POLITICA 21 iunie 2019

Antal Árpád a discutat despre problemele financiare cu Viorica Dăncilă

de Covasna Media | 933 vizualizări

Primarii au solicitat ca sumele rămase la Guvern să fie recuperate la rectificarea bugetară

Edilul municipiului Sfântu Gheorghe, alături de alți primari, s-a întâlnit miercuri, 19 iunie, cu prim-ministrul Viorica Dăncilă pentru a discuta despre bugetele autorităților locale. Pentru că și primăria Sfântu Gheorghe a fost „vitregită” cu o sumă de aproape 4 milioane de lei, cu ocazia întâlnirii, Antal Árpád și primarii localităților cu situații similare au solicitat ca banii care nu au fost alocați pe primele trei luni ale acestui an să fie recuperați la rectificarea bugetară.

„Ieri am avut o întâlnire la Guvern cu doamna prim-ministru. Am solicitat această întâlnire pentru că sunt anumite probleme promise și nerezolvate și sperăm că în ședințele de Guvern care vor urma se va rezolva măcar o parte din solicitările noastre. După cum știți, aproape în fiecare an se schimbă legea finanțelor și noi, cei care conducem municipii, am fost cei mai vitregiți în ultima perioadă. Anul acesta am reușit să obținem un procent mai mare din impozitul pe venitul global care revine la municipalități, însă în același timp am mai primit anumite sarcini de la Guvern. Însă ceea ce a fost profund incorect, a fost faptul că tot ce înseamnă sarcini și cheltuieli au fost calculate de la 1 ianuarie, iar acele beneficii financiare în plus, pe care le-am obținut în contrapartidă, au fost calculate din 4 aprilie”, a explicat joi, 20 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Astfel, primarii au solicitat ca aceste sume să fie restituite la rectificarea bugetară. Potrivit edilului, la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe, este vorba de 3.969.500 de lei, sumă rămasă la Guvern.

„Nu vreau să formulez cum au făcut unii colegi primari că suma fost furată de către Guvern, spun că suma a rămas la Guvern, iar practic noi am solicitat ca aceste sume să ne fie acordate acum la rectificare. La nivel de județul Covasna asta înseamnă în jur de 7 - 7,5 milioane de lei pentru autoritățile locale. Evident municipiul Sfântu Gheorghe este cel mai vitregit, deci 4 milioane de lei ar trebui să primim, sumă care ni se cuvine însă a rămas la Guvern. Asta a fost solicitarea principală. (...) Doamna prim-ministru ne-a promis că ne rezolvă această problemă, sperăm că așa se va întâmpla”, a mai spus edilul.

De asemenea, primarul a spus că este imposibil să faci investiții și tot ce înseamnă politici publice în condițiile în care aproape în fiecare an se schimbă toată „filosofia bugetară”. Din acest motiv, primarii au solicitat ca în cadrul financiar multianual 2021-2027 al Uniunii Europene să existe o lege prin care să nu fie permisă schimbarea alocărilor pentru autoritățile locale.

Pe lângă subiectul bugetelor autorităților locale, s-a adus în discuție și Codul Administrativ, dar și problema finanțării instituțiilor de cultură.

„Există o nedreptate care persistă de peste 20 de ani în România și anume faptul că orașele mari, potente din punct de vedere financiar, au instituții de cultură finanțate de Guvern, de Ministerul Culturii, iar orașele mai mici și orașele mijlocii, au instituții de cultură finanțate din bugetul local. În plus, aceste instituții sunt finanțate pe baza unor decizii luate de Guvern, adică sunt finanțate de noi, dar Guvernul decide grila de salarizare și nu e normal acest lucru”, a adăugat  Antal Árpád.

Astfel, primarii au solicitat ca la nivelul instituțiilor subordonate autorităților locale, grila de salarizare să fie decisă la nivelul Consiliului Local.

Cu scopul de a aduce în discuție un exemplu pozitiv, primarul a subliniat faptul că ieri, 19 iunie, în ziua în care primarii făceau eforturi pentru a obține sumele care au rămas la Guvern,  Parlamentul din Ungaria a aprobat bugetul pe 2020.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.