POLITICA 28 decembrie 2023

2023 la Prefectură: care au fost principalele provocări și surprize

de Diana Pantelimon | 2317 vizualizări

În ultima conferință de presă a anului, miercuri, 27 decembrie, prefectul județului Covasna, dr. Ráduly István, a subliniat, pe luni calendaristice, evenimentele sau incidentele mai importante ale anului 2023. Cu toate provocările și surprizele pe care le-a adus, județul Covasna a demonstrat că este un exemplu de ordine și eficiență în comparație cu alte regiuni ale țării, a subliniat reprezentantul guvernului în teritoriu.

Unul dintre punctele forte ale anului a fost colaborarea constantă și fluidă cu Consiliul Județean și primăriile locale, asigurându-se astfel că toate documentele emise respectă prevederile legale și nu a fost nevoie să se recurgă la amenzi sau dare în judecată.

În ciuda unei nevoi persistente de personal, serviciul de pașapoarte a funcționat fără întreruperi, în timp ce deficitul de personal la serviciul de eliberare a permiselor de conducere a fost compensat prin „împrumutarea” temporară a unor polițiști din alte regiuni.

Cu toate acestea, anul nu a fost lipsit de provocări. Incidente ca lozincile xenofobe scandate de fanii echipei FCU Craiova 1948 la meciul cu Sepsi OSK și problemele cu sistemul de sirene din programul național de protecție civilă au reprezentat momente de cotitură.

În luna ianuarie ar fi incidentul de la meciul echipei de fotbal Sepsi OSK, atunci când fanii lui U Craiova 1948 au scandat lozinci xenofobe. Inițial, problema a fost rezolvată, conform regulamentului în vigoare, de arbitrul partidei, dar reprezentanții Ligii Profesioniste de Fotbal au reușit totuși să încurce lucrurile. În cele din urmă însă, echipa locală de fotbal a dat o replică pe măsură celor care au încercat să ocolească regulamentul. În februarie s-a ivit o problemă în timpul verificării sirenelor, în cadrul programului național de protecție civilă, dar, până la urmă, putem spune că exercițiul și-a atins scopul. Cred că, împreună cu colegii și instituțiile abilitate, am reușit să facem față cu succes incidentelor”, a spus, în cadrul conferinței de presă, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dr. Ráduly István.

În martie, Guvernul a revizuit modul în care oferă sprijin refugiaților ucraineni, orientând fondurile direct către familiile acestora, în loc să le direcționeze către gazdele lor. Acest lucru a fost pus în practică în județul nostru.

În aprilie, prefectul a evaluat performanța sa pe parcursul a doi ani de mandat. Provocarea principală a fost menținerea liniștii sociale și consolidarea colaborării eficiente cu autoritățile locale.

În luna mai, prefectul a avut oportunitatea de a-și prezenta perspectiva cu privire la problema urșilor, în timpul unei vizite a Comisiei pentru Petiții (PETI) din cadrul Parlamentului European.

Am subliniat în fața comisiei că organizațiile de protecție a animalelor estimează că în pădurile din județul Covasna ar putea trăi 600 de urși, dar, potrivit specialiștilor, numărul acestora depășește 2.000. Deci se poate afirma, fără niciun dubiu, că, cel puțin în județul nostru, ursul brun nu este o specie pe cale de dispariție care trebuie protejată cu prioritate, și că trebuie să restabilim managementul cinegetic pe baze științifice și să reglementăm populația de urși”, a adăugat prefectul.

În iunie a avut loc un exercițiu militar de mobilizare a rezerviștilor din județele Harghita și Covasna. Aceștia au fost chemați la unitățile militare pentru a efectua antrenamente specifice, iar cei din județul Covasna au avut o prezență de 99%, potrivit prefectului.

La începutul lui iulie, precipitațiile abundente au dus la inundații semnificative, afectând grav zonele Turia și Baraolt. Chiar zilele trecute, podul în construcție din Aita Mare, care a fost luat de ape, a fost redeschis pentru trafic.

Tot în luna iulie, a avut loc unul dintre cele mai mari scandaluri ale anului, cauzat de condițiile insalubre din căminele pentru bătrâni din județul Ilfov. Prefectul a menționat că centrele destinate persoanelor în vârstă sau celor cu dizabilități din Covasna au funcționat în parametri normali. Cu toate acestea, gestionarea situației a 17 persoane în vârstă și cu probleme psihice din Mureș, aflate în repatriere, a reprezentat o provocare majoră.

În august, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a avut și orar de funcționare în weekend, în ciuda unor probleme temporare de conexiune la internet, cauzate de repetatele tăieri ale fibrei optice, odată cu lucrările de pe strada Ciucului din Sfântu Gheorghe.

În septembrie, dr. Ráduly István a primit vizita ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr. Acesta a fost prezent la ceremonia de dezvelire a statuii generalului Grigore Bălan, la noul sediu al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna, din Sfântu Gheorghe.

În aceeași perioadă, au avut loc verificările la stațiile GPL și benzinării, efectuate în urma exploziilor puternice ale cisternelor din stația GPL de la Crevedia, care au zguduit o ţară întreagă. Concluzia: nu au fost identificate probleme semnificative în urma inspecțiilor.

În octombrie, a izbucnit un incendiu major la Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, fără a se înregistra victime. Totuși, lipsa progresului în privința proprietății clădirii reprezintă o problemă nerezolvată.

În noiembrie, cu sprijinul polițiștilor din Bistrița-Năsăud, Vaslui și Alba, s-au susținut examene pentru obținerea permisului de conducere pentru peste 500 de candidați. Acest lucru a dus la reducerea intervalului de așteptare între examene la Sfântu Gheorghe la mai puțin de o lună și jumătate.

În decembrie, la instituție au fost primiți colindători, iar prefectul a exprimat recunoștință față de Grupul „Bertis” pentru colaborare și sponsorizare.

Ráduly István a mai spus că următoarea audiență va avea loc la Baraolt, pe 11 ianuarie. Numărul persoanelor care pot participa se reduce la 10, de aceea, este necesară înscrierea în prealabil, la numărul de telefon 0267-315444.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.