POLITICA 11 martie 2022

Antal Árpád, despre isteria din benzinării: „În perioadă de criză, cel mai important e să fii calm și rațional”

de Iulia Drăghici - Taraș | 3264 vizualizări

Primarul din Sfântu Gheorghe îndeamnă populația la calm, mai ales în situații de criză, ca cea pe care o traversează lumea, în contextul conflictului din Ucraina, dar și privitor la situații ca cea de miercuri seara, când benzinăriile din țară și implicit din reședința de județ au fost luate cu asalt de cetățenii temători că prețurile la combustibil vor exploda în perioada următoare. 

„Cel mai important lucru în perioadă de criză, și suntem în perioadă de criză, este să fii calm. Asta este cel mai important. În fiecare situație de criză. Pentru că în cazul în care nu ești calm, practic faci ca problema să se adâncească. Dacă mâine cu toții vom merge la bancă să ne scoatem banii din bancă, băncile vor intra în faliment. Dacă cu toții vom merge să cumpărăm benzină, benzinăriile vor rămâne fără benzină. Prin acest tip de comportament putem să pornim niște reacții care, până la urmă, să fie negative. Deci, în perioadă de criză, cel mai important e să fii calm și rațional”, a transmis primarul Antal Árpád joi, într-o conferință de presă. 

Întrebat, tot pe marginea subiectului care a generat isteria din benzinării, dacă nu se teme că va avea de suferit și comunitatea maghiară, având în vedere că totul ar fi pornit de la o companie din Ungaria, edilul a spus că speră că oamenii sunt suficient de raționali cât să nu se ajungă la astfel de situații. Acesta a spus și că mai îngrijorător este felul în care circulă informația trunchiată sau neverificată prin intermediul rețelelor de socializare. 

„Comunitatea maghiară din România nu are părți sociale în compania MOL. Adică nu cred că putem vorbi de o răspundere a comunității maghiare pentru politica de prețuri a benzinăriei. (...) Eu sper că oamenii sunt suficient de raționali să înțeleagă. Da, într-adevăr, din câte am înțeles și eu, în Ungaria fiind plafonat prețul la benzină, benzinăriile care au puncte în mai multe state au încercat să își regleze cash flow-ul prin faptul că au crescut puțin prețurile în alte zone. Toată nebunia a pornit de la un partener MOL, unul privat, de lângă Beiuș, care a ridicat prețul pentru că a fost cererea foarte mare, pentru că erau foarte multe benzinării în Ungaria care nu mai aveau benzină, pentru că plafonarea duce și la faptul de a nu mai avea benzină. Lucrurile sunt mai complicate, dar nu mai intru în detalii. Practic, asta este de speriat: că o postare pe Facebook din Beiuș în jumătate de oră a dus la cozi la benzinării în Constanța”, a explicat Antal Árpád. 

Isteria de la pompă a lovit miercuri și județul Covasna. Zeci, chiar sute de mașini au format cozi kilometrice în jurul benzinăriilor și la Sfântu Gheorghe, dar și în celelalte orașe. A fost nevoie de sprijinul polițiștilor de la rutieră pentru fluidizarea traficului și prevenirea oricăror evenimente negative. 

Potrivit aplicației mobile Monitorul Prețurilor, la Sfântu Gheorghe, joi, benzina și motorina standard erau sub 8 lei (7,92 lei, 7,95 lei, 7,99 de lei).  

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.