POLITICA 8 iulie 2021

Alegerile din Ozun continuă să producă reacții

de Iulia Drăghici - Taraș | 1750 vizualizări

Deși alegerile parțiale locale din comuna Ozun s-au tranșat în urmă cu aproape două săptămâni, în 27 iunie, evenimentul continuă să producă reacții între PNL și UDMR. Paula Kloos, candidata Partidului Național Liberal, a trimis marți un comunicat de presă, numit „drept la replică”, prin care răspunde unor acuze făcute în spațiul public de lideri ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România din județul Covasna. La mijloc este, se pare, un scandal privind vânzarea de băuturi alcoolice în ziua alegerilor. 

Mă simt nevoită să transmit acest mesaj, sub forma unui drept la replică, asta pentru că pe parcursul ultimelor săptămâni m-am simțit atacată și am citit în paginile gazetelor, informații incriminatoare și cuvinte foarte iscusit răsucite împotriva mea.

Personal, nu am avut senzația că sunt într-o campanie împotriva doamnei Bordás, ci împotriva întregii conduceri locale UDMR, care și-a folosit abil atât capitalul politic, cât și abilitățile de comunicare pentru a induce în eroare electoratul comunei. Sigur că e o luptă electorală și fiecare scoate la iveală armele cele mai bune pe care le are la dispoziție, dar mă așteptam, totuși, ca ștacheta să nu coboare atât de jos, la nivel de principii și metode. Conducerea UDMR, prin vocea președintelui Tamás Sándor, a lansat în presă o manipulare josnică, prin prisma căreia m-aș fi bucurat de suportul partidului naționalist AUR și că ar urma să le reprezint chiar și acestora interesele. Am fost prezentată mereu drept „candidatul român”, deși sunt etnică germană și maghiară. Simplul fapt că fac parte dintr-un partid politic și nu etnic și că m-am adresat tuturor locuitorilor din Ozun, maghiari, români sau rromi, nu mă face nici „candidatul român”, nici omul AUR-ului. Nu în ultimul rând, în chiar ziua alegerilor, aceleași personaje politice m-au acuzat că aș da de băut alegătorilor pentru a-i convinge să mă voteze, informație falsă și denigratoare, care nu a arătat decât că acești oameni sunt dispuși să facă orice pentru putere și să folosească orice metodă pentru a face rău altuia”, a scris Paula Kloos. 

Ráduly István: „nu pot să nu îmi exprim supărarea”

Săptămâna trecută, într-o conferință de presă, prefectul județului Covasna, fostul primar al comunei Ozun din partea UDMR și susținător declarat al candidatei Bordás Enikő, a vorbit pe subiectul alegerilor. 

Într-un fel sunt mulțumit de faptul că locuitorii comunei au dat dovadă de spirit civic și au ieșit la vot în număr mai mare decât o fac de obicei la alegerile parțiale. Dar în același timp, nu pot să nu îmi exprim supărarea, că și în data alegerilor una dintre candidate la funcția de primar a ținut deschis barul de zi și a vândut pentru cetățeni, a vândut în ghilimele, că nu știm dacă a vândut sau a dat gratis, nu pot să afirm așa ceva, băuturi alcoolice, moment surprins de către cetățenii care au făcut poze. Tot nu pot să mă abțin să nu vă spun că în ziua de sâmbătă, înainte de alegeri, când nu poți să faci campanie, în cele două restaurante ale candidatei, ale doamnei Kloos, erau organizate mai multe evenimente pentru locuitorii din comună, de exemplu botez și alte evenimente cu peste 100 și persoane, care au ținut de la ora 12, de la prânz, până noaptea târziu. Cu toate acestea, oamenii nu sunt proști, nu sunt dobitoci, au dat dovadă de spirit civic și avem rezultatele pe care le avem. (...) Eu sunt mulțumit sufletește pentru că comunitatea din Ozun a votat pentru continuarea dezvoltării de care a avut și până acum parte”, a spus, într-o conferință de presă de la finele lunii iunie, prefectul Ráduly István. 

Legat de subiectul vânzării de băuturi alcoolice în ziua alegerilor, candidata PNL la funcția de primar al comunei Ozun, a catalogat incidentul ca fiind o diversiune. 

„„Campania” UDMR-ului a culminat cu diversiunea din ziua votului în care, în lipsa mea, la localul pe care îl administrează familia mea, s-a prezentat un echipaj de poliție care verifica o sesizare făcută de către partidul contracandidatei mele. Acuzațiile erau de mult lansate în spațiul public online, fără a fi fost dovedite. În ciuda informațiilor transmise public și apărute în presă, până la această oră eu nu știu de existența niciunui proces verbal și nu am luat la cunoștință nimic legat de nicio contravenție. Același lucru este valabil și pentru personalul localului. Nu am avut ocazia de a-mi susține punctul de vedere. În egală măsură, doresc să menționez că distanța dintre local și secția de votare a fost stabilită ad-hoc și comunicată în consecință, doar pe social media și în presă. Intenționez să contest și acest lucru, pentru că în funcție de modul în care ocolești gropile și șanțurile din Ozun, distanța poate depăși cu mult sau cu foarte mult cei presupuși 500 de metri. 

Țin să confirm încă o dată, oficial, că nu am oferit nimănui alcool pentru voturi, pentru că îmi respect concetățenii și sunt convinsă că nu și-ar schimba opțiunea pentru o sticlă de bere. Acuzația aceasta, în sinea ei, este o jignire la adresa oamenilor din Ozun.

În concluzie, doresc să transmit tuturor celor care s-au implicat în această campanie că nu pot decât să fiu mândră că am provocat atât de multă îngrijorare în rândul politicienilor UDMR și că dacă a fost nevoie de o asemenea abordare și astfel de metode, pentru a câștiga cursa electorală, înseamnă că domniile lor au înțeles că nu dețin de drept, conducerea oricărei localități covăsnene. Dacă am reușit măcar puțin să îi responsabilizez și să îi fac să înțeleagă că trebuie să facă lucruri care se văd și se simt pentru a se bucura în continuare de încrederea oamenilor, atunci am învins. Fără să mă cobor la nivelul manipulărilor și strategiilor dezinformatoare și denigratoare, pe care ei le-au folosit. Rămân omul oamenilor și voi veghea mereu la binele comunității mele”, a mai transmis Paula Kloos. 

Reamintim că poliția a transmis în ziua alegerilor că „IPJ Covasna a fost sesizat prin apel 112 despre faptul că în fața unui bar din comuna Ozun, în apropierea unei secții de votare se consumă băuturi alcoolice. În urma verificărilor efectuate, polițiștii au identificat un bărbat care consuma băuturi alcoolice în exteriorul unui local, în cauză fiind luată măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de 2.200 lei, atât a acestuia, cât și a vânzătoarei care a comercializat băuturi alcoolice la o distanță mai mică de 500 m de secția de votare, sancțiune prevăzută de art. 81, alin. 5 din Legea 115/2015”. 

Noul primar al comunei Ozun, Bordás Enikő, candidatul UDMR Covasna, a câştigat alegerile parţiale cu peste 63% din sufragiile alegătorilor. 

Prezenţa la urne a fost de 45,56%.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 8 iulie 2021
"După tot ce-ați povestit, CDR-ul n-a murit..." Asta da coaliție de guvernare, atât la nivel local, cât și național! (Probabil deja știți știrea zilei cu domnu' Nazare...) P.S. Ar fi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.