POLITICA 22 iulie 2022

Antal Árpád, despre schimbările din Codul Fiscal: „Noi vom fi obligați să mărim taxele locale”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1016 vizualizări

Chiar dacă nu a criticat în mod deschis modificările Codului Fiscal, spunând că nu e vorba de o problemă a actualei guvernări (din care face parte și UDMR), ci situații similare au existat de 30 de ani, primarul din Sfântu Gheorghe a spus că în general autoritățile centrale nu țin cont de nevoile celor locale și că și acum schimbările propuse vor avea impact. De pildă, cel mai probabil, de anul viitor vor fi majorări de taxe locale. 

„Ieri, la Tușnad, am avut o masă rotundă cu primari din Ungaria, care, tot așa, spuneau cum ia guvernul din atribuții și așa mai departe. Deci este o temă din România până în Portugalia, relația administrației locale și administrației centrale. Este un meci între nivelul regional, central și local. Peste tot, Guvernele centrale încearcă să ia din atribuții sau să ia din fonduri și așa mai departe. Asta se întâmplă și la noi de 30 de ani. Am trăit atâtea, că nu mă mai surprinde aproape nimic. Este o situație în care, cred eu, va trebui să ne luptăm zi de zi pentru a ne păstra autonomia locală. Aici nu este o diferență între Timișoara, Constanța, București, Sfântu Gheorghe sau Târgu Mureș, pentru că dorim același lucru. Se pare, în acest moment, din ceea ce a ieșit, că de exemplu, în cazul nostru, noi vom fi obligați să mărim taxele locale, pentru că suntem la minimul permis de lege. Mărind limita, nu avem cum să rămânem acolo unde suntem. Dar sunt multe... inclusiv această decizie a Guvernului, de scutire a impozitului pe venit în zona industriei alimentare, înseamnă niște minusuri colosale pentru administrația locală”, a declarat joi, la o conferință de presă, primarul Antal Árpád, întrebat pe tema modificărilor aduse Codului Fiscal. 

Edilul a spus și că în cadrul Asociației Municipiilor din România (AMR) s-au făcut demersuri, s-au spus puncte de vedere și s-au formulat propuneri de modificare în cazul acestor schimbări transmise de guvern. „Dar vă spun, nu este nimic nou sub soare. Chiar nu suntem în situația de a critica sau nu critica Guvernul, că suntem la guvernare sau nu suntem la guvernare, pentru că această relație este între gândirea administrației centrale, mentalitatea administrației centrale și mentalitatea administrației locale. Și va rămâne indiferent de cine este la guvernare și indiferent de cine este la guvernarea „locală”, ca să spun așa”, a mai completat edilul din Sfântu Gheorghe. 

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna a criticat vehement noile modificări ale Codului fiscal. Edler András-György, președintele instituției, a spus, în acest context, că unele amendamente vor fi o lovitură majoră pentru economia și populația județului Covasna, prin faptul că vor fi afectate în principal întreprinderile mici, care stau la baza economiei. 

Potrivit CCI Covasna, cele mai multe dintre creșterile de taxe și modificări planificate în noul cod fiscal vor afecta microîntreprinderi, întreprinderi individuale și sectorul turismului, abia scăpat de Covid-19.

Codul Fiscal a fost modificat vinerea trecută de Guvern. O parte dintre măsuri vor intra în vigoare de la 1 august, iar altele de la 1 ianuarie 2023. 

Potrivit Avocat.net, de la publicarea sa în 2015 și până astăzi, Codul fiscal (aprobat prin Legea nr. 227/2015, care a înlocuit vechiul Cod fiscal din 2003) a fost modificat prin aproape o sută de acte normative. 

Sursa foto: Pexels.com

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.