LIFESTYLE 28 ianuarie 2014

Şase joburi importante care sunt pe cale de dispariţie

de Covasna Media | 662 vizualizări

Cel mai sigur loc de muncă pentru viitor ar putea fi nu în IT ci în domeniul… nunţilor. Cel puţin, asta e concluzia studiului realizat de o companie de resurse umane din SUA. Conform Glassdoor, multe dintre joburile de acum vor fi în curând complet automatizate, iar cei care îşi fac planuri pentru o carieră ar trebui să ţină cont de acest aspect, pentru a nu alege un job fără viitor.

Specialiştii în resurse umane dau şi un exemplu de job cu potenţial. „Un organizator de nunţi, de exemplu, nu e supus unui asemenea risc, pentru că aici e nevoie de multă creativitate, de imaginaţie, abilităţi de comunicare şi multi-tasking, iar computerele nu se pricep încă la aşa ceva”, spune Scott Dobroski, unul din experţii Glassdoor. La fel şi un „Dorel”, am mai adăuga noi. Dobroski a dat însă şi lista joburilor cu risc mare să ajungă pe cale de dispariţie.

Funcţionar bancar

Da, ştim, România e excepţia. Dar chiar şi la noi poţi face tranzac­ţii şi operaţiuni complicate prin internet banking sau de la un ATM mai deştept. Cu toate astea, cei de la Biroul de Statistică a Locurilor de Muncă din SUA spun că nu văd o schimbare majoră a numărului de funcţionari bancari până în 2022.

Operator telefonie

telemarketing-agentsPersoanele care lucrează acum în departamentele de relaţii cu clienţii au de ce să se teamă. Faţă de anii trecuţi, numărul lor a fost redus drastic şi multe dintre atribuţiile lor au fost automatizate. Cel mai bun exemplu e chiar robotul care îţi răspunde atunci când vrei să afli informaţii de la operatorul tău de telefonie. Acest gen de servicii automatizate, combinate cu platformele web de pe care poţi afla şi alte informaţii, vor duce la restrângerea şi mai mare a numărului de operatori de telefonie, care vor fi folosiţi doar pentru a rezolva proble­mele complicate.

Agent de turism

Cu doar câţiva ani în urmă, dacă voiai să pleci în vacanţă, trebuia să vizitezi obligatoriu o agen­ţie de turism. Se mai întâmplă şi acum, dar site-urile care îţi permit să faci rezervări, sau care îţi oferă date şi review-uri despre anumite obiective turistice sau hoteluri s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. De la rezervarea unui bilet de avion sau tren şi până la planificarea unui anu­mit traseu, poţi face totul cu câteva click-uri, fără a mai fi nevoie de intervenţia unui agent de turism.

Dactilografă

E deja unul din job-urile cu care rar te mai întâlneşti. Poate doar pe la chioşcurile din raza anumitor instituţii care cer acte dactilografiate să mai beneficiezi de astfel de servicii. Un editor de text şi un calculator (sau, mai nou, o tabletă) e tot ceea ce îţi trebuie. Şi majoritatea programelor din ziua de azi oferă atât posibilităţi de predicţie cât şi funcţii de corectură a textului, pentru a-ţi da mai multă viteză.

Operator date

Cei care îşi căutau un loc de muncă în urmă cu câţiva ani ştiu că paginile ziarelor şi site-urile speciali­zate erau pline de astfel de anunţuri: „Căutam operator de date”. Lucrurile s-au schimbat, dintr-un motiv simplu – apariţia programelor automate de înregistrare şi catalogare, precum Kofax, Abby sau Readsoft. Toate sunt capabile să recunoască caracterele, sau scrisul de mână şi oferă rapid funcţii care oamenilor le-ar lua mult timp.

Agent de telemarketing

Acesta e unul din joburile care vor dispărea mai greu, pentru că e nevoie de ceva abilităţi să poţi convinge oamenii să-ţi cumpere produsul. Poate că nu va fi un job a cărui dispariţie va fi mult deplânsă, dar apelurile efectuate de softuri sunt din ce în ce mai dese. Şi, spre deosebire de oameni, roboţii nu au nevoie nici de salariu, nici de concediu şi nici de bun simţ.

(yoda.ro)

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.