Trucuri pentru a cumpăra întotdeauna cele mai proaspete legume şi fructe
Nimic nu e mai neplăcut decât să ajungi acasă, să tai un fruct sau o legumă pe care le-ai crezut proaspete şi să constaţi că interiorul e alterat. E dezamăgitor mai ales când cumperi avocado, căci dacă interiorul e maro, nu mai poţi prepara guacamole.
Bzi.ro prezintă câteva trucuri care te ajută să cumperi întotdeauna fructe şi legume proaspete:
La ananas uită-te după cel care are culoarea aurie şi mirosul dulce
Primul semn de maturitate la un ananas este culoarea. Ar trebui să fie bej-auriu, fără prea multă culoare verde. Un miros dulce indică, de asemenea, maturitate. Dacă un ananas nu emană un miros, nu este destul de copt, iar dacă miroase un pic a oţet, e prea copt. De asemenea, încercaţi să smulgeţi o frunză din centru. Dacă se smulge uşor e semn că e copt.
Pepenele galben, trebuie să fie greu
Dacă alegeţi un cantalup uitaţi-vă să fie greu şi să emane şi un miros dulce - dar nu foarte puternic, în acest caz e prea copt. Cu cât e mai greu cu atât e mai zemos şi mai dulce. Cel mai bun indicator al maturităţii este zona codiţei. Apăsaţi uşor în zona în care a fost tulpina tăiată; trebuie să fie moale, dar nu într-atât încât degetul să se afunde în fruct. Trebuie să simţiţi ca în urma apăsării, coaja îşi revine. Spre deosebire de cantalup, soiul Honeydew trebuie ales în funcţie de aspectul coji. Ea trebuie să fie lucioasă, moale şi aurie (nu galbenă).
Pepenele verde scoate un sunet uşor înfundat când îl ciocăneşti
Un pepene verde copt este greu; acest lucru indică faptul că este plin de apă. Pentru a verifica maturitatea puteţi ciocăni. Deşi diferă (în funcţie de soi, de mărime, de grosimea cojii, sunetul spune ceva: cu cât un pepene sună mai înfundat, „mai a pământ”, cu atât şansa să fie crud scade. Dar nu ai de unde să ştii dacă nu cumva este prea copt. Fă acest test prin comparaţie cu alţi pepeni de aceeaşi mărime şi soi.
Un alt mod simplu de a vă asigura că luaţi un pepene copt este să vă uitaţi la capătul opus codiţei; ar trebui să existe un punct/o pată galbenă sau maronie. Aceasta este zona pe care pepenele a stat în contact cu pământul, iar dacă ea este albă sau nu există, înseamnă că fructul a fost cules prea devreme. Alege pepenii care au o formă simetrică, ovală sau rotundă. Evită-i pe cei deformaţi, turtiţi la un capăt sau cu proeminenţe.
Mango copt se alege prin apăsare, nu după culoare
Culoarea acestui fruct exotic nu este un reper al maturităţii. Singurul mod prin care putem afla cât de copt este un mango ar fi să-l apăsăm cu degetul. El ar trebui să fie puţin moale. Un mango copt miroase plăcut - uşor fructat, mai ales în zona codiţei.
Piersicile coapte se cunosc după culoarea din zona codiţei
Piersicile coapte au două nuanţe. Partea care a fost în contact direct cu soarele devine roşie, iar partea opusă devine galbenă. Asigură-te că nu este nicio nuanţă de verde în jurul codiţei. Mirosul este şi el un reper: dacă au o aromă plăcută înseamnă că vor fi gustoase.
Prunele se aleg în funcţie de pieliţă, nu de culoare
Culoarea nu este un indiciu de maturitate în cazul prunelor. Unele soiuri sunt de culoare mov închis încă de la începutul procesului de coacere, iar nuanţa rămâne neschimbată până la coacerea completă. Caută-le pe cele cu pieliţa netedă şi moale. Evitaţi-le pe cele cu coaja zbârcită.
Vânăta coaptă e elastică, nu moale
Fiecare parte a vinetei trădează semnele maturităţii. Coada şi capacul indică prospeţimea, dacă sunt de un verde strălucitor, vânăta e coaptă. Dacă începe să se îngălbenească sau e maro, orientaţi-vă spre alta. Coaja trebuie să fie cât mai închisă - excludem aici vinetele albe sau mov pal - fără pete sau zgârieturi. Când presaţi, trebuie să o simţiţi elastică.
Testaţi avocado cu palma întreagă, nu doar cu degetele
Deoarece nu toate soiurile de avocado arată la fel, atunci când sunt coapte (în unele cazuri, coaja poate fi verde închis, verde deschis sau violet - la avocado Hass), cel mai bun mod de a alege un avocado rămâne atingerea. Un avocado copt ar trebui să fie un pic moale la atingere. Foloseşte toată palma pentru a-l simţi, nu testaţi doar cu degtele.