LIFESTYLE 27 martie 2014

Trecerea la ora de vară: cum ne afectează această schimbare

de Covasna Media | 344 vizualizări

Trecerea la ora de vară 2014 se face în noaptea dintre 29 şi 30 martie 2014 (ultima duminică din luna martie), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 3:00 a dimineţii de 30 martie 2014 devine ora 4:00, acea oră fiind astfel „sărită” iar ziua având doar 23 de ore.

Această schimbare îţi poate influenţa sănătatea şi este considerată o adevărată povară pentru organismul uman.

Mai multe accidente de maşină în prima zi

Riscul producerii accidentelor de maşină în care sunt victime este mai mic în timpul Orei de Vară, în principal datorită faptului că şoferii beneficiază de mai multă lumină naturală, în special în perioade­le aglomerate, di­mineaţa şi seara. Însă acest lucru nu este vala­bil chiar în prima zi de luni după ce ora de vară este activă oficial, scrie Business Insider. Oamenii ameţiţi care conduc pe întuneric sunt mai predispuşi la accidente.

Mai multe atacuri de cord

Trecerea la ora de vară creşte şi riscul de infarct! Din câte a demonstrat un studiu al unor cercetători suedezi din 2008, rata atacurilor de cord în primele trei zile de la trecerea la ora de vară creşte cu 5%, menţionează Live Science. De vină ar fi lipsa somnului, motiv pentru care în organism este eliberat hormonul stresului, ceea ce duce la riscul apariţiei infarctului, în special la oamenii predispuşi la asta.

Cresc accidentele la locul de muncă

Trecerea la ora de vară îi afectează pe cei cu joburi fizice stresante. În urma unui studiu publicat în 2009 în Journal of Applied Psychology şi citat de Live Science, s-a constatat că minerii ajungeau la muncă obosiţi, având parte de 40 de minute dormite mai puţin pe noapte. În plus, aceştia aveau cu 5,7% mai mult de accidente la muncă în săptămâna imediat următoare de la trecerea la ora de vară.

Mai multă distracţie pe web la muncă

„Cyberloafing” este cuvântul folosit pentru des­crierea navigării pe internet în scop de divertisment în timpul programului de la serviciu. Deşi nu este un efect ameninţător din punctul de vedere al sănătăţii, „cyberloafingul” este unul din efectele ciudate pe care trecerea la ora de vară le are asupra organismului uman. Potrivit unui studiu din 2012 publicat în Journal of Applied Psychology, incidenţa acestui efect a crescut simţitor în mai mult de 200 regiuni metro­politane din SUA în prima zi de luni de la trecerea la ora de vară, comparativ cu zilele de luni de dinainte şi la o săptămână de la tranziţie.

Cresc durerile de cap

Ritmurile circadiene (ritmul biologic intern pe o durată de aproximativ 24 de ore al unui orga­nism) influenţează diferite comportamente, cum ar fi starea de spirit, mâncatul sau somnul. Când aceste ritmuri nu mai sunt aşa cum ar trebui să fie, chiar şi din cauza unei singure ore de nesomn, corpul uman îşi dă seama imediat. Iar pentru anumite persoane acest lucru se traduce prin dureri de cap, acestea fiind manifestări declanşate de schimbări în ritmurile circadiene, inclusiv cele pe timpul trecerii la ora de vară.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.