LIFESTYLE 28 decembrie 2015

Sfaturi de Sărbători: Cum să nu adormi la volan

de Covasna Media | 712 vizualizări

Somnolenţa este prima cauză a accidentelor mortale pe autostrăzi, în condiţiile în care un accident din trei este atribuit oboselii şi somnolenţei, potrivit unui studiu al Asociaţiei companiilor franceze de autostrăzi.

Oboseala şi nevoia anormală de a dormi reprezintă, prin urmare, un pericol real, deoarece ele pot să apară fără semne de avertizare precum căscat, frisoane, torticolis... În consecinţă, trebuie luate mai multe măsuri de precauţie pentru a evita o catastrofă, amin­teşte dr. Bertrand Giclais, în această perioadă a sărbătorilor, când mulţi oameni se deplasează cu maşina în locurile unde şi-au programat să-şi petreacă vacanţa, relatează Le Figaro.

În primul rând, şoferii nu trebuie să acumuleze datorii în ceea ce priveşte somnul: dacă nopţile anterioare au dormit mai puţin, oboseala este reală şi este mai bine să se odihnească, chiar dacă asta înseamnă amânarea plecării în vacanţă cu o jumătate de zi sau cu o zi.

Apoi, nu trebuie să plece prea devreme. Ani de zile, s-a recomandat automobiliştilor să plece între orele 03:00 şi 05:00 dimineaţa pentru a evita blocajele de trafic. Un fals „sfat bun”, pentru că dacă în mod obişnuit aceştia se ridică din pat la ora 07:00 sau 08:00, trezirea prematură îi privează de două până la cinci ore de somn, ceea ce le reduce vigilenţa şi creşte riscul de somnolenţă.

Este ideală trezirea la ora obişnui­tă pentru a beneficia de o noapte completă de somn.

Trebuie, de asemenea, urmate sfaturile serviciilor de securitate rutieră şi a face o indispensabilă pauză la fiecare două ore. Aceasta trebuie să cuprindă trei etape succesive. În primul rând, un timp de odihnă, chiar şi numai câteva momente, cu capul pe braţele sprijinite pe volan şi cu ochii închişi.

Pe timpul zilei, să se poarte „ochelari de somn”, pentru a plonja în întuneric. Apoi, urmează expunerea la lumină - ieşirea din maşină şi câteva minute de activitate fizică. Ideal este să se parcheze maşina un pic mai departe de benzinărie sau de magazin pe autostradă pentru a merge pe jos o porţiu­ne de drum pentru a ajunge la ele.

În cele din urmă, pauza trebuie să se încheie cu o gustare pe bază de proteine şi nu de zaharuri, care devin, câteva zeci de minute mai târziu, res­ponsabile de revenirea oboselii.

Astfel, este mai potrivit un sandviş cu şuncă şi cu brânză decât un baton de ciocolată sau chipsuri. Se recomandă ca aceasta gustare să fie consumată la lumină (dacă este noapte, cel mai bine este de a rămâne într-un magazin iluminat pentru consumaţie decât a mânca în întunericul din parcare).

De asemenea, este recomandabil să se bea cafea, care va da un impuls de aproximativ două ore.

Şi mai presus de toate trebuie evitat alcoolul, care este un inductor al somnului şi nu trebuie consumat în ziua plecării şi nici pe drum. Chiar dacă nu depăşeşte doza tolerată de lege, alcoolul accentuează, la masa de prânz, vârful de somnolenţă care apare la începutul după-amiezei între orele 13:00 şi 15:00. De altfel, şoferii nu trebuie să ezite să se odihnească după masa de prânz pentru a le trece somnolenţa.

În final, un sfat care poate părea ciudat este să nu se abuzeze de ochelarii de soare, pentru că lumina are calitatea de a ne ţine treji. Se recomandă ca ochelarii de soare să nu fie purtaţi atunci când nu este nevoie (sunt ţinuţi la ochi uneori din reflex), deoarece pot facilita somnolenţa, încheie ziare.com.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.