Renunţarea la fumat. Cât de mult ajută ţigările electronice
Tot mai mulţi fumători încearcă diferite metode de a renunţa la tutun. O parte trec la ţigările electronice, pe care le consideră mai puţin dăunătoare.
Un studiu realizat de o agenţie a Ministerului Sănătăţii din Marea Britanie susţine că ţigările electronice sunt cu 95% mai puţin dăunătoare decât tutunul clasic, potrivit reuters.com.
„Nu putem spune că ţigările electronice nu au riscuri, însă în comparaţie cu tutunul, cercetările arată că sunt considerabil mult mai puţin dăunătoare”, a declarat unul dintre cei care au făcut cercetarea, profesorul Kevin Fenton. Potrivit cercetării, multe dintre substanţele chimice care cauzează boli la fumători nu există în substanţa inhalată prin ţigările electronice.
Cu toate acestea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut anul trecut să existe reglementări mai dure pentru ţigările electronice. Potrivit unei cercetări sociologice realizate de Universitatea americană din California de Sud, adolescenţii care au încercat o ţigară electronică sunt mai predispuşi să se apuce de fumat tutun.
Există şi un studiu efectuat cercetătorii de la Universitatea Portland, Statele Unite, prezentat în revista de specialitate New England Journal of Medicine, care a ajuns la concluzia că atunci când ţigara electronică este încălzită la maximum, aburul cu nicotină poate conţine formaldehidă, substanţă care face ca ţigările electronice să fie de la 5 până la 15 ori mai cancerigene decât tutunul, scrie adevarul.ro.