LIFESTYLE 22 noiembrie 2013

Moduri inedite de a-ţi dezlănţui creativitatea

de Covasna Media | 551 vizualizări

Aşa cum ne antrenăm corpul (sau cum ar trebuie să ni-l antrenăm), aşa ar trebui să ne punem în mişcare şi creierul. Lyla.ro prezintă cinci moduri inedite prin care poţi să-ţi faci mintea să fie mai activă şi mai creativă!

Poetul secolului al XVIII-lea Friedrich Schiller obişnuia să miroasă mere stricate atunci când îşi scria operele. Este clar că nu trebuie să găseşti o sursă care să duhnească pentru a deveni mai activ cerebral, dar există alte soluţii mai puţin neplăcute prin care îţi poţi pune creierul în mişcare, prin care-ţi poţi dezlănţui geniul creativ.

1. Foloseşte-ţi nasul

Schiller ştia ce ştia! Atunci când creierul nu funcţionează la capacitate maximă, simţul mirosului este un asistent minunat. Un studiu a demonstrat că atunci când suntem expuşi aromei de rozmarin ne concentrăm mai bine şi avem performanţe cognitive mă bune. Pe de altă parte, scorţişoara şi vanilia sunt eficiente în dezvoltarea creativi­tăţii, potrivit oamenilor de ştiinţă. Aşadar, în încăperea în care lucrezi, pentru a avea performanţe mai bune, dar şi acasă, în momentele de relaxare, nu strică să inspiri şi să expiri lent un aer aromat.

2. Fă ceva teribil de monoton

Poate că nu pare a fi cea mai bună metodă de a-ţi antrena creativitatea, însă un studiu din 2012 spune că este! Activităţile monotone, care nu ne solicită concentrarea şi gândirea, sunt o cale excepţională de relaxare şi introspecţie. Gândiţi-vă la lucrul manual! Gregor Mendel, fondatorul geneticii, număra adesea boabe de mazăre.

3. Închide televizorul

Activitatea zilnică a majorităţii dintre noi, privitul la televizor, este un fel de „moartea pasiunii” pentru activitatea creierului, pentru creativitate. În schimb, lectura este unul dintre cele mai bune exerciţii pentru creier.

4. Acordă-ţi timp de gândire în baie

Se spune că multe dintre marile idei au apărut în baie. Şi chiar aşa este. Însă ritmul alert de zi cu zi şi oboseala cu care ajungem acasă seara ne face să nu acordăm atenţie prea mare îmbăiatului. Un duş scurt şi la culcare, cam de atât mai suntem în stare. Totuşi, când ai timp, nu ezita să faci duşuri sau băi lungi, curăţindu-ţi mai întâi mintea pentru ca din ea să iasă ideile geniale. Însă nu uita: fiecare idee pe care o consideri interesantă să o notezi imediat!

5. Scrie de mână

Puţini dintre noi mai avem „privilegiul” de a scrie de mână. Mai tot ceea ce transmitem în scris o facem butonând o tastatură sau un touchscreen. Pe cât posibil, lasă scrisul digital şi reapucă-te de scris de mână. Poate îţi începi un jurnal, poate porţi cu tine o mică agendă şi scrii ceea ce ţi se năzare în drum spre serviciu, poate notezi o întâmplare haioasă din autobuz sau descrii situaţiile în care te afli. Nu contează ce scrii, cel puţin nu la început, doar scrie de mână, căci acest proces activează acea porţiune a creierului care se ocupă de memoria activă, ceea ce tastatul nu reuşeşte să realizeze.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.