LIFESTYLE 2 decembrie 2014

Ziua României alături de Voltaj [FOTO]

de Covasna Media | 511 vizualizări

După trei ore pe drum, eram deja în Sfântu Gheorghe... Și cum am ajuns aici mi-am amintit de prima zi națională pe care am fotografiat-o. Se întâmpla în 2009 și eram în Odorheiu-Secuiesc. De atunci am mai fotografiat în 2010 și 2011 tot acasă, iar apoi m-am mutat în București, unde am fotografiat parada din 2012. În anul următor am fotografiat în Roman, iar în acest an am revenit aproape de casă.

M-am bucurat tare mult c-am ajuns în Sfântu Gheorghe de Ziua României. Tocmai datorită faptului că este un oraș în care trei sferturi din oameni sunt maghiari. Concertul de azi a fost dovada cea mai bună că toate divergențele mediatizate sunt doar închipuiri ale unor situații extreme și ale unor oameni care nu fac decât să instige.

Fetiţa din prim plan a aplaudat pe durata întregului concert

Am trăit 20 de ani în Odorhei, într-un oraș în care doar 700 de oameni din 35.000 sunt români. Dar într-un oraș în care-am avut mulți prieteni maghiari. Prieteni cu care încă mai păstrez legătura, deși m-am mutat din oraș. 20 de ani în care-am învățat limba maghiară (și mă consider tare norocos) și-n care-am învățat cum să trăiesc într-o astfel de comunitate.

Haideți să vă povestesc cum au fost primele clipe în oraș. Înainte să mergem să mâncăm (un gulaș și-o tocăniță secuiască), imediat cum am parcat mașina lângă scenă, a venit un grup de doamne. Aveau peste 40 de ani fiecare. Când l-au văzut pe Călin la volan l-au recunoscut și-au spus în maghiară: „Uite cine-i la volan!”. A urmat apoi o reacție identică când au văzut că sunt toți membrii trupei.

La sosire au fost recunoscuţi de oamenii de pe stradă şi rugaţi să facă o fotografie

Erau fericite că i-au văzut și voiau să facă o fotografie cu ei. Repet, erau de etnie maghiară. Au știut să vorbească foarte bine în română cu băieții și s-au comportat așa cum este normal. Și n-au fost singurii maghiari pe care i-am văzut prezenți la concert. Aș spune c-au fost jumătate maghiari, jumătate români. Toți în centrul orașului. Vreo 3-4.000 de oameni. Toți zâmbitori, energici, deschiși. Oameni în adevăratul sens al cuvântului.

Încă o dovadă că toate celelalte discuții n-au niciun sens.

Revenind la numărul mare de oameni, am rămas surprins să văd atâtea suflete într-un oraș atât de mic și pe-o vreme nu foarte prielnică, deși extrem de frumoasă.

A început să ningă chiar înainte să urce Voltaj pe scenă... Şi a nins ca în basme!

Începuse să ningă chiar înainte să urce Voltaj pe scenă. Când am privit către piață și-am văzut cum ninge m-am simțit ca-n basme. Norocos și fericit. N-am mai prins o așa vreme la niciun alt concert pe care l-am fotografiat în aer liber. Și veți vedea în fotografii cât de mult a contat și ajutat toată ninsoarea asta.

Tot în fotografii veți vedea o mulțime de copii care erau veseli și energici în ciuda celor minus 5 grade care erau afară. Veți mai vedea zâmbete. Veți mai vedea întreaga trupă pe scenă. Și-l veți mai vedea pe Călin cântând în tricou în condițiile de care vă spuneam. Este respectul pe care el și întreaga trupă l-au arătat față de miile de oameni venite la concert.

Am admirat treaba asta și sunt convins că așa au reacționat toți ceilalți oameni. Întrebase Călin la un moment dat dacă oamenii mai rezistă în frig, iar o doamnă care stătea lângă mine zicea către soțul ei: „– Dar tu, Călin, oare mai reziști așa în tricou?”, cu zâmbetul pe buze.

voltaj-ziua-romaniei-low-res-93voltaj-ziua-romaniei-low-res-96

Și aceleași lucruri pe care le observasem și în martie le-am observat și acum. Două cuvinte definesc întreaga trupă: Mulțumesc și Respect. Primul pentru c-am auzit de-atât de multe ori mulțumiri adresate celor din jur pentru fiecare gest, indiferent cât de mic. Iar al doilea pentru respectul pe care-l poartă față de fani. Mi se pare ceva extraordinar! Serios vă zic.

Mesajul pe care l-au găsit pe maşină după concert

Concertul s-a terminat o oră mai târziu. Am pornit spre un post local de radio unde băieții au dat un interviu, iar apoi ne-am întors la mașină ca să plecăm către București.

„Dacă mâine noaptea n-ar mai avea vreo stea,

Dacă-ntr-una vântul spre mine ar sufla,

Tu ai fi motivul, tu ai fi motivul să pot,

Să pot s-o iau de la capăt!”

Pe drumul spre București zăpada ne-a arătat că nu ne însoțește doar în timpul concertului. Ci și după. Dar am avut norocul de drumuri bine curățate. Și de-o curățare „în direct”, imediat cum am intrat pe DN1.

Mulțumesc frumos, Voltaj, pentru experiență, pentru Ziua Națională petrecută alături de voi, pentru povestea „De la capăt”, pentru fiecare mulțumesc pe care-l adresați!

Mulțumesc!

Text şi foto www.dragosasaftei.ro

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.