POLITICA 8 octombrie 2021

Antal Árpád, despre atragerea de fonduri nerambursabile: „Este foarte mare presiune pe autoritățile locale”

de Iulia Drăghici - Taraș | 879 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a afirmat joi, într-o conferință de presă în care s-au semnat două contracte de finanțare pe fonduri europene, că nu doar criza sanitară și efectele economice ale acesteia sau criza energetică, ci și criza politică pun bețe în roate autorităților locale când vine vorba despre obiectivul de atragere a fondurilor europene. 

„Amintim de criza energetică, de criza epidemiologică, dar mai suntem și într-o criză politică. Și am tot fost în crize politice și aceste crize politice au însemnat, pentru administrația publică locală, de exemplu, faptul că foarte multe programe, ghiduri, au fost lansate foarte târziu. Nu este normal ca în octombrie 2021 noi să mai semnăm contracte de finanțare, pentru că aceste sume trebuie să le cheltuim în decembrie 2023. Acum avem o suprapunere a acestor programe. Majoritatea sunt în derulare. S-au lansat deja ghidurile pentru 2021/2027, mai este PNRR-ul, deci este o presiune foarte mare pe administrația publică locală, în condițiile în care, știm foarte bine, administrația publică locală este și a fost cea care chiar atrage fondurile europene. Cel puțin, până acum, putem să tragem această concluzie, raportat la programele de infrastructură mare sau la cele sectoriale, tot ce înseamnă POR au fost bani cheltuiți. (...) Lucrăm sub o presiune foarte mare și sper că vom reuși să cheltuim acești bani pe care i-am primit prin aceste 24 de contracte”, a spus primarul

Potrivit datelor diseminate joi la conferința de presă, municipiul Sfântu Gheorghe a atras în perioada 2014/2020 peste 52,5 milioane de euro prin cele 24 de proiecte câștigate, pentru diverse domenii de dezvoltare: modernizare urbană, educație, transport public, eficientizare energetică pentru blocuri de locuințe și instituții publice și altele. 

În ceea ce privește noile oportunități de finanțare care urmează să fie lansate, edilul din reședința de județ a spus că „dorința noastră este ca în ciclul financiar viitor, să semnăm contracte pe o sumă cel puțin la fel de mare cum a fost în această perioadă”.

Foto: Kristó-Gothárd Hunor

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.