LIFESTYLE 2 februarie 2014

Obiceiul care creşte riscul de cancer mai mult decât fumatul

de Covasna Media | 458 vizualizări

Femeile care obişnuiesc să se bronzeze artificial la solar se expun unui risc de cancer mai mare decât atunci când fumează, susţin specialiştii în domeniu.

Analizând mai multe studii făcute în trecut, experţii americani au ajuns la concluzia că bronzatul artificial este vinovat de apariţia unui număr mai mare de cazuri de cancer decât numărul de cazuri provocate de fumat, scrie Fox News, citat de ziare.com.

Aspecte tot mai îngrijorătoare

„Ştim că bronzatul la solar este legat de apariţia cancerului. Ceea ce am vrut să aflăm a fost cât de mare este expunerea în SUA şi la nivel internaţional”, spune experta Eleni Lanos. Ea este specialistă în dermatologie şi lucrează la Universitatea din California, San Franciso (SUA).

În ultimii ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi asociaţia medicilor dermatologi din SUA au avertizat tot mai mult asupra acestui obicei periculos al femeilor. În 2009, OMS a comunicat faptul că dispozitivele de bronzare artificială sunt foarte cancerigene, acestea fiind o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei.

Risc mare de cancer

Conform unui studiu făcut în 2007, persoanele care s-au bronzat artificial înainte de vârsta de 30 de ani au un risc cu 75% mai mare de a face melanom, adică cea mai gravă formă de cancer de piele. Experţii americani au analizat informaţiile provenite din perioada cuprinsă între anii 1986 şi 2012, din 88 de studii de specialitate.

Informaţiile au fost legate de 500.000 de persoane din SUA, Australia şi 14 ţări din estul şi vestul Europei. Ei au ajuns la concluzia că 36% dintre adulţi şi 55% dintre studenţi au mers la solar la un moment dat. În cazul adolescenţilor, doar unul din cinci a spus că s-a bronzat artificial.

Independent de vârstă, femeile s-au bronzat cel mai mult la astfel de dispozitive. Cercetătorii spun că anual se înregistrează aproximativ 430.000 de cazuri de cancer al pielii din cauza acestui obicei nociv. Fumatul este vinovat de apariţia a 363.000 de cazuri de cancer în lume, în fiecare an.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.