LIFESTYLE 12 iulie 2015

Patru motive pentru care ne trezim mai obosiţi dimineaţa decât la culcare

de Covasna Media | 285 vizualizări

Ţi se întâmplă des să adormi foarte greu sau să te trezeşti în mijlocul nopţii fără motiv? E foarte posibil ca anumite greşeli pe care le faci în timpul zilei să îţi influenţeze ritmul normal de odihnă.

Cei de la Huffington Post au întocmit o listă cu patru obiceiuri care ţi-ar putea îndepărta somnul. Evită să le faci şi te vei trezi mult mai odihnit. Iată care sunt greşelile banale pe care mulţi le facem fără să ne dăm seama:

Bei cafea după-amiaza

Oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Tulburări de Somn Henry Ford, Detroit, au descoperit că o ceaşcă de cafea băută cu şase ore înainte de culcare poate scurta durata somnului cu până la o oră, notează adevarul.ro.

Acelaşi studiu arată că peste 90% din persoanele chestionate, având vârste cuprinse între 18 şi 58 de ani, consumă cafea între 12 şi şase după-amiaza, iar aproape 70% recunosc că beau cafea şi după ora 18.

Şi mai alarmant este faptul că tinerii obişnuiesc să consume atât cafea cât şi băuturi carbogazoase cu cofeină, obiceiuri care duc, inevitabil, la odihnă insuficientă, dar şi la un risc crescut de afecţiuni cardiovasculare.

Stai prea mult în faţa monitorului

Fie că vorbim de monitorul calculatorului, televizorului, tabletei sau al telefonului mobil, lumina emisă de acesta va afecta, cu siguranţă, secreţia hormonului care induce starea de somnolenţă – melatonina – mai ales dacă obişnuieşti să butonezi sau să te uiţi la televizor până la ore târzii.

O soluţie ar fi să reglezi gradul de luminozitate al ecranului şi să stai la o distanţă de cel puţin 30 de centimetri faţă de dispozitivul electronic.

O cercetare realizată de specialiştii de la Clinica Mayo confirmă faptul că aceste soluţii sunt eficiente şi pot ameliora semnificativ problemele cu somnul.

Fumezi în camera unde dormi

Ai fi surprins să afli că fiecare ţigară fumată poate reduce cu 1,2 minute durata somnului. Cel puţin aşa sugerează un studiu realizat de experţii de la Universitatea din Florida în 2013, care afirmă că nicotina se comportă precum cofeina, adică este un stimulent al sistemului nervos.

Rezultatele studiului arată că cei care fumează cu cel puţin două ore înainte de culcare se chinuie să adoarmă pentru că nicotina întrerupe ciclul natural de somn-veghe.

De asemenea, nicotina poate să te trezească în mijlocul nopţii cu o stare de agitaţie şi nelinişte, iar mirosul de fum din cameră, care nu dispare foarte uşor, se poate lăsa cu dureri de cap şi nas înfundat, iar dimineaţa vei fi mult mai obosit decât la culcare.

Mănânci târziu în noapte

Mâncatul la ore nepotrivite nu duce doar la acumularea kilogramelor, ci şi la tulburări digestive, care pot strica orice urmă de odihnă.

Durerile sau arsurile de stomac, constipaţia sau diareea sunt doar câteva dintre problemele care îţi pot da târcoale noaptea dacă ai mâncat mai târziu decât recomandă medicii. Iar medicii spun că ultima masă din zi, adică cina, ar trebui luată cu cel puţin patru ore înainte să ne culcăm.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.