LIFESTYLE 26 februarie 2016

Un oraş german, primul din lume care interzice paharele de cafea de unică folosinţă

de Mediafax | 1016 vizualizări

Există o statistică conform căreia, dacă se adună toate paharele de cafea folosite într-un an de compania lider germană Keurig şi se aliniază, globul ar putea fi înconjurat de 12 ori, notează Descoperă.

Aceste cupe mici sunt fabricate dintr-un amestec de plastic şi aluminiu, iar cele mai multe dintre staţiile de reciclare din lume nu dispun de facilităţi pentru a le recicla în mod corespunzător.

Este o tendinţă extrem de dăunătoare şi vom avea nevoie de zeci de ani ca să ne "lipsim" de ele, iar oraşul german Hamburg tocmai a devenit primul din lume care a interzis utilizarea acestui tip de pahare de unică folosinţă în toate instituţiile gestionate de guvern.

"Aceste produse provocă un consum inutil de resurse şi generează deşeuri care nu pot fi reciclate şi de multe ori conţin poluanţi din aluminiu. Cupele nu pot fi reciclate cu uşurinţă, deoarece acestea sunt de multe ori realizate dintr-un amestec de plastic şi aluminiu", a declarat Jan Dube, de la Departamentul de Mediu şi Energie din Hamburg.

Această decizie, care este parte a unei mişcări mai largi de a face oraşul mai prietenos mediului şi sustenabil, vine ca răspuns la recenta explozie a acestor produse de-a lungul ultimilor ani, scrie Descoperă.

În 2014, producătorul major de pahare Keurig a vândut aproape 9,8 miliarde de ambalaje şi doar 5% dintre acestea au fost reciclabile. Compania s-a angajat, până în 2020, să creeze o versiune complet reciclabilă de ambalaje de unică folosinţă - cupe-K, însă experţii nu sunt siguri dacă acest proiect este real.

"Indiferent ce se spune despre reciclare, aceste lucruri nu vor fi niciodată reciclabile", a declarat John Sylvan, fondatorul companiei Keurig şi inventator al cupei-K.

În prezent, aproximativ 13% din populaţia Germaniei consumă zilnic cafea din pahare de unică folosinţă, iar în SUA, procentul de companii producătoare de ambalaje a crescut de la 15 la 25% între anii 2014 şi 2015. Îngrijorător este faptul că oamenii continuă să le folosească chiar dacă au cunoştinţe despre daunele acestora.

Potrivit unui sondaj recent, unul din zece britanici crede că "paharele de cafea sunt foarte proaste pentru mediu", dar, în acelaşi timp, 22% dintre aceştia au spus ca beau cafea din aceste pahare.

"Aceste cupe reprezintă problema emblematică şi cea mai amplă din societatea noastră", au afirmat cercetătorii australieni John Rice şi Nigel Martin.

În Hamburg, legea se aplică doar personalului din clădirile aflate în proprietatea guvernului. Cupele pentru cafea sunt încă legale în restul locurilor, potrivit Descoperă.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.