LIFESTYLE 25 septembrie 2013

Stângaci sau dreptaci? Caracteristici care fac diferenţa

de Covasna Media | 520 vizualizări

Deşi de 500.000 de ani oamenii sunt predominant dreptaci, între 10 şi 12% din populaţie preferă să folosească mâna stângă în diferitele lor activităţi.

Oamenii de ştiinţă încearcă în continuare să facă o comparaţie între cele două grupuri de oameni pentru a identifica felul în care acestea se deosebesc. Iată câteva dintre descoperirile acestora.

Stângacii sunt mult mai afectaţi de sentimentul de frică 

Un experiment recent a demonstrat că stângacii care au urmărit secvenţe din “Tăcerea mieilor” timp de opt minute au suferit de mai multe tulburări de stres post-traumatic decât dreptacii. Explicaţia ar fi că partea dreaptă a creierului, care este dominantă la stângaci, este mult mai implicată în sentimentul de frică, conform doctorului Carolyn Choudhary de la Queen Margaret University din Edinburgh.

Stângacii sunt mai nervoşi 

Atât stângacii, cât şi ambidextrii sunt mult mai predispuşi la sentimente negative, printre care şi mânia. Un mic studiu publicat anul trecut în Journal of Nervous and Mental Disease, a demonstrat că stângăcii procesează emoţiile diferit faţă de dreptaci. Ca rezultat, s-a demonstrat că partea creierului care produce emoţiile negative are o activitate mai mare.

Stângacii sunt mai inhibaţi 

Un studiu realizat la Universitatea Aberty din Scoţia a descoperit că stângăcii sunt mai retraşi şi se feresc adesea de a face greşeli.

Stângacii asociază partea stângă cu partea bună a lucrurilor 

Majoritatea oamenilor asociază conceptul de bunătate cu partea dreaptă şi conceptul de răutate cu partea stângă. Stângacii percep aceste concepte invers. Într-un studiu recent, Daniel Casasanto, un cercetător de la Standford, le-a cerut participanţilor să deseneze o zebră într-o cutie, care să reprezinte părţile bune şi un urs panda într-o cutie care să reprezinte părţile rele.

Majoritatea dreptacilor au reprezentat zebra în partea dreaptă a cutiei, pe când stângacii au desenat-o în partea stângă. Aceste alegeri au demonstrat percepţiile celor două grupuri cu privire la partea bună a lucrurilor.

Stângacii ar putea avea mai multe avantaje în politică 

Concluzia lui Casasanto a fost aceea că stângacii ar putea fi favorizaţi în viaţa politică. S-a demonstrat de asemenea că politicienii tind să gesticuleze cu mâna dominantă pentru a-şi susţine afirmaţiile. Atunci când dreptacii gesticulează, oamenii din faţa televizorului vor vedea imaginea lui în oglindă. Aceştia vor apărea ca gesticulând cu mâna stângă, lucrurile prezentate având o imagine negativă, pe când stângacii vor putea pune lucrurile într-o lumină pozitivă, datorită apariţiei la televizor ca gesticulând cu mâna dreaptă.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.