POLITICA 9 decembrie 2020

Câte voturi a obținut UDMR cu Antal Árpád candidat, la Vaslui

de Covasna Media | 2609 vizualizări

Chiar dacă UDMR a defilat în județul Covasna și la aceste alegeri parlamentare, unde a obținut un scor de peste 70%, la Vaslui, unde lideri ai formațiunii covăsnene au deschis listele pentru Camera Deputaților și Senat, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România avut și de 10 ori mai puține procente. 

Candidații propuși de UDMR în Vaslui la alegerile parlamentare din 6 decembrie au obținut 517 voturi pentru Camera Deputaților (0,54 %) și 671 (0,70 %) pentru Senat, potrivit datelor oficiale, dar parțiale, făcute publice de Autoritatea Electorală Permanentă. Lista Uniunii Democrate Maghiare din România pentru Camera Deputaților a fost deschisă acolo de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.  

Am spus foarte clar, m-am dus acolo nu pentru că am vrut să ajung deputat, pentru că dacă voiam să ajung deputat eram pe lista UDMR din Covasna, ci pentru a transmite un mesaj către cei de acolo, care sunt cei mai perdanți ai celor 30 de ani. Dar se pare că perdanții din Moldova au văzut soluția mai mult în AUR decât în UDMR și să dea mesaj către București că lucrurile trebuie schimbate. Că asta a fost totul. Am spus de la început, acesta a fost mesajul. Nu mă așteptam să câștig alegerile din Vaslui. Era un mesaj care era transmis către București și pe care o să îl transmit în continuare la București, pentru că până nu schimbăm anumite lucruri, eu o să tot transmit că acest centralism exagerat duce la discrepanțe foarte mari între regiuni, județe. În final, șansa unor copii de a avea acces la sănătate, educație și așa mai departe dacă se nasc în Vaslui, în continuare este mult mai mică decât dacă se nasc în Sectorul 1 din capitală. Iar acest lucru cred că nu este normal”, a declarat luni, într-o conferință de presă, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád. 

Județul Vaslui va fi reprezentat de trei senatori și șapte deputați în viitorul legislativ. 

Rezultatele parțiale prezentate de AEP arată că în Vaslui, pentru Camera Deputaților, pe primul loc a fost PSD, cu aproape 37% dintre voturile valabil exprimate, urmat de PNL, cu 21%, AUR cu aproape 13% și Alianța USR Plus, cu 10,3%. La Senat, PSD a obținut 38,2%, PNL – 21,4%, AUR- 12,6% și Alianța USR Plus - 10,6%. 

Pro România, PMP, PRM, PPU (social – liberal), Partidul Ecologist Român, dar și Partidul Verde au fost mai sus în preferințele alegătorilor vasluieni decât UDMR. 

La Vaslui, prezența a fost de 23,55%, cea mai scăzută din țară. 

La nivelul județului Covasna, UDMR s-a aflat pe primul loc, fără emoții. Rezultatele oficiale, dar totuși parțiale, nu finale, publicate de AEP în urma scrutinului din 6 decembrie, arătau luni că 38.310 covăsneni, adică 70,34% dintre alegătorii din județ au votat candidații UDMR pentru Camera Deputaților. Pentru Senat, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România – filiala Covasna a avut 39.763 de voturi, adică 72,28%. UDMR Covasna va avea în Parlament cu siguranță patru reprezentanți (trei deputați și un senator). Aceștia sunt directorul Parcului Industrial din Sfântu Gheorghe, Miklós Zoltán, directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, inginerul din Sibiu, deputatul Benedek Zakariás, la Camera Deputaţilor şi senatorul Fejér László-Ödön. 

Urmează și etapa de redistribuire, care va stabili și cine va ocupa celelalte posturi (încă un deputat și încă un senator) disponibile pentru județul nostru. 

Potrivit simulărilor făcute de USR Plus, la situația după numărarea a peste 98% dintre voturi, fără ca PMP să treacă pragul electoral, județul Covasna ar urma să fie reprezentat în Parlament și de un senator AUR (Ionuț Neagu din Târgu Secuiesc), respectiv încă un deputat UDMR (Gál Károly din Baraolt). Până la ora redactării acestui material această informație nu a fost confirmată oficial pentru că nici numărătoarea voturilor nu fusese finalizată. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.