POLITICA 20 iulie 2022

Bani pentru sportul de performanță, de la Consiliul Județean Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 708 vizualizări

Consilierii județeni au adoptat marți, 19 iulie, o hotărâre care stabilește cui și în ce mod va acorda Consiliul Județean Covasna finanțări în cadrul programului „Promovarea sportului de performanță”. Nu se precizează suma totală care va fi alocată, dar se știe că la adoptarea bugetului, la începutul anului, se discuta de peste 5 milioane de lei, bani care vor ajunge către sporturile de echipă, din bugetul de 45,5 milioane de lei (10% din total) pus deoparte pentru cultură, culte și sport. 

Despre acest proiect, întocmit pe baza Legii sportului, s-a vorbit ca fiind cel mai important de pe ordinea de zi din ședința de marți. S-a precizat în plen și că se află în a doua etapă, după ce până vinerea trecută a fost în dezbatere publică. Această etapă secundă a vizat stabilirea scopurilor și obiectivelor programului. Concursul de proiecte ar urma să aibă loc în perioada următoare, astfel încât până la finele lui august să poată fi încheiate contractele de finanțare cu asociațiile sportive din județ. 

Covasna este, proporțional, printre județele care finanțează cel mai mult sportul. De pildă, anul trecut am reușit să finanțăm cu cei mai mulți bani din ultimii 30 de ani asociațiile sportive. Și au dat și rezultate. Desigur, este o situație pe termen lung, dar avem o echipă de fotbal cu care ne mândrim, câștigătoare a Cupei României, avem echipă de baschet care de șase ori a luat și Cupa României și campionatul, am organizat anul trecut, orașele Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna, o echipă județeană de hochei. Noi credem că pe termen lung aduce beneficii nu numai câștigând campionate, dar mai ales atrăgând copiii și tineretul în educația sportivă. Asta înseamnă și mai multă sănătate”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, președintele CJ Covasna, Tamás Sándor. 

Potrivit regulamentului, vor putea depune proiecte spre finanțare „organizațiile sportive așa cum sunt acestea stabilite la art. 4 din Regulamentul privind Condițiile, Criteriile și Procedura de finanțare a programelor sportive, în baza prevederilor Legii nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, aprobat prin hotărârea Consiliului Județean Covasna, în următoarele domenii: a) baschet, b) handbal, c) ciclism, d) tenis de masă, e) natație, f) patinaj, g) tenis, h) gimnastică, i) triatlon, j) tir cu arcul, k) atletism, l) fotbal în sală, m) lupte, n) fotbal, o) hochei pe gheață”. 

Programul nu este o premieră, ci se desfășoară anual. 

Programul „Promovarea sportului de performanță“ reprezintă un program național de promovare a practicării şi dezvoltării sportului de performanță. Programul sportiv este un complex de acţiuni care au ca scop comun îndeplinirea unor obiective de performanţă cu caracter sportiv pentru un eveniment sportiv secvenţial sau un sezon competiţional, pentru o competiţie organizată pe o perioadă stabilită printr-un regulament, înscris(ă) în calendarul asociaţiei judeţene pe ramură de sport sau în calendarul federaţiei române pe ramură de sport. Categoriile de acţiuni care constituie activitatea sportivă din cadrul unui program sportiv sunt: acţiunile de pregătire sportivă, competiţiile sportive şi alte acţiuni sportive, denumite împreună acţiuni sportive”, se mai arată în regulamentul adoptat marți. 

Documentele arată și că banii vor putea fi folosiți atât pentru „valorificarea aptitudinilor individuale într-un sistem organizat de selecţie, pregătire şi competiţie care să asigure autodepăşirea continuă, realizarea de recorduri naţionale şi internaţionale, precum şi obţinerea victoriei”, dar și „premierea şi recompensarea unor rezultate sportive, încurajarea practicării sportului de performanţă”. 

În ianuarie, când s-a adoptat bugetul pe 2022 al județului Covasna, autoritățile anunțau că, pentru cultură, culte și sport, s-a alocat un total de 45,5 milioane de lei, adică 10% din buget. „Prioritate în acordarea fondurilor vor avea, printre altele, și sporturile de echipă, cum sunt hochei pe gheață, fotbal și baschet feminin, dar începând de anul acesta, se vor relua și finanțările pentru activitățile sportive din zona rurală. În total este vorba de 5,2 milioane de lei”, spunea atunci Tamás Sándor.

Printre organizațiile care au beneficiat anul trecut de finanțări de la CJ Covasna în baza prevederilor Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000 s-au numărat, potrivit unor hotărâri adoptate vara trecută: Asociaţia Club Sportiv KSE Târgu Secuiesc, secția baschet (un milion de lei pentru participarea echipelor de baschet în Campionatele Naţionale de adulți și juniori), Asociaţia Clubul Sportiv Sepsi OSK (200.000 lei, pentru participarea echipelor de juniori U16, U17 și U19 în Liga Elitelor), Asociaţia Clubul Sportiv Hochei Club Fenestela 68 (un milion de lei, din care s-a finanțat pregătirea și participarea echipei de hochei seniori în campionatul național și Cupa României, organizat de F.R.H.G. România), Asociaţia Sportivă Club Tri-Aluta (5.000 lei pentru concursuri în 2021), Sepsi-SIC (pentru participarea în competițiile interne și internaționale de baschet, tenis de masă, ciclism, lupte și handbal, în sezonul competițional 2021-2022, juniori și seniori, respectiv pentru organizare de evenimente și competiții sportive au fost alocate 3.018.890 lei - suma de 1.446.612 lei pentru anul 2021 și suma de 1.572.278 lei pentru anul 2022). 

La vremea respectivă, Tamás Sándor vorbea despre o sumă istorică pentru susținerea programelor sportive. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Adi Alex, 20 iulie 2022
Sportivii merită să fie recompensați, dar, oare olimpicii școlari nu merită la fel de multă atenție?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.