LIFESTYLE 25 august 2015

Stresul te face să alegi alimente nesănătoase

de Covasna Media | 604 vizualizări

Stresul ne influenţează alegerile alimentare. Persoanele stresate optează pentru alimente nesănătoase pentru că pierd din capacitatea de a lua decizii raţionale, potrivit unui studiu elveţian. În situaţii de stres, anumite regiuni ale creierului nu mai funcţionează corect.

Eşti epuizat după o zi de muncă. Ajungi acasă, iar stresul te frământă în continuare. Te aşezi pe canapea şi ronţăi o pungă de chipsuri sau mănânci pe nerăsuflate o pizza luată în drum spre casă. Dacă te regăseşti în acest tablou, trebuie să ştii că stresul este de vină.

Pierderea controlului în privinţa alegerilor alimentare este determinată de unele mecanisme cerebrale până acum foarte puţin cunoascute de cercetători. Un stres moderat este suficient pentru a provoca modificări la nivelul anumitor zone din creier.

Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea din Zurich au analizat modul în care stresul poate influenţa deciziile legate de hrană. Ei au monitorizat, prin intermediul tehnicilor RMN, 51 de voluntari care doreau să adopte o alimentaţie echilibrată.

Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri: 22 nu au fost influenţaţi în niciun fel, iar 29 au fost supuşi unui stres moderat, timp de trei minute. Apoi voluntarii au trebui să opteze pentru unul dintre cele două meniuri propuse: un preparat apetisant, dar nesănătos, iar celălalt – mai puţin savuros, dar sănătos. Rezultatul: participanţii stresaţi au optat mai degrabă pentru alimentul nesănătos.

Stresul modifică activitatea unor zone din creier

Pe imaginile obţinute prin RMN, autorii studiului au remarcat că activitatea cerebrală a persoanelor stresate prezenta modificări la nivelul a trei regiuni ale creierului. Aceste zone joacă un rol important în autocontrol, motivaţie şi gestionarea emoţiilor. Stresul afectează neuronii din aceste regiuni şi reduce capacitatea de a face alegeri raţionale. Cercetătorii au descoperit de asemenea că hormonul stresului – cortizolul – joacă un rol minor în aceste modificări ale creierului.

Următoarea etapă a studiului: cercetătorii vor să afle dacă exerciţiul fizic şi suportul emoţional atenuează efectul stresului asupra luării deciziilor, scrie adevarul.ro.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.