Trucuri pentru a nu adormi la volan
Atunci când conducem pe distanţe lungi, mai ales noaptea, este normal să simţim nevoia să ne odihnim. Şoferii care aţipesc la volan se află însă în spatele a numeroase accidente de circulaţie. Tocmai de aceea, în cazul în care timpul nu ne permite să luăm o pauză si să tragem un pui de somn, există câteva trucuri pentru a nu adormi la volan.
Condusul pe distanţe lungi este obositor, iar dacă şofatul mai are loc şi noaptea, sunt cu atât mai periculoase. Adevarul.ro prezintă câteva metode prin care putem evita pericolul de a adormi la volan.
Mâncare şi băutură care menţin o stare de alertă
O băutură energizantă, precum cafeaua, poate fi de mare ajutor. Eficiente sunt şi sucurile de mere, portocale sau lămâie, băute periodic, de preferat cu paiul. Consumul de chipsuri sau alte snacks-uri care se pot consuma încet este, de asemenea, recomandat, ţinând şoferul activ. O altă opţiune este guma de mestecat. De asemenea, în urma mai multor studii, s-a descoperit că puterea de concentrare şi de reacţie în timpul şofatului se reduc atunci când suntem deshidrataţi. Prin urmare, aveţi grijă să beţi suficientă apă când vă aflaţi la volan, pe distanţe mari.
Se recomandă temperaturile răcoroase
Temperatura din maşină trebuie să fie puţin mai scăzută decât de obicei, potrivit „Wikihow”. Şoferul poate chiar orienta sistemul de ventilaţie astfel încât aerul rece să îi vină spre faţă sau poate deschide un geam. O altă metodă de a se răcori şi a alunga starea de somnolenţă este folosirea unui şerveţel umed, cu care îşi poate şterge din când în când faţa şi gâtul.
Muzica înviorează
Fie că ascultă câteva melodii pe care le detestă, fie că ascultă melodiile preferate cu volumul tare în timp ce fredonează, muzica îl va ajuta pe şofer să se învioreze. De preferat sunt cântecele ritmate.
Alte trucuri pentru a nu adormi la volan
1. Scutură capul într-o parte şi în alta şi respiră adânc.
2. Ţine o mână pe geam.
3. Setează-ţi scaunul într-o poziţie cu care nu eşti obişnuit.
4. Stai drept pe scaun.
5. Pe timp de noapte, ţine luminile din maşină aprinse. Întunericul sporeşte producerea hormonului numit melatonină, care provoacă starea de somnolenţă.