LIFESTYLE 14 octombrie 2014

Motivele pentru care ne îmbolnăvim toamna

de Covasna Media | 578 vizualizări

Venirea frigului sau a „sezonului răcelilor şi gripelor” nu reprezintă motivele reale din cauza cărora ne îmbolnăvim toamna. În realitate, alţi factori care ţin, pur şi simplu, de conjunctură, de mediul exterior ne îmbolnăvesc în acest anotimp, scrie lyla.ro.

Aglomeraţia

Chiar dacă nu mergem noi la şcoală, traficul aglomerat, numărul mare de călători din mij­loacele de transport, elevii şi studenţii care se grăbesc la cursuri, părinţii care-şi duc copiii la grădiniţă şi care se zbat să ajungă la timp la muncă – toate acestea creează mediul propice pentru răspândirea germenilor. Practic, cu cât este mai aglomerat, cu atât şansele contractării unui microb din aer cresc exponenţial.

Dormim mai puţin

Chiar dacă ne place sau nu ceea ce facem, odată cu venirea toamnei mulţi dintre noi muncim mai mult, ne preocupăm mai mult de serviciu, de responsabilităţile pe care le avem acasă, în familie, iar toate acestea duc, per ansamblu, la mai puţine ore de somn noaptea. Practic, încărcarea programului de zi cu zi şi grijile, căci doar ieşim din starea de semi-lâncezeală specifică zilelor de vară, ne fură cel puţin 30 de minute dacă nu chiar mai multe ore din somn. În aceste condiţii, nici nu-i de mirare că sistemul nostru imunitar slăbeşte, motiv pentru care suntem predispuşi la îmbolnăvire.

Apar noi alergeni în aer

Nu doar primăvara aduce noi tipuri de polen care ne sensibilizează căile nazale. Şi toamna are alergenii săi care agresează, la rândul lor, căile respiratorii, mai ales la persoanele sensibile. De alt­fel, strănutul, lăcrimatul ochilor, al nasului, durerile de cap pot fi semne ale rinitei alergice de toamnă.

Se scurtează ziua

Este întuneric afară şi ai senzaţia că este aproape ora 22 seara, dar constaţi cu surprindere că este abia trecut de ora 19.30. Ei bine, ziua se scurtează şi chiar dacă noi suntem conştienţi de acest lucru, organismul nostru se adaptează mai greu la schimbare. Micşorarea zilei ne influenţează negativ starea de spirit, dar şi obiceiurile alimentare, chestiuni care predispun, la rândul lor, la îmbolnăvire.

Temperaturi haotice

Toată lumea constată răcirea vremii odată cu venirea toamnei, însă nu frigul în sine este o cauză a răcelilor şi a gripelor frecvenţe din această perioadă, ci temperaturile oscilante. Pleci de acasă dis-de-dimineaţă, îmbrăcat bine, căci doar sunt doar 9-10 grade afară. În toiul zilei ieşi să-ţi cumperi ceva şi constaţi că la soare tempera­tura poate ajunge şi la 25 de grade. Ajungi la umbră şi, pe fondul vântului, simţi că te ia cu frig, căci temperatura coboară la 17 grade. Aceste oscilaţii sensibilizează organismul şi sistemul imunitar predispunând la îmbolnăvire.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.