LIFESTYLE 26 februarie 2014

Se schimbă pachetele de ţigări, dar şi legislaţia pentru ţigările electronice

de Covasna Media | 333 vizualizări

Parlamentul European a adoptat noi reglementări pentru descurajarea consumului de ţigarete

Azi, în Parlamentul European s-a făcut un nou pas spre adoptarea unor reglementări ce vizează descurajarea consumului de ţigarete. De­pu­taţii au votat ca 65% din suprafaţa unui pachet să fie acoperit de avertismenţe. Ţigările electronice sunt considerate produse medicale dacă au conţinut mic de tutun.

Propunerea legislativă de actualizare a Directivei UE privind tutunul, prin care se încearcă reducerea consumului în rândul tinerilor făcând aceste produse neatractive a fost aprobată astăzi de către deputații din Parlamentul European, informează economica.net. Astfel, este foarte probabil ca, pe viitor, 65% din suprafața tuturor pachetelor să fie acoperită de imagini avertizante, având în vedere că propunerea a fost agreată cu miniștrii sănătății din UE. De asemenea, ţigările electronice vor fi reglementate, fie ca produse medicale, dacă promovează abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun, informează un comunicat al Parlamentului European.

Avertismentele de sănătate: două treimi din pachet, ambele fețe

Legislația actuală cere ca avertismentele de sănătate să acopere cel puțin 30% din fața pachetului și 40% din revers. Textul propus va crește această suprafață la 65%, pe fiecare parte și vor cere care aceste avertismente să fie vizuale - ceea ce nu se întâmplă în majoritatea statelor membre în momentul de față. Pachetele cu mai puțin de 20 de țigări - care sunt mai ieftine și de aceea mai accesibile copiilor, vor fi interzise în puținele state unde mai sunt permise pe piață.

Ce se va întâmpla cu ţigările electronice

La propunerea deputaților, ți­gările electronice vor fi reglementate fie ca produse medicale, dacă sunt prezentate ca un ajutor la abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun. În acest caz, concentrația lor de nicotină nu trebuie să depășească 20mg/ml. Țigările electronice cu cartuș care se poate reumple vor fi permise. Țigările electronice trebuie să fie protejate de copii și să aibă avertismente de sănătate. Restricțiile de publicitate pentru produsele din tutun li se vor aplica și lor.

Aditivii enumerați, aromele interzise

Totodată, textul interzice aro­mele în țigări și în tutun care ar putea face produsele mai atractive prin crearea unei „arome caracteristice”.

Mentolul va fi interzis din 2020. Aromele vor fi acceptate pentru pipe.

Unii aditivi în mod special dăunători sănătății vor fi interziși, iar autoritățile de reglementare au puteri noi de a cere industriei de tutun să efectueze alte studii privind o „listă de priorități” pentru aditivi care să fie elaborată printr-un act delegat. Aditivii esențiali pentru producerea țigărilor, cum este zahărul, vor fi autorizați.

700 000 decese pe an în UE

La doisprezece ani după intrarea în vigoare a directivei actuale, fumatul rămâne cauza principală, care ar putea fi prevenită, de decese în UE. Aproximativ 700 000 de ani mor din această cauză în fiecare an. De-a lungul anilor, măsurile luate pentru a des­curaja fumatul au contribuit la reducerea procentului de fumători în UE 15 de la 40% în 2002 la 28% în 2012, în UE 27.

Textul va fi adoptat de Consiliul de Miniștri la 14 martie. Statele membre vor fi obligate să aplice prevederile privind produsele de tutun în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a directivei ac­tuali­zate.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.