POLITICA 31 martie 2021

Antal Árpád, despre protestele din țară: „Cred că suntem în situația în care toată lumea are dreptate”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2311 vizualizări

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune, în contextul celor mai recente proteste desfășurate în țară, că îi înțelege și pe cei care reclamă măsuri incoerente în combaterea pandemiei, cât și pe cei care se tem că spitalele se vor umple din cauza noilor îmbolnăviri de COVID-19. 

Dreptul de a protesta este un drept al fiecărui cetățean. Este uman, cred că putem să îi înțelegem pe oameni pentru că a trecut un an, toată lumea a obosit. Și noi, autoritățile, am obosit, credeți-ne, de la toată această situație în care ne aflăm. Este adevărat în același timp că și măsurile luate câteodată nu sunt foarte coerente. Aici amintesc trei lucruri: nu se ia în considerare, de exemplu, în momentul în care calculează rata incidenței numărul de teste. Evident, cu cât testezi mai mult, cu atât rata va fi mai mare. Aici cred că ar fi nevoie de un coeficient de corecție, pentru ca să putem compara Timișoara cu Focșaniul, de exemplu. Un alt aspect ține de un fel de incoerență în ceea ce privește măsurile de restricție. Foarte greu e să explici oamenilor de ce după ora 20:00 să nu mai iasă din casă, când poate s-ar plimba singur oraș și chiar nu ar avea nicio problemă să se întâlnească cu virusul. Tot așa, de ce în centrele comerciale mari pot intra sute de oameni, dar noi nu putem organiza în piața centrală un eveniment cultural în aer liber. E foarte dificil. Dar în același timp, trebuie să vedem și reversul medaliei, că într-adevăr, medicii spun că spitalele sunt aglomerate, la Terapie Intensivă sunt din ce în ce mai mulți oameni, din ce în ce mai mulți tineri. Deci eu cred că suntem în situația în care toată lumea are dreptate. Au dreptate și cei care s-au săturat de restricții, au dreptate și cei care sunt speriați că spitalele nu vor mai putea face față. Autoritățile nu au un bisturiu în mână, cu care poate să traseze niște măsuri foarte precise și exacte pentru a rezolva această problemă. Plus, din cauza miilor de teorii ale conspirațiilor în care e foarte greu să înțelegi lucrurile, de multe ori se merge într-o direcție în care deja nu mai vorbește nimeni de virus, ci de geopolitică, de niște interese globale și așa mai departe”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul Antal Árpád. 

Datele de marți, furnizate de către DSP Covasna, au arătat că municipiul Sfântu Gheorghe a ajuns la o incidență COVID-19 de 5,01 la mia de locuitori. De duminică, 28 martie, localitatea a intrat oficial sub noile restricții, care prevăd, printre altele, închiderea sălilor de fitness, interzicerea circulației fără motiv bine întemeiat între orele 20:00 – 5:00 și programul agenților economici, printre care și magazinele, să fie până la ora 18:00. După intrarea în scenariul roșu, s-au închis și barurile și restaurantele la interior, dar și instituțiile de cultură. 

Înăsprirea restricțiilor a dus la izbucnirea de proteste în mai multe orașe din țară, printre care  București, Galați, Craiova, Brașov, Constanța, Brăila sau Sibiu.

Foto: Kristo-Gothard Hunor

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.