LIFESTYLE 2 aprilie 2019

Zilele Sfântu Gheorghe: 11 concerte şi peste 700 de minute de muzică live pe Scena Principală

de Covasna Media | 2138 vizualizări

Scena Principală de la Zilele Sfântu Gheorghe va fi în acest an gazda unor concerte cum rar s-au mai văzut la marea sărbătoare a oraşului. În cifre, vorbim despre peste 700 de minute de muzică live, 11 concerte, 7 stiluri muzicale diferite, artişti din 4 ţări, 4 zile de concerte şi 1 foc de artificii uriaş în închiderea sărbătorii.

Programele de pe Scena Principală vor începe joi seară, pe 2 mai, de la ora 20:30 cu un concert al Fanfarei de tineret Kováts András din Reci.

Seara de vineri, 3 mai, va fi deschisă la ora 18:00 de trupa locală Térerő (Sfântu Gheorghe – Târgu Secuiesc), urmată la ora 19:30 de o co-producţie România – Ungaria, concertul Bagossy Brothers Simfonic. La ora 21:30 vine rândul hip-hop-ului pe scena Zilelor Sfântu Gheorghe, tânărul şi talentatul Guess Who (Laurenţiu Mocanu) fiind pentru prima oară pe scena noastră.

Seara se va încheia cu concertul trupei ungare 30Y, de la ora 23:00. De aproape 20 de ani, trupa joacă un rol important în muzica maghiară pop și viața festivalurilor, având peste 70 de concerte în decursul unui an. În ultimii 19 ani, formaţia a lansat 11 albume, cu zeci de materiale independente online şi 10 clipuri video.

La fel ca trupa Bagossy Brothers, Teddy Queen sunt o formaţie de succes din Gheorgheni, oraş din care cei trei tineri au plecat în 2017 să cucerească lumea muzicală. Ei vor deschide seara cu un concert la ora 17:30, fiind urmaţi de Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd), un cântăreț maghiar  care poate fi (re)cunoscut de public din show-ul de talente „Rising Star” din 2015 din Ungaria.

Aceasta este prima ediţie a Zilelor Sfântu Gheorghe în care vom asista nu la unul, ci la două concerte ale unor artişti de renume internaţional. Asta pentru că pe lângă deja anunţatul concert Tarja Turunen din data de 5 mai, în seara zilei de sâmbătă, de la ora 21:00 îi vom vedea şi asculta pentru prima oară la Sfântu Gheorghe pe italienii Ricchi e Poveri. În cei peste 50 de ani de carieră, artiștii au lansat 19 albume de studio şi au vândut peste 20 de milioane de discuri, fiind autorii a zeci de hituri care au încântat un întreg continent, precum Sará perché ti amo, Mamma Maria, Acapulco, Voulez-vous danser, Dimmi quando, Che sara.

Seara se va încheia de la ora 23:00 cu concertul Holograf, la fix 10 ani de la ultima lor apariţie pe scena Zilelor Sfântu Gheorghe. Dan Bittman, Edi Petroşel, Mugurel Vrabete, Tino Furtună şi Romeo Dediu vin la sărbătoarea oraşului cu un show ca o declaraţie de dragoste pentru o prietenie de mai bine de 40 de ani între Holograf şi public.

Ultima seară de concerte va începe duminică de la ora 18:00 cu un moment special şi sensibil alături de Luiza Zan Quartet: All 4 Love. După un concert răsunător la Arenele Romane în toamna anului trecut, cvartetul vine la Zilele Sfântu Gheorghe cu o propunere muzicală pe gustul publicului, aducând aminte de perioada Slang, cu piese funk, R&B și jazz, cu compoziții proprii și aranjamente inedite după piese de Bob Marley, Nancy Wilson, Erykah Badu.

După extragerea Tombolei Zilelor Sfântu Gheorghe, care va avea loc la ora 19:30, ne pregătim pentru (poate) cel mai aşteptat moment al sărbătorii din acest an. Un mega concert pentru fanii din Sfântu Gheorghe şi nu numai, o solistă cu o voce unică şi inconfundabilă, care vine pentru prima oară în această zonă: Tarja Turunen de la ora 20:30. După fosta solistă a trupei Nightwish, va avea loc momentul de închidere a sărbătorii şi un foc de artificii spectaculos de la ora 22:00.

Program Scena Principală

2 mai, joi

20:00    Fanfara de tineret „Kováts András” din Reci

3 mai, vineri

18:00    Térerő (RO)

19:30    Bagossy Brothers Simfonic (HU)

21:30    Guess Who (RO)

23:00    30Y (HU)

4 mai, sâmbătă

17:30    Teddy Queen (RO)

19:00    Freddie (HU)

21:00    Ricchi e Poveri (ITA)

23:00    Holograf (RO)

5 mai, duminică

18:00    Luiza Zan Quartet: All 4 Love (RO)

19:30    Extragerea Tombolei Zilelor Sfântu Gheorghe

20:30    Tarja Turunen (FIN)

Moment de închidere a sărbătorii

22:00    Foc de artificii

Descriere artişti Scena Principală

Tarja Turunen (FIN)

5 mai, duminică, 20:30

Născută acum 42 de ani într-un mic orăşel din Finlanda, Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli este o soprană lirică, compozitoare și pianistă care a obținut notorietate pe plan internațional ca solistă a formației de metal simfonic Nightwish, alături de care a cântat între anii 1996 și 2005.

Odată cu încheierea colaborării cu formația Nightwish, Tarja Turunen și-a început cariera solo printr-o serie de concerte susținute la finele anului 2005 în Finlanda, Germania, Spania și... România. Ulterior ea și-a făcut debutul discografic pe plan independent și a lansat patru albume de studio până în prezent.

Profilul vocal al Tarjei Turunen se încadrează în categoria sopranelor lirice, iar întinderea sa vocală măsoară aproximativ trei octave. Glasul său a fost caracterizat drept „puternic și emotiv”, iar Tarja este recunoscută pentru tehnicitatea impresionantă cu care interpretează atât metal, cât și muzică clasică.

Artista vine pentru prima oară la Sfântu Gheorghe, iar prezenţa ei sperăm să fie o surpriză plăcută şi mult aşteptată de locuitorii din oraş şi nu numai.

Tarja Turunen LIVE în concert (2016)

 

 

Ricchi e Poveri

4 mai, sâmbătă, 21:00

Ricchi e Poveri este o formație italiană devenită faimoasă în întreaga Europă odată cu melodia Sará perché ti amo, interpretată pentru prima dată la festivalul de la Sanremo, în 1981, și devenită hit în scurt timp.

Ulterior, muzicienii au dominat topurile muzicale din Belgia, Franţa, Austria, Germania şi Spania. În acei ani, trupa a deținut și recordul de cel mai vândut single al anului în Italia, cu peste 7 milioane de exemplare. Ricchi e Poveri sunt autori a zeci de hituri care au încântat un întreg continent, precum Sará perché ti amo, Mamma Maria, Acapulco, Voulez-vous danser, Dimmi quando, Che sara, Cocco bello Africa.

În cei peste 50 de ani de carieră, artiștii au lansat 19 albume de studio şi au vândut peste 20 de milioane de discuri. În ultimii ani, trupa a susținut concerte de succes în multe țări de pe toate continentele, în fața a sute de mii de fani.

Holograf

4 mai, sâmbătă, 23:00

La exact 10 ani de la ultima lor prezenţă la Zilele Sfântu Gheorghe, trupa Holograf revine anul acesta la sărbătoarea oraşului.

Una dintre cele mai iubite formaţii rock din muzica românească umple mereu sălile şi locaţiile în care concertează, iar hiturile trupei sunt cunoscute şi fredonate de milioane de fani.

Înființată la București în perioada 1977-1978 de muzicianul Mihai Pocorschi, Holograf este printre cele mai de succes trupe din România, fiecare dintre albumele lor conținând câteva cântece care au ajuns hituri în România. Formația este în continuare foarte activă și realizează turnee lungi, cu concerte foarte bine primite de public.

Printre cele mai cunoscute piese ale trupei se numără „Banii vorbesc”, „Ți-am dat un inel”, „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Ochii tăi”, „Dincolo de nori”, „Undeva departe”, „Vine o zi...”, „Dragostea mea” şi multe altele.

Discografia formației Holograf cuprinde 27 de materiale audio și video, lansate de-a lungul celor patru decenii de existență a grupului. Holograf a debutat discografic în anul 1978, cu piesa „Lungul drum al zilei către noapte” (solist vocal Ștefan Rădescu). Primul album integral semnat Holograf a apărut în anul 1983, avându-l ca solist vocal pe Gabriel Cotabiță. După ce Dan Bittman a preluat rolul de vocalist în Holograf în 1985, au urmat alte 11 albume de studio, cel mai recent, intitulat „Life Line”, fiind lansat în noiembrie 2015.

În 1994, Dan Bittman, solistul de la Holograf, a reprezentat România în cadrul concursului Eurovision.

Dan Bittman își urmează şi în ziua de azi cariera solo, cu noi piese, una dintre ele fiind „Și îngerii au demonii lor”, dar asta nu are nimic de-a face cu activitatea în cadrul grupului din care face parte fără întrerupere începând cu anul 1985.

Dan Bittman, Edi Petroşel, Mugurel Vrabete, Tino Furtună şi Romeo Dediu vin la Sfântu Gheorghe cu un show ca o declaraţie de dragoste pentru o prietenie de mai bine de 40 de ani între Holograf şi public.

Holograf LIVE în concert (2016)

 

 

Guess Who

3 mai, vineri, 21:45

După ce în copilărie a jucat fotbal, fiind legitimat chiar la Steaua Bucureşti, a lăsat sportul pentru muzică, iar după mai multe colaborări, în 2009 GUESS WHO (Laurenţiu Mocanu) a lansat albumul de debut solo, intitulat Probe Audio. De pe acest album, piesa „Locul Potrivit” a ajuns pe locuri fruntaşe în majoritatea clasamentelor muzicale ale posturilor radio şi de televiziune din România, fiind cea mai difuzată piesă a anului 2010.

La vârsta de doar 24 de ani, a fost declarat în 2010 „Cel mai bun artist hip-hop” la Romanian Music Awards.

Al doilea album din cariera sa – Tot Mai Sus – a apărut in 2011. Conţine două piese noi care au fost turnate într-un singur videoclip („Oriunde te duci” şi „Ştiu deja”) şi o melodie în colaborare cu Marius Moga numită „Tot Mai Sus”. Cele trei materiale au devenit hituri pe YouTube în doar câteva luni de la lansare.

GUESS WHO a fost nominalizat cu melodia „Manifest” la categoria Best Romanian Act la MTV European Music Awards 2011 care au fost decernate la Belfast, în Irlanda de Nord.

În 2017 a lansat „Un Anonim Celebru”, cel de-al treilea album Guess Who. Materialul contine 14 piese, printre care şi colaborări cu Irina Rimes, Feli sau Tudor Chirilă.

A colaborat şi la multe campanii sociale şi pentru tineri, în care îi incurajează pe copiii şi tinerii pasionaţi de tehnologie să-şi urmeze visul.

El este dovada că atunci când ai talent şi esti pasionat, nimic nu este imposibil.

Luiza Zan: ALL 4 LOVE

5 mai, duminică, 18:00

După un concert răsunător la Arenele Romane în toamna anului trecut, cvartetul Luiza Zan - ALL 4 LOVE vine la Zilele Sfântu Gheorghe cu o propunere muzicală pe gustul publicului, aducând aminte de perioada SLANG, cu piese din zona funk, R&B și jazz, cu compoziții proprii și aranjamente inedite după piese de Bob Marley, Nancy Wilson, Erykah Badu.

Cei patru muzicieni își vor arunca unul altuia ștafeta improvizatorică, interacționând liber și dinamic, într-o continuă mișcare scenică.

Luiza Zan consideră că jazzul românesc contemporan este unul dintre cele mai exotice fenomene. Dintre premiile sale, amintim premiul II obținut  la Concursul de voce Shure Jazz  /Shure Jazz Voice Competition/ de la Montreux, care este unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din Europa și este de clasă mondială. Luiza este membru al ansamblului SLANG din 2004, cu care a câștigat primul loc la Festivalul Cerbul de Aur. La Gala Jazz organizată În primăvara anului 2012 a beneficiat de premiul  ”Muzicianul anului 2011”.

Ea este cunoscută şi în calitate de compozitor al filmelor "Carambol", "Circul Vesel" și "Maria", dar cântă și întreaga muzică a spectacolului ”Năpasta" al lui  Radu Afrim  și tot ea participă cu succes la spectacolul organizat la Teatrul Național Român.

Luiza  se simte în largul ei în toate stilurile, este o artistă foarte instinctivă dar în același timp și foarte inteligentă.

Membrii trupei: Luiza Zan (voce), Albert Tajti (pian), Răzvan Cojanu (bass), Radu Pieloiu (tobe)

Concertul simfonic al Bagossy Brothers Company

Vineri, 3 mai, ora 19:30

Bagossy Brothers Company și Heureka Pop Orchestra vor cânta împreună pentru prima dată pe scena principală de la Zilele Sfântu Gheorghe.

Trupa, care este populară nu numai în Transilvania, dar și în Ungaria, a fost înființată în mai 2013 la Gheorgheni şi cântă împreună de mai mulţi ani.

Primul album al trupei Indie / Alternative / Folk a fost lansat în martie 2015 și a debutat în topul clasamentelor Deezer românești și maghiare în prima săptămână. În primăvara anului 2016, formația a lansat single-ul „Vakít a kék”, iar în martie 2017 a apărut al doilea album al trupei  „A Nap felé”.

De la înființare, Bagossy Brothers Company a fost parte integrantă a evenimentelor și festivalurilor muzicale maghiare și transilvănene. Noul album „Veled Utazom” va fi lansat în februarie 2019.

Membrii trupei: Bagossy Norbert (chitară / voce), Bagossy László (bass / voce), Bartis Szilárd (tobe), Tatár Attila (chitara, voce) si Kozma Zsombor (vioară, acordeon, clape).

Muzicienii Heureka Pop Orchestra sunt nişte artişti remarcabili, membri ai celor mai prestigioase orchestre simfonice din Ungaria.

La Sfântu Gheorghe, publicul i-a putut vedea în ianuarie 2019 într-un concert unic și de neuitat împreună cu formația Margaret Island.

Bagossy Brothers Company - Valahol itt (akusztik)

30Y

3 mai, vineri, 23:00

30Y este o trupă de rock înfiinţată în anul 2000 în Pécs, Ungaria. De aproape 20 de ani joacă un rol important în muzica maghiară pop și viața festivalurilor, având peste 70 de concerte în decursul unui an.

În ultimii 19 ani, formaţia a lansat 11 albume, cu zeci de materiale independente online şi 10 clipuri video.

 „Trupa de rock 30Y în primul rând a fost fondată, înființată, apoi a fost formată, modificată, dezvoltată pe drumul ei, la început fără experiență, apoi cu concerte, cu discuri, am devenit lăudăroși comparându-ne cu alții, lăudându-ne că suntem mai mari ca alții, acum a apărut un nou album, iar crezul nostru este că piesele noastre sunt mai importante ca orice” - așa declară chiar ei.

Denumirea noului lor disc: Pe cine ai vrea să îmbrățișez /ki az akit még megölelnél/.

Membrii trupei: Beck Zoltán (chitară, vocal), Sárközy Zoltán (clape, vocal), Beck László (tobe, vocal), Varga Ádám  (chitară bas, vocal).

Freddie (HU)

4 mai, sâmbătă, 19:00

Fehérvári Gábor Alfréd  este un cântăreț maghiar  care poate fi cunoscut de audiență din show-ul de talente „Rising Star” din 2015.

Anul trecut a fost prezent pe ecranul de televiziune ca prezentator al programului Cântec /Dal/, dar a și cântat împreună cu Lofti Begi cântecul fanilor oficiali al Campionatului Mondial Maghiar de hochei pe gheață cu titlu „Am venit să câștigăm”.

În 2017 prin votul MTV EMA a intrat în Topul 5 maghiar! De asemenea, tot în 2017, este promotorul lui Coca-Cola și, în același timp, cu această campanie, a difuzat Festivalul de Cântec din Kiev în postura de comentator profesionist.

Primul său album individual, „Pioneers”, a fost lansat în 2016, în care melodia intitulată Furtuna /Ez a vihar/, se afla în fruntea listelor oficiale de succes ale ungurilor.

Pentru cântecul său „Minuni noi” /Vadonatúj csodák/, care este în prezent cel mai popular cântec maghiar pe baza topurilor radio, a filmat și un clip video care a fost vizionat de peste 400.000 de ori în timp record!

Freddie este acum un participant permanent la festivaluri și evenimente organizate în aer liber.

Talentul, maximalismul, capacitatea muzicală au atras atenția publicului și profesiei, care sunt dovedite de multe nominalizări, premiile și plățile obținute la spectacolele internaționale și în Ungaria, de asemenea  prin atmosfera concertelor și de numărul participanților. În plus față de popularitatea crescândă, este același om supus și modest, care era înaintea popularității sale, şi își prezintă inima și sufletul în fața audienței în timpul acțiunilor sale.

Teddy Queen

4 mai, sâmbătă, 18:00

Curba de popularitate a trupei e în continuă creștere de când cei trei băieți din Gheorgheni au înființat trupa Teddy Queen.

După ce trupa a terminat anul trecut cu succes, în acest an, cu un impuls deosebit, fără să știe conceptul crizei creative, ei continuă să lucreze: compun cântece noi și organizează acțiuni.

Istoria trupei a început în 2017,  de atunci și-au folosit talentele la numeroase concerte și concursuri și au câștigat două locuri pe podium la concursul ”Cel mai frumos cântec din Ardeal” /Legszebb Erdélyi Magyar Dal/. Sunt invitați permanent la festivalurile transilvănene și pe lângă acestea participă și la importante festivaluri în Ungaria, cum ar fi EFOTT. Au uzat roțile autobuzului turneelor împreună cu orchestra Esti Kornél, dar au mai redat muzică și cu Tankcsapda, sau cu Bagossy Brothers Company ca act de deschidere.

Single-ul Helló, lansat la începutul anului 2018, a fost urmat de două single-uri și un demo. Succesul cântecelor este dovedit cel mai bine de faptul că toate posturile de radio majore din Transilvania le folosește. Cele două melodii ale albumului au fost nominalizate la „Cea mai frumoasă melodie maghiară din Transilvania” /Legszebb Erdélyi Magyar Dal/ și au fost premiate la Festivalul Siculus din Odorheiu Secuiesc.

Cel de-al doilea single a fost lansat pe 31 martie cu denumirea „Nem szól rám senki  /Nimeni nu-mi spune nimic/”.

Teddy Queen va concerta pe data de 4 mai la Zilele Sfântu Gheorghe, încheind spectacolul înregistrat pe scena mare a evenimentului.

Membrii trupei: Fodor László (vocal, chitară), Csóka Lóránd (chitară d bas), Gellért Péter (tobă).

Térerő

3 mai, vineri, 18:00

Formaţia Térerő  /Forța/ a fost înfiinţată în toamna anului 2017 de muzicieni din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc. Membrii s-au reconciliat repede, spunând că au trecut ușor cântecele celorlalți pentru ei, așa că au ajuns la convingerea că ei își creează propria lume a muzicii.

Au luat decizia: de atunci produc multe melodii noi pentru Térerő  /Forța/, șase au fost înregistrate în studio, iar trei au clipuri video.

Echipa intenționează să lanseze primul lor album mare până la sfârșitul acestui an, dar până atunci vor continua să îmbogățească repertoriul cu experiențe vizuale suplimentare.

Stilul lor ar putea fi caracterizat ca un pop-rock eclectic: însorit, colorat, confortabil și, cel mai important, propriu. Scopul lor principal este să înregistreze cât mai multe dintre numerele lor, să le facă populare la concertele lor.

„Suntem dornici să împărțim cu publicul, cu dumneavoastră, tot ce vine de la inimile și sufletele noastre și se transformă în viață și melodie” – declară membrii trupei.

Membrii trupei: Kátai Judit (vocal), Sándor Tibor (tastaturi, vocal), Lőrincz Imre (chitara), Tóth Olivér  (chitară bas), Kátai Jocó  (toba).

Fanfara „Kováts András”

2 mai, joi, 20:00

Fanfara „Kováts András” a fost înființată în anul 1935 în localitatea Reci, județul Covasna, iar fondatorul și dirijorul orchestrei a fost atunci preotul reformat Kováts András din localitate. Fanfara s-a dezvoltat foarte frumos, dar rezultatele sale au fost afectate de moartea tragică a venerabilului Kováts András în martie 1938. Munca și colaborarea entuziastă și perseverentă a flautiștilor, care au suferit atunci, au reușit să salveze fanfara timp de mai multe decenii. Fanfara poartă azi numele preotului.

Cu mai mult de trei decenii de muncă grea, localitatea Reci a fost transformată într-un castel al muzicii flautiste transilvănene.

Fanfara a participat la mai multe concursuri și întâlniri internaționale și a cântat în mai multe țări europene. Anual realizează peste 40 de spectacole și răspunde la invitații. Au participat la concertul organizat de Ziua Culturii Maghiare, la Zilele Sfântu Gheorghe, la Galopiada Secuiască, şi la Festivalul Internațional de la Reci, care se organizează în fiecare an pentru fanfare.

Repertoriul lor este foarte colorat și multilateral, de la procesarea clasică, prin începuturile istorice, dar totodată pot fi găsite și operă, operetă, muzică ușoară și muzică de film. Fanfara este alcătuită din tineri din localitatea Reci și are în prezent 74 de membri. Dirijorul orchestrei este Maksai József.

La Zilele Sfântu Gheorghe din acest an vor fi prezentate cântece de film și șlagăre care sunt un succes al trupei.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.