POLITICA 10 decembrie 2021

Antal Árpád dă exemplul Noii Zeelande: vor interzice fumatul

de Iulia Drăghici - Taraș | 4138 vizualizări

„Asta lipsește, din păcate, foarte mult în țara noastră: nu există o viziune pe termen lung”, a spus edilul-șef

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád a vorbit joi, într-o conferință de presă organizată pe tema prezentării rezultatelor programului „Csíki Sándor” de evaluare a stării de sănătate a școlarilor, despre importanța politicilor publice într-un stat și a dat exemplul Noii Zeelande, care a luat primele măsuri pentru a interzice fumatul. 

„Știți că am această teorie, că totul depinde de politicile publice. Chiar azi dimineață am citit că în Noua Zeelandă s-a aprobat o lege prin care începând cu 2027 se interzice fumatul. Practic devine infracțiune dacă unui tânăr sub 14 ani îi vinzi țigări. Scopul lor este ca până în 2035 să nu mai fumeze nimeni în Noua Zeelandă. Începând de anul viitor deja se vor vinde doar țigări cu cantitate de nicotină foarte redusă și se va reduce drastic numărul de magazine unde se pot vinde țigări. Iată, vorbim de politici publice. Asta înseamnă un stat. Și ei au spus că 23% din bolnavii de cancer au legătură cu fumatul. Pe de o parte, dacă vorbim de politici publice, trebuie să te gândești și la fonduri. Poți să cheltui bani pe prevenție, decât să plătești spitalelor pentru medicamente și chimioterapie. Asta lipsește, din păcate, foarte mult în țara noastră: nu există o viziune pe termen lung”, a spus joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád. 

Noua Zeelandă va interzice fumatul pentru următoarea generație, astfel încât cei născuți după 2008, care nu au vârsta de 14 ani nu vor putea niciodată să cumpere tutun din punct de vedere legal, scrie G4Media.ro, care citează publicațiile The Herald, Guardian și BBC. 

Autoritățile din această țară sunt hotărâte să atingă obiectivul național de a reduce rata națională a fumatului la 5% până în 2025, cu scopul de a o elimina în cele din urmă cu totul, mai notează presa internațională. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.