LIFESTYLE 11 septembrie 2014

Rutina de dimineaţă: cât de mult contează sunetul alarmei care vă trezeşte

de Covasna Media | 640 vizualizări

Se poate spune că sunt foarte puţine persoane care îşi iubesc alarma de la ceasul deşteptător, care îi trezeşte în fiecare dimineaţă. În mod evident, unele sunete sunt mai chinuitoare decât altele. Dar, dacă vorbim de dimineaţa perfectă, cât de mult contează alarma în rutină noastră?

Deşi nu este o chestiune foarte bine documentată, Michael J. Decker, expert în probleme de somn, spune că este un subiect foarte interesant având în vedere că majoritatea persoanelor cred că o alarmă mai plăcută provoacă, în mod cert, o trezire mai plăcută. Acest lucru este parţial adevărat.

Într-un studiu din 2003, o echipă de cercetători din Marea Britanie a constatat că utilizarea unor alarme progresive pe bază de lumină, nu de sunet (alarmele care luminează uşor dormitorul pe măsură ce se apropie ora de trezire), cresc nivelul de cortizol dimineaţa, scrie Medlive citând Huffington Post.

Această reacţie “pregăteşte creierul şi organismul pentru factorii de stres din timpul zilei”.

În cazul acesta, alarma se bazează mai degrabă pe lumină decât pe sunet, sugerând că stimulul senzorial crează un răspuns psihologic, spune Decker.

“Multe persoane îşi pun o melodie ca alarmă pentru trezire şi înveselire”, spune Decker, care se trezeşte pe piesa “Follow That Dream” de Elvis Presley.

În mod evident, nu există un sunet care să funcţioneze pentru toată lumea, a adăugat acesta.

În general, cea mai potrivită alarma este cea care vă relaxează. Trebuie să ţineţi cont de sunetul cu care vă treziţi pentru că acesta setează tonul întregii zile.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.