Prieteniile pe reţelele sociale, consecinţe negative dincolo de online
Un nou studiu arată că ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a şterge pe cineva din lista de prieteni de pe reţelele sociale deoarece acest lucru poate avea consecinţe şi în viaţa reală.
Cercetătorii au descoperit că 40% dintre oameni spun că ar evita pe cineva care i-a şters din lista de Facebook.
„Oamenii cred că reţelele sociale sunt doar pentru distracţie, însă ceea ce faci acolo poate avea consecinţe în viaţa reală”, spune Christopher Sibona, student doctorand la University of Colorado Denver Business School.
Unele dintre aceste consecinţe arată modul în care relaţiile în reţelele sociale afectează oamenii din lumea reală. Sibona spune ca rezultatele sondajului arată efectele ostracizării în reţelele sociale, citând respondenţi care au raportat încredere redusă în sine, sentimentul de a nu se integra şi o pierdere a controlului după ce au fost şterşi din lista de prieteni. Respondenţii spun, de asemenea, că au avut o stare de spirit mai rea după o despărţire online.
„Costul de a menţine relaţii online este foarte scăzut, iar în lumea reală costurile sunt mai mari”, a spus Sibona. „În lumea reală, trebuie să vorbeşti cu oamenii, să te duci să îi vezi pentru a menţine relaţii faţă-în-faţă. Acesta nu e cazul în relaţiile online. Din moment ce acestea sunt online există un sentiment că nu sunt reale, dar, de fapt, există consecinţe reale. Noi încă încercam să ne obişnuim ca societate cu privire la modul în care gestionăm elementele din social media”.
Cercetarea, care a fost bazată pe 583 de răspunsuri adunate prin intermediul Twitter, a descoperit şi că au existat mai mulţi factori care ar putea arăta dacă o persoană ar evita sau nu pe cineva care i-a şters din listă. Aceşti factori au fost:
- dacă persoana a discutat evenimentul după ce s-a întâmplat.
- în cazul în care răspunsul emoţional la acţiunea respectivă a fost extrem de negativ.
- în cazul în care persoana ştearsă din listă a crezut că acţiunea a avut loc din cauza comportamentului offline.
- distanţa geografică dintre cele două.
- dacă relaţia dificilă a fost discutată anterior.
- cât de mult ţinea persoana respectivă la relaţie înainte de a fi ştearsă.
„Oamenii care sunt şterşi din listă se pot confrunta cu efecte psihologice similare ... pentru că ştergerea poate fi privită ca o formă de excluziune socială”, a spus Sibona. „Studiul arată clar că ştergerea din listă este semnificativă şi are consecinţe psihologice importante pentru cei cărora li se întâmplă”.
Studiul a fost publicat de Hawaii International Conference on System Sciences, scrie Business News Daily.
(gandul.info)