POLITICA 24 aprilie 2018

Aproape 500 de covăsneni au spus deja: „Fără Penali în Funcții Publice”

de Iulia Drăghici - Taraș | 823 vizualizări

Bilanțul campaniei USR Covasna, după prima săptămână de strângere de semnături

În prima săptămână a campaniei de strângere de semnături „Fără Penali în Funcții Publice” derulată la Sfântu Gheorghe, 461 de persoane s-au alăturat oficial inițiativei USR, care își propune să facă un referendum de schimbare a Constituției prin care să interzică persoanelor cu condamnări penale definitive să mai candideze pentru funcții publice.

Bilanțul coordonatorilor la nivel județean arată că din cele 461 de semnături, 90% dintre semnatari sunt etnici maghiari, dar și că 50% dintre cei care s-au alăturat campaniei sunt pensionari. O statistică mai degrabă negativă arată că tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani sunt cei mai puțin interesați de inițiativa civică a USR-iștilor, pentru că doar 10% dintre semnături aparțin acestui segment de populație.

Au fost și oameni care au țipat la noi (cel mai probabil influențați de mass-media), dar, per total, eu cred că avem toate motivele să fim optimiști pentru că impactul campaniei la nivel național este pozitiv. Sunt aproape 50.000 de semnături strânse în mai puțin de o lună, iar procentul colectării zilnice este în creștere”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, președintele USR Covasna, Marius Popa.

Campania de strângere de semnături „Fără Penali în Funcții Publice”, inițiativa civică susținută de partidul USR (Uniunea Salvați România), a debutat luni, 16 aprilie, și în județul Covasna, în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe.

Inițiatorii campaniei la nivel județean au misiunea ca în decursul celor  șase luni în care se desfășoară activitatea să adune minimum 25.000 de semnături ale covăsnenilor. În acest scop, acțiunea va fi reluată în perioada 02 – 25 mai, iar reprezentanții USR și voluntarii vor fi prezenți în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, între orele 12:00 – 18:00 pentru a da șansa tuturor celor interesați să se implice în proiectul de schimbare a Constituției și să spună răspicat: „Fără Penali în Funcții Publice”. După sfârșitul lunii mai, cortul se va muta rând pe rând în localitățile Covasna, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului și Baraolt.

La nivel național, din cele 500.000 de semnături necesare s-au strâns peste 50.900. Campania a debutat oficial la sfârșitul lunii martie. Inițiative similare cu cele din Covasna se derulează în alte 20 de județe din țară.

Din comitetul de inițiativă a campaniei „Fără Penali în Funcții Publice” fac parte 19 membri, printre care scriitorul Gabriel Liiceanu, filosoful Mihai Șora, membrii mișcării de stradă REZISTENȚA și președintele asociației Colectiv.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.