LIFESTYLE 19 noiembrie 2015

Simptome care indică lipsa de vitamine

de Covasna Media | 3904 vizualizări

Vitaminele şi mineralele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, fiind necesare pentru procesele vitale. Organismul are nevoie zilnic de o anumită cantitate de vitamine şi minerale, iar alimentele sunt cea mai bună sursă.

În cazul în care el nu primeşte doza suficientă din alimentaţie, apar semnele carenţelor şi este necesară administrarea de vitamine şi de minerale, la îndemnul medicului, sub formă de suplimente medicamentoase.

Clicksanatate.ro prezintă semnele care indică lipsa de vitamine și minerale în organism:

Buze crăpate. Buzele crăpate, cu un aspect ușor albicios, indică o deficiență de vitamine din grupa B, mai ales de riboflavină (B2), niacină (B3) și B12, precum și o lipsă de fier și zinc. În acest caz, este recomandat consumul de somon, ton, ouă, linte, arahide, varză, broccoli, ardei roșu și conopidă. În plus, este indicat și consumul de vitamina C pentru o mai bună absorbție a fierului în organism.

Erupții cutanate de culoare roșiatică. Lipsa de zinc în organism provoacă adesea erupții cutanate, pete roșii pe piele și vânătăi la cea mai mică atingere a pielii cu o altă suprafață. De asemenea, aceste semne indică o lipsă a vitaminei B7 (biotina), precum și a vitaminelor A, D, E și K. În acest caz este indicat consumul de drojdie de bere, fructe uscate, semințe de dovleac, cereale integrale, produse lactate (nu pasteurizate), somon, avocado, conopidă, ciuperci, fructe de pădure și banane.

Bubițe roșiatice pe obraji, brațe și mușchi. Aceste semne indică o lipsă de acizi grași esențiali, precum și o carență de vitamine A și D. Spre deosebire de acnee, aceste bubițe au o consistență mai rezistentă și arată ca niște puncte de grăsime. În acest caz, se recomandă eliminarea din alimentație a grăsimilor saturate sau trans și creșterea consumului de grăsimi sănătoase. În schimb, este indicat să consumi carne de pește, semințe de in, cânepă și chia, precum și morcovi, cartofi dulci și ardei roșii pentru un aport consistent de vitamina A.

Senzație de amorțeală în mâini și picioare. Aceste simptome indică clar lipsa vitaminei B din organism, în special vitaminele B6, B9 (acid folic) și B12. Acest deficit de vitamine provoacă depresie, o puternică anxietate, stări de oboseală, anemie și alte dezechilibre hormonale.

Crampe musculare. Acest lucru se datorează lipsei de potasiu, calciu și magneziu din organism. În acest caz, trebuie să includeți în alimentația de zi cu zi mai multe banane, alune, migdale, sucuri de fructe, cireșe, mere, broccoli, grepfruit, varză, spanac și frunze de păpădie.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.