Antal Arpad: Când nu mai sunt partenerele UDMR, partidele româneşti devin antimaghiare
Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susține că în momentul în care nu mai sunt partenerele Uniunii partidele româneşti devin antimaghiare, referindu-se în special la PNL, care s-a opus predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităților naționale.
Antal Arpad a declarat, joi, într-o conferință de presă, că liberalii au greşit când s-au opus predării Istoriei şi Geografiei României în limbile minorităților. Antal a spus însă că nu comentează încă votul dat în Camera Deputaților deoarece este prudent.
„Sunt un pic mai prudent, cunoscând politica dâmbovițeană, şi nu e bine să spui «hop» înainte de a sări gardul. Vreau să văd întâi că legea va fi votată şi în Senat, că este semnată de preşedinte, că nu este atacată la Curtea Constituțională. Întâi să apară în Monitorul Oficial, apoi îmi voi spune părerea, fiind mai prudent“, a spus Antal.
În opinia acestuia, este normal că şi parlamentarii PDL au susținut articolele referitoare la învățământul în limba maternă, deoarece, dacă UDMR şi PDL sunt împreună la guvernare, înseamnă că Uniunea a intrat acolo, dincolo de obiectivele generale, şi pentru unele concrete legate de comunitatea maghiară.
În ceea ce priveşte poziția parlamentarilor din opoziție, în special a liberalilor, Antal Arpad a afirmat că partidele româneşti, în momentul în care nu mai sunt partenerele UDMR, devin antimaghiare.
„Dacă liberalii cred că pot obține voturi pe acest segment, se înşeală şi le dau un sfat gratuit, ca sociolog: dacă cineva de la PNL crede că alegătorii PRM vor sta la cozi în fața sediilor PNL ca să se înscrie în partid, greşesc”, a conchis liderul UDMR Sfântu Gheorghe.
Camera Deputaților a decis, miercuri, prin adoptarea articolului 37 din Legea educației în forma Guvernului, în absența liberalilor, ca doar disciplina Limba şi literatura română să nu fie studiată în limba maternă de către minoritățile naționale. În varianta Comisiei de învățământ, articolul prevedea ca şi disciplinele Istoria românilor şi Geografia României să fie studiate în limba română de minoritățile naționale. Această prevedere fusese adoptată de comisie la propunerea liberalilor.
De altfel, miercuri, la votarea articolului 37 din Legea educației, în forma Guvernului, deputații PNL au părăsit sala de plen. În varianta Guvernului, articolul prevede că, „în cadrul învățământului preuniversitar cu predare în limbile minorităților naționale, toate disciplinele se studiază în limba maternă, cu excepția disciplinei Limba şi literatura română“.
Mediafax