POLITICA 24 aprilie 2020

Antal Árpád: „Nu cred că trebuie să omori cultura nici în timp de epidemie”

de Daniela Luca | 1419 vizualizări

Primarul și-a exprimat nemulțumirea faţă de decizia Guvernului de a lăsa finanțarea culturii în sarcina municipalității 

Antal Árpád a precizat că la cererea UDMR, Guvernul liberal a acceptat la finalul anului trecut să preia în sarcina Bugetului de Stat cofinanțarea instituțiilor de cultură aflate în subordinea autorităților locale, însă la începutul acestei săptămâni și-a retras acest angajament. Cu toate că municipalitatea trebuia să primească peste 20 de milioane de lei pentru acest scop, o sumă importantă, conducerea orașului spune că  vor fi găsite alte soluții ca instituțiile de cultură din Sfântu Gheorghe să nu fie afectate. 

Instituțiile de cultură, inclusiv cele din municipiul Sfântu Gheorghe, puteau fi finanțate dintr-un un fond distinct la nivel național, în limita a 3% din totalul încasărilor provenite din impozitul pe venitul global (IVG), la nivel național, conform primarului, însă această sarcină va rămâne în continuare pe umerii municipalității. 

„Bravul Guvern liberal a desființat acel fond creat la solicitarea UDMR-ului, acel fond de 3% din impozitul pe venitul global din care trebuiau finanțate acele localități care au instituții de cultură în subordine. (...) În primul rând nu se respectă o înțelegere politică, pentru că asta a fost o înțelegere între Guvern și UDMR în decembrie anul trecut. (...) Cred că este o problemă și un mesaj foarte prost al acestui Guvern faptul că renunță la a sprijini cultura pentru că până la urmă aici vorbim de niște fonduri care indirect erau pentru a sprijini cultura. (...) Oricum, nu cred că trebuie să omori cultura nici în timp de război și nici în timp de epidemie. Problema este și faptul că nu s-au consultat, deci au luat această decizie fără să se consulte cu cei cu care au adoptat această decizie inițial în decembrie 2019. Din calculele mele, noi trebuia să primim peste 20 de milioane de lei” , a spus joi, 23 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă online, primarul Antal Árpád.

Totuși, instituțiile de cultură din Sfântu Gheorghe nu vor fi afectate, spune acesta, pentru că se vor găsi alte surse de finanțare. 

Primarul a apreciat că, din punct de vedere financiar, această problemă care ține de banii destinați culturii este cea mai mare nedreptate a finanțării autorităților locale. 

„Problema era că vorbim despre o nedreptate de câteva decenii care constă în faptul că orașele bogate din România, Timișoara, Cluj, Iași și așa mai departe au instituții finanțate de la Ministerul Culturii, deci de la bugetul central, iar alte orașe poate mai sărace decât cele enumerate au instituții de cultură finanțate din bugetul local”, a punctat Antal Árpád.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.