Scrisul de mână te ajută să înveţi mai repede
Scrierea la tastatură este rapidă. Scrisul de mână este lent. Însă tocmai de aceea scrisul de mână este mai bun atunci când este vorba despre învăţare.
Psihologul Pam A. Mueller de la Universitatea Princeton şi Daniel M. Oppenheimer de la Universitatea din California au realizat un studiu legat de greşeala imensă pe care o fac studenţii atunci când iau notiţe pe laptop. Şi alte cercetări au demonstrat că nu este prea bine pentru procesul de învăţare ca studenţii să ia notiţe pe laptop din cauza faptului că există atât de multe lucruri pe net care le pot distrage atenţia. Tocmai de aceea oamenii de ştiinţă au tras concluzia că scrisul de mână îi ajută pe elevi să înveţe mai repede. Prin încetinirea procesului de notare a cursurilor este accelerat procesul de învăţare. Iată de ce.
Un dactilograf bun care stă în sala de curs este capabil să scrie la tastatură aproape fiecare cuvânt rostit de profesor. Însă procesul de dactilografiere nu necesită nicio gândire critică. Astfel că în timp ce scrii la laptop creierul tău nu este implicat în transcrierea notelor de curs.
Aşa cum ştiinţa învăţării a descoperit, dacă nu-i semnalezi creierului că materialul este important acesta nu va încărca memoria cu el din motive de eficienţă.
Dacă însă scrii de mână nu vei putea să notezi fiecare cuvânt spus de lector. În loc de asta trebuie să fii atent la ceea ce ţi se pare important, să faci un rezumat al conceptelor şi să pui întrebări atunci când nu înţelegi ceva.
Acest lucru necesită un efort mai mare decât dacă ai scrie pe laptop, iar acest efort te ajută să reţii mai uşor materialul. Cu cât depui mai mult efort pentru înţelegerea unui concept cu atât mai puternic îi semnalizezi creierului că are în faţă ceva ce merită memorat.
Mueller şi Oppenheimer le-au transmis studenţilor: "dactilografierea în loc de procesarea informaţiei şi reformularea ei în propriile cuvinte este în detrimentul învăţării".
Beneficiile scrisului de mână – deşi în ţările civilizate această abilitate este pe cale de dispariţie – a fost documentat de foarte mulţi psihologi educaţionali care au descoperit că scrisul de mână implică părţi ale creierului pe care dactilografierea le neglijează, în special cele asociate cu formarea memoriei. Tocmai de aceea, copiii au mai multe idei atunci când scriu de mână şi nu când dactilografiază informaţia. Tocmai de aceea, ar fi indicat să-i spui copilului să se îndepărteze de tastatură.
(sfatulparintilor.ro)