LIFESTYLE 20 octombrie 2014

Un antibiotic folosit foarte mult de români poate cauza decese

de Covasna Media | 343 vizualizări

Un antibiotic folosit pe scară largă în România şi care este prescris de medici mai ales pentru infecţiile respiratorii poate cauza decese. Cel puţin asta susţin cercetătorii din Danemarca care au studiat timp de 14 ani efectul pilulelor care conţin Claritromicină. specialiştii argumentează că pastilele cresc cu 76% riscul de a avea crize cardiace.

Claritromicina este prescrisă frecvent pentru tratamentul amigdalitei şi bronşitei. Cerce­tarea danezilor a vizat aproape 5 mili­oane de tratamente cu antibiotice administrate, între 1997 şi 2011, unor adulţi cu vârste între 40 şi 74 de ani. Dintre aceştia, 160.000 au primit Claritromicină, restul, alte antibiotice, între care şi Penicilina V.

Comparând cele 285 de decese cardiace înregistrate în timpul acestor tratamente, cercetătorii au arătat faptul că administrarea de Claritromicină era asociată cu un risc sporit de deces cardiac, de 76%, în raport cu utilizarea de Penicilină V. Totuşi, acest suprarisc dispare imediat ce tratamentul se încheie. La noi în farmacii, substanţa activă Claritromicină se găseşte în 12 produse cu diferite denumiri comerciale, care se prescriu atât copiilor, cât şi adulţilor. Lunar, numai într-o farmacie, se vând 50 de cutii de antibiotic de acest fel, scrie bzi.ro.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.