POLITICA 15 octombrie 2021

Antal Árpád despre criza politică: „Eu văd o luminiță la capătul tunelului, dar s-ar putea să fie locomotiva”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1631 vizualizări

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe și primar al reședinței de județ, Antal Árpád, a spus joi că nu este optimist că premierul desemnat Dacian Cioloș va putea să vină săptămâna viitoare cu o soluție pentru un nou Guvern cu drepturi depline, de care ar avea nevoie România în prezent, care să fie acceptată de Parlament. 

În acest context, el a explicat și că partidul pe care îl reprezintă a prezentat o soluție de compromis, care să îi sancționeze pe cei care au generat criza politică actuală, PNL și USR - cea în care liderul UDMR Kelemen Hunor să preia conducerea Guvernului timp de șase luni. 

„Eu văd o luminiță la capătul tunelului, dar s-ar putea să fie locomotiva care vine spre noi. (...) Lipsește cultura organizatorică în funcționarea coalițiilor în această țară, din nefericire. Aveam o fereastră de oportunitate ca un guvern de centru dreapta să guverneze trei ani și jumătate și să facă niște reforme de care această țară și societate are nevoie. S-a ratat această oportunitate, este evident. Există o criză de încredere între partidele de coaliție. Șansă ar fi în continuare. Noi am venit cu o soluție, să refacem coaliția în doi pași, primul – să-i sancționăm pe cei care au generat această criză, respectiv PNL și USR, pe o perioadă limitată să fie un prim-ministru de la UDMR, în persoana domnului Kelemen Hunor. Maxim șase luni. Pe de o parte, am avea un guvern cu puteri depline care ar putea gestiona crizele sanitare, economice, sociale și așa mai departe. Pe de altă parte, ar fi timp suficient pentru a reclădi încrederea între cele două partide, PNL și USR și practic, în primăvară să revină un prim-ministru de la PNL și să funcționeze în continuare coaliția. În acest moment suntem în scenariul cu un premier desemnat de la USR, (...) pornind de la ideea că a reușit să coaguleze o majoritate care a dat jos guvernul. Trebuie verificat dacă acea majoritate există pentru a se crea un Guvern. Cei de la USR au spus că nu doresc să creeze o majoritate cu cei care au dărâmat acest guvern. (...) Nu cred că sunt șanse reale. Nu sunt optimist în a crede că se găsesc soluții pe termen foarte scurt. Să vedem ce se va întâmpla săptămâna viitoare”, a spus liderul UDMR Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád. 

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș de la USR pentru funcția de premier, după ce Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură. 

Edilul din Sfântu Gheorghe este de părere că, în prezent, ar fi două scenarii în ceea ce privește această desemnare. „Ori va depune mandatul domnul Cioloș, în momentul în care își va da seama că nu poate coagula o majoritate, ori va intra în fața Parlamentului cu un Guvern monocolor, minoritar și va încerca să obțină voturi. Dacă va reuși, va avea un guvern cu puteri depline, dacă nu, atunci urmează o nouă desemnare de la președintele țării. Acum, dincolo de aceste jocuri sau tactici, eu consider că România are nevoie de un guvern cu puteri depline. Nu cred că soluția unui guvern minoritar cu drepturi restrânse poate guverna într-o perioadă de criză. Totuși, aici trebuie date ordonanțe de urgență. Vedem ce se întâmplă. Am ajuns să trimitem bolnavi în alte țări ca să putem să facem față. (...) În acest moment, eu exclud varianta alegerilor anticipate. (...) Soluția este refacerea Guvernului PNL-USR-UDMR sau de Guvern minoritar PNL-UDMR, susținut din Parlament ori de USR ori de PSD sau o înțelegere între PNL și PSD. Alte scenarii nu prea sunt”. 

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a anunţat joi că, în cazul în care vor eșua negocierile cu PNL, UDMR şi minorităţile naţionale pentru refacerea coaliţiei de guvernare, premierul desemnat Dacian Cioloş va veni în faţa Parlamentului, la începutul săptămânii viitoare, cu un Guvern aprobat în Comitetul Politic al partidului.

Foto: Kristó-Gothárd Hunor  

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.