile, guvernamentale sau alte proiecte de dezvoltare locală.

Propunerile de repartizare pe unități administrativ-teritoriale a sumelor din fondul constituit la dispoziția Consiliului Județean Covasna din cota de 6% din impozitul pe venit estimat a fi încasat sunt prezentate în anexa la prezentul proiect de hotărâre.” 

Hotărârea, prezentată în plen, a fost adoptată de consilierii județeni cu unanimitate de voturi. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.