LIFESTYLE 15 decembrie 2015

Ţigările electronice îmbolnăvesc plămânii

de Covasna Media | 505 vizualizări

Crezi că dacă înlocuieşti ţigara obişnuită cu o ţigară electronică îţi protejezi plămânii? Ei bine, te înşeli amarnic! Medicii susţin că ţigările electronice conţin arome care nu sunt altceva decât nişte substanţe toxice care provoacă boli respiratorii grave.

Cercetătorii de la Facultatea de sănătate publică de la Universitatea Harvard (Massachusetts, SUA) au descoperit că substanţele care aromatizează ţigările electronice sunt toxice şi adesea asociate cu grave boli de plămâni.

Diacetilul, o substanţă chimică implicată în apariţia unei boli pulmonare grave, a fost găsită în peste 75% din ţigările electronice aromatizate analizate de cercetători, potrivit concluziilor unui studiu publicat în revista medicală „Environmental Health Perspectives“.

Oamenii de ştiinţă au testat 51 de tipuri de arome utilizate în ţigările electronice şi în cartuşele de reîncărcare ale principalelor mărci comerciali­zate pentru a detecta prezenţa diacetilului, acetonei şi pentanedionei. Ei au observat că, din aceste substanţe chimice, cel puţin una era prezentă în 47 din 51 de arome conţinute în ţigările electronice testate.

Diacetilul a fost descoperit în doze peste limitele admise în 39 dintre arome.

„În afara celor trei substanţe care dăunează plămânilor şi pe lângă faptul că au doze variabile de nicotină, ţigările electronice conţin şi compuşi chimici cancerigeni, precum formaldehida“, subliniază David Christiani, profesor de genetică la Universitatea Harvard, co-autor al studiului.

Alte studii trag un semnal de alarmă că ţigara electronică reduce cu 10-15 ani durata de viaţă fiecărui utilizator, notează adevarul.ro.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.